Eindelijk échte personen in reclamecampagnes

Het is gewoon een feit. Al sinds het begin der tijden verschenen er enkel te perfecte mensen in reclamecampagnes. Afgeborstelde figuren die je maar zelden in het echte leven tegen het lijf loopt. De afgelopen tijd zag ik een aantal fantastische campagnes voorbijkomen. Sommigen vonden ze choquerend of ongepast maar ik vond ze geweldig. Vooral omdat deze campagnes misschien wel de eerste stappen zijn naar de acceptatie van echte schoonheid.

Celebrate diversity

by Laura Klijnen
by Laura Klijnen

Laatst werd ik aangenaam verrast. Namelijk door de ‘Keep on being you’ campagne van Missguided. De campagne van de Britse mode retailer was zo speciaal omdat ze allemaal unieke verschillende mensen in de spotlight plaatste. In totaal ging het om 16 personen, mannen vrouwen, verschillende religies, verschillende geaardheid maar vooral met verschillende uiterlijke kenmerken.

Onder het mom “be yourself, be confident in your own skin, celebrate your flaws, take risks and own it, and f*ck being perfect” werd de campagne gelanceerd. Het gaat dus allemaal om je tekortkomingen te koesteren en trots te zijn op jezelf.

by Laura Klijnen
by Laura Klijnen

De 16 modellen voor deze campagne werden gekozen vanwege hun opvallend uiterlijk, hun open manier van denken en vanwege de activiteiten die hen bezighouden. Op de website van Missguided kan je de verhalen alle 16 de modellen lezen.

Schrap de Photoshop

Maar al te vaak wordt er nog grondig gesleuteld aan foto’s voor reclamecampagnes of andere doeleinden. Gelukkig worden er tegenwoordig ook stappen in de juiste richting gezet.

by Laura Klijnen
by Laura Klijnen

Webshop Asos besloot te stoppen met het fotoshoppen van de modellen voor lingerie en badmode. Dit resulteerde in modellen met normale oneffenheden zoals littekens, cellulitis of striemen (ook wel stretchmarks genoemd). Hoewel het maar een kleine aanpassing is, oogt het meteen veel natuurlijker en echt. Deze daad werd dan ook heel enthousiast onthaald. Gebruikers uitten hun enthousiasme op social media.

Missguided kwam dan weer in opspraak door een soortgelijke daad. Maar hier gebeurde het omgekeerde. Men vermoedt dat de retailer Photoshop gebruikte om juist striemen en oneffenheden te fotoshoppen op de modellen. Eerst was men net zoals bij Asos mega enthousiast over het feit dat de modellen er nu normaal en naturel uitzagen.

Maar toen enkele goede ogen de Photoshop fails opmerkten kreeg de retailer het hard te verduren op Twitter. “@missguided are getting praise for 'not photoshopping out stretch marks' on their models. Yet when you zoom on a recent social post it reveals the WORST PHOTOSHOP EVER. (Added stretch marks? Resizing? Who knows). Do it cause it's the right thing to do. Not for the headlines. FFS” was één van de vele negatieve tweets gericht aan Missguided. De retailer zelf heeft verder geen uitleg gegeven en het is ook niet tot een verontschuldiging gekomen. Geen goede crisiscommunicatie dus.

Harige benen, pro of contra?

In 1999 verscheen de actrice Julia Roberts op de rode loper in een jurk zonder mouwen. Maar tot ieders verbazing met okselhaar. Heel wat mensen waren geschokt en uitten hun ongenoegen. Gelukkig waren er ook voorstanders, want hé wat is er nu mis met een vrouw met wat okselhaar?

by Laura Klijnen
by Laura Klijnen

Laatst laaide een soortgelijke discussie weer op. Adidas gebruikte in één van hun laatste campagnes een jong blond model. De Zweedse schone is naast model ook fotografe en feministe. Op zich niks mis mee zou je denken maar het feit dat het meisje ongeschoren benen had schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Op het internet waren heel wat negatieve commentaren te lezen, het meisje werd slachtoffer van bodyshaming. Er waren zelfs mensen die zweerden nooit meer Adidas schoenen te kopen vanwege deze campagne. Het merk heeft zelf nog geen berichten de wereld ingestuurd. Wederom niet echt een goede crisiscommunicatie. Het model zelf liet via Instgram weten dat ze verbijsterd is door alle negatieve reacties. Sommigen gingen wel heel ver, door zelfs persoonlijke dreigementen te sturen. Ze snapt ook niet dat er mensen zijn die zo fel reageren vanwege een vrouw met beenhaar.

Het gaat hier stuk voor stuk om prachtige mensen die niet bang zijn om zichzelf te zijn en dat is net wat schoonheid volgens mij betekent. Als we nu allemaal niet zouden blijven vasthouden aan alle vooroordelen en stereotypes, dan zou de wereld een iets betere plek worden. Maar het is aan ons om daarmee te beginnen.

This article was originally published on comma