Hoe creëer je een onvergetelijke winkelervaring via zintuiglijke prikkels?

Online shoppen is de nieuwste trend, maar is het een even grote beleving als in het echt? Wat je als consument tijdens het online shoppen beleeft, kan je makkelijk terugvinden in fysieke winkels. Omgekeerd is een grotere uitdaging. Hoe zorg je er dan voor, dat naast ons zicht ook andere belangrijke zintuigen zoals onze reuk, smaak en tast geprikkeld worden tijdens het shoppen?

Offline VS Online shopbeleving

Ikzelf vind zintuiglijke prikkels zeer belangrijk in een winkel, het doet me zin krijgen in shoppen. Als ik een winkel voorbij loop en er komt een aantrekkelijke geur op me af, zal ik er sneller binnenstappen om te gaan ontdekken wat er verkocht wordt. Ik heb namelijk een sterke reukzin en focus me heel snel op geuren. Alsook wanneer ik een zachte stof opmerk, ga ik er ook altijd aan voelen. Want wat is nu leuker dan een zachte trui?

Persoonlijk vind ik online shoppen ook wel leuk, in de zin van rondsnuffelen in de onlinecollecties. Je kan super snel en specifiek zoeken naar bepaalde items. Meestal koop ik wel enkel online in een winkel waarvan ik zeker ben van mijn maat, of als ik al eerder offline letterlijk en figuurlijk in aanraking ben gekomen met het item. Accessoires zoals handtassen, technologische apparaten en cadeautjes koop ik wel liever online omdat het aanbod veel groter is. Je hebt heel veel leuke sites tegenwoordig zoals “Radbag”. Hierop kan je de gekste snufjes terugvinden. Denk hierbij maar aan eenhoorn pantoffels die licht geven, geweldig toch?

by Laura De Decker
by Laura De Decker

Zintuiglijke prikkels als marketingstrategie?

Hiervoor bestaat al een specifieke naam, namelijk neuromarketing. Als studente Communicatiemanagement heb ik hier tijdens mijn eerste bachelorjaar over geleerd in de les Consumentenpsychologie. Super interessant als je het mij vraagt!

by Laura De Decker
by Laura De Decker

Wat is neuromarketing nu precies? Het is een wetenschappelijke manier om het denken, voelen en gedrag van de consumenten te onderzoeken. Hierbij gaat men kijken naar het zenuwstelsel en naar welke delen van de hersenen actief zijn. Met andere woorden, naar hoe het zenuwstelsel reageert op bepaalde marketingprikkels. Aan de hand van neuromarketing wordt bijvoorbeeld het loop- en kijkgedrag van de consumenten onderzocht. Deze manier van onderzoeken is zeer effectief, omdat het rechtstreeks wordt gemeten en het gedrag hier geen invloed op heeft. Voor bedrijven is dit zeer voordelig, want zo kunnen ze achterhalen welke producten, advertenties en reclames de consumenten aanspreken.

Beleving creëren is een must!

Maar hoe moet dit nu?

by Laura De Decker
by Laura De Decker

Als ik aan beleving denk, denk ik meteen aan de “Rituals”. Wanneer je hier binnenstapt, word je helemaal meegezogen in het concept van de winkel. De geuren van producten staan perfect in balans met de rustgevende inrichting en het zachte licht in de winkel. Je voelt je helemaal zen, net zoals na het gebruiken van hun producten.

Beleving in fysieke winkels d.m.v.:

  • Belichting: Positieve invloed op concentratie, creativiteit en prestