Volgers op social media, de werknemers van de toekomst?

Instagram van étoile luxury vintage

‘Looking for a job? We are hiring!’, ‘Gezocht: verkoopster’ is het je ook al opgevallen dat dit soort posts steeds vaker opduiken op onze Facebooktijdlijn of tijdens het doorscrollen van onze Instagram? Steeds meer bedrijven en zaken gebruiken social media als rekruteringsmiddel voor nieuwe werknemers.

Employer branding

Een hele tijd geleden likete ik de Facebookpagina van een kledingwinkel in Hasselt. Ik had er wel al eens iets gekocht en vond het dus ook leuk om op de hoogte gehouden te worden. Na een tijdje vernam ik via hun Facebook- en Instagrampagina dat ze op zoek waren naar een jobstudent. ‘Ideaal!’ Dacht ik bij mezelf, met mooie kleren en schoenen bezig zijn en dan ook nog een centje bijverdienen. Mijn cv en motivatiebrief stuurde ik naar het e-mailadres dat in de post stond. Vrijwel snel kreeg ik al een antwoord, en een uitnodiging om te komen solliciteren. Dat verliep allemaal heel positief en ik werd aangenomen. Dit maakte dat een trouwe volger en klant (ik dus) een deel van het team werd en dus tot de zaak behoorde. Dat maakte mij ergens enorm fier en blij, ik voelde mij op mijn plaats omdat ik sowieso al geïnteresseerd was in de winkel. Een geslaagde employer branding met andere woorden.

Like, share, work

Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, het zijn allemaal sociale netwerken waarop je in een mum van tijd veel mensen kan bereiken. Een ideale kans voor de bedrijven en werkgevers dus om snel openstaande vacatures in te vullen. Daarbij weet je als bedrijf of organisatie dat er tussen je volgers geknipte toekomstige werknemers kunnen zitten, omdat zij immers geïnteresseerd zijn in het merk of de organisatie. En dat zelfs over de landsgrenzen heen. Zo lijkt een stage of echte job in London minder ver weg. Een ander voordeel van het online rekruteren is dat het minder tijdrovend en minder duur is dan traditioneel rekruteren. Het liken van vacaturepost, erop reageren en solliciteren.

Screenshot Facebook

Hoe, nu alles virtueel?

Het einde van het tijdperk van de papieren cv’s en motivatiebrieven is voorlopig nog niet in zicht. Natuurlijk ligt de virtualisatie wel op loer, maar deze is nog lang niet groot en onderbouwd genoeg om het gehele rekruteringssysteem over te nemen. Natuurlijk zijn er enorm veel mensen die een social media account hebben, maar nog lang niet iedereen natuurlijk. We horen het wel vaker dat onze toekomstige werkgevers onze accounts op sociale media zouden checken, en dat we op moeten passen met gênante foto’s of posts uit onze studententijd. Deze zouden onze professionaliteit immers kunnen schaden.

De schatkist van LinkedIn

Natuurlijk wordt niet alles wat we op de sociale media achter laten als negatief bevonden. Met heel veel bewondering kijk ik naar LinkedInaccounts die rijkelijk gevuld zijn met werkervaringen, speciale functies, ervaringen zoals vrijwilligers- en ontwikkelingswerk, een uitgebreid sociaal netwerk en ga zo maar door. Ergens durf ik erom te wedden dat mensen met dit soort accounts erg succesvol zijn in het professionele leven, maar natuurlijk blijven de traditionele aanbevelingen of aanbevelingsbrieven niet onbelangrijk. Van een volledige virtualisatie is dus voorlopig nog geen sprake. Het is dan ook moeilijk om te voorspellen wanneer precies het digitale het van het analoge zal winnen. De toekomst en de ontwikkelingen in de virtuele wereld zullen het uitwijzen.

This article was originally published on comma