Tine Priem en haar lange zoektocht naar de beste versie van zichzelf

Tijdens een inspirerend ontbijt in het verre Gentbrugge kreeg ik de kans om actrice Tine Priem (30) beter te leren kennen. Wie is het gezicht achter ‘Tamara’ in de bekende televisiesoap Thuis? Wat motiveert Tine om naast televisie ook theater te spelen? En hoe brengt ze haar vrije tijd als influencer door? Ontdek hier hoe deze fashion- foodlover in het leven staat.

Als je opnieuw kon beginnen, zou je dan nog steeds voor de bacheloropleiding Musical kiezen?

Tine Priem: “Daar ben ik niet zo zeker van. Doorheen de opleiding heb ik ontdekt dat ik eerder een theatermens ben, omdat ik veel liever vanuit mijn buikgevoel acteer. Bij een musical ligt de nadruk veel meer op dans en zang en minder op het acteren zelf, wat ik net het liefst doe. Ik ben wel heel blij dat ik heb leren zingen en dansen tijdens mijn opleiding. Zelf ga ik wel heel graag kijken naar musicals. Mijn acteertalent is dan weer gegroeid door ervaring op te doen doorheen de jaren. Als ik opnieuw zou moeten kiezen, dan zou ik nog steeds een artistieke kant uitgaan, maar dan meer iets met de nadruk op acteren. Ik ben mezelf dan ook heel hard tegengekomen tijdens deze opleiding en er niet met meer zelfzekerheid uitgekomen, zoals in de meeste opleidingen waarschijnlijk. Je bent op dat moment opzoek naar jezelf. Toen ik afstudeerde had ik niet zoiets van ‘Yes, nu ga ik meteen beginnen!’, in tegendeel.”

“Het leven is geen sprookje”

Tine Priem: “Toen ik pas afstudeerde heb ik zware tijden doorgemaakt en moest ik moeite doen om rond te komen. Dus besloot ik om zelf les te gaan geven. Ik gaf graag les, maar ik heb altijd gevoeld dat het niet mijn droombaan was. Mijn hart lag nog steeds bij het acteren, waardoor ik ben blijven vechten. Met succes, want na een lang selectieproces werd ik gekozen om ‘Tamara’ in de televisiesoap Thuis te spelen. Ik ben blijven volhouden en plakte overal post-its met mijn doelen op. Door in mezelf te blijven geloven sta ik waar ik vandaag sta. Ik heb een hele lange weg afgelegd en in deze branche heb je ook geen zekerheden. Dat is dan ook de reden waarom ik nog steeds dankbaar ben voor alles.”

Selfie met actrice Tine Priem — by Laura De Decker
Selfie met actrice Tine Priem — by Laura De Decker

Vanwaar haal je zoveel motivatie?

Tine Priem: “Wat ik doe is mijn passie en het zit al in mij sinds ik een kind was. Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik in het middelbaar van richting moest veranderen. Ik zei toen tegen mijn mama dat ik Secretariaat-Talen ging studeren, waarop zij zei dat ik eerst naar de opendeurdag van de kunstschool moest gaan. Na de opendeurdag was ik dan ook meteen verkocht. Mijn mama heeft altijd al geweten dat er talent in mij verborgen zat en het jammer zou zijn als ik er niets mee deed. Wat sommige ouders niet doen, heeft mijn mama net aangemoedigd. Ik ben er sindsdien ook van overtuigd dat als je echt iets wilt en er hard voor werkt, het ook zal lukken.”

Televisie of theater?

Tine Priem: “Een combinatie van beide vind ik de max. Ik ben zeer tevreden met mij rol op televisie, maar ik blijf een honger voelen naar andere uitdagingen. Hoe meer projecten ik aanneem, hoe meer ik kan groeien. Zo leer je meer mensen kennen en word je alsmaar beter. Andere mensen bezig zien is ook heel belangrijk om bij te leren. Je kan deze twee ook moeilijk vergelijken. Op televisie mag je gezicht praktisch niet bewegen, terwijl je bij het spelen van theater heel groot bent en moet opvallen.”

Herken je jezelf in de rollen die je speelt?

Tine Priem: “Liefst speel ik zelfs rollen waarvan ik in het echt totaal verschil. Dat vind ik veel interessanter. Wanneer je een op jezelf lijkend personage speelt, is dat veel te gemakkelijk. Geef mij maar een rol waarvoor ik moet graven en analyseren van hoe zo iemand is. Je gaat zelfs na een tijd typetjes observeren op straat. Hoe verder de rol van je eigen persoonlijkheid staat, hoe interessanter om die rol te spelen. Het leuke is ook, dat je na het acteren terug in je eigen vel kan kruipen en jezelf zijn. Zelfs in Thuis speel ik een heel ander personage dan hoe ik werkelijk ben en dat vind ik fantastisch. Het is wel zo dat, hoe langer je een rol speelt, hoe meer je er van jezelf insteekt. Zeker als je een menselijke kant moet laten zien, dan ga je opzoek bij jezelf naar hoe jij die emotie zou ervaren. In theater speel ik dan eerder echt een typetje. Het is gewoon tof dat elk personage dat je speelt een eigenheid heeft.”

Hoe ben je begonnen als influencer?

Tine Priem: “Hoe ik er ben ingerold als influencer? Dat heb ik aan Yentl Keuppens te danken. Na een gesprek heeft Yentl mijn Instagramprofiel voorgesteld bij de multi-brand fashionstore ZEB. Na de selecties ben ik ermee aan de slag gegaan. In het begin vond ik het wel heel moeilijk. Ik doe dit tijdens mijn vrije tijd, want het is niet mijn fulltime job. Ik was ook niet zo goed in het maken van zo’n foto’s en voelde mij er vrij onzeker over. Ik ben een heel gewoon meisje en ontzettend dankbaar voor alles wat ik krijg als influencer. Ik heb geluk met mijn vriendenkring en mijn vriend, want zij zijn mijn fotografen van dienst. Na het promoten voor ZEB begonnen mensen mijn rol als influencer op te pikken. Na een tijd begon ik ook samen te werken met verschillende PR-bureaus. Ik merk ook steeds meer dat ik moet selecteren tussen het grote aanbod dat ik krijg, net omdat ik dit naast mijn echt werk doe. Het is wel jammer dat, hoe meer je erin zit, hoe kritischer je zelf wordt in het maken van posts.”

Heb je enkele tips voor een beginnende influencer?

Tine Priem: “Het is heel belangrijk dat je trouw blijft aan jezelf en kiest voor samenwerkingen die echt bij jou passen. Je moet de opdracht goed uitvoeren en dankbaar blijven voor alles wat je krijgt en doet, het mag niet vanzelfsprekend worden. Voor jezelf uitmaken wat belangrijk is en selecteren is van belang om teleurstellingen tegen te gaan. Door zelf influencer te zijn, heb ik er wel veel respect voor gekregen. Er kruipt veel meer tijd in dan je zou denken.”

Specifieke filters of spontane posts?

Tine Priem: “Persoonlijk vind ik, zoals je bij veel influencers kan zien op hun Instagram, één geheel door steeds dezelfde filter heel mooi. Wanneer ik zelf een post plaats, vind ik dat niet elke filter bij elke foto past. In de eerste plaats blijf ik dan ook actrice en moet ik ervoor zorgen dat ik mijn geloofwaardigheid niet verlies. Daarom probeer ik af en toe eens iets van mijn rol als ‘Tamara’ uit Thuis te posten. Influencer worden is allemaal niet zo evident als het lijkt, ik heb daar lang over moeten nadenken.”

Houd je contact met je volgers?

Tine Priem: “Op Facebook heb ik een fanpagina, maar dat geraakt steeds meer uit de mode. Nu focus ik me vooral op Instagram. Ik lees alle privéberichten die ik krijg en kijk ze na op inhoud. Als ik de kans heb antwoord ik ook, want ik zou in hun plaats ook niets liever willen.”

Hoe ga je om met kritiek?

Tine Priem: “Op de Thuis fanpagina krijg ik al eens te maken met kritiek, maar dat is dan naar mijn personage als ‘Tamara’ gericht. Zelf heb ik ook wel al eens een haatbrief ontvangen. Zoiets geef ik dan wel meteen uit handen en de juiste mensen houden zich daar dan mee bezig.”

Hoe zorg je ervoor dat je wordt opgemerkt in zo’n grote wereld?

Tine Priem: “Ik kies elk jaar meestal één goed doel waarmee ik samenwerk, zoals dit jaar Rode Neuzen Dag. Zo zet ik een belangrijk onderwerp in de kijker waar ik dan zelf ook volledig achtersta. Ik probeer zo samen met andere BV’s mijn steentje bij te dragen en zo gevoelige onderwerpen op een goede manier in de picture te zetten.”

Om af te sluiten nog een laatste vraag: Heb je nog een belangrijke levensles voor studenten die binnenkort de wijde wereld intrekken?

Tine Priem: “Never give up! Als je hard werkt, dan kom je er sowieso. Je moet geloven in jezelf, hoe moeilijk dat soms ook is. Je moet jezelf heel graag zien en al je gebreken accepteren, want niemand is perfect. Werk aan jouw werkpunten, wees altijd goed voorbereidt en op tijd. Smijt jezelf elke dag en sta positief in het leven. Er hangt zo veel af van je mentale ingesteldheid. Zelf had ik veel last van moodswings en dat heb ik dan ook aangepakt. Ik heb een zoektocht naar het beste in mezelf gedaan en mijn voeding grondig aangepast.“

Als je nog opzoek bent naar wie je wil worden, dan is het heel belangrijk dat je aanvoelt waar je goed in bent. Sta altijd open om bij te leren en nieuwe dingen te ontdekken.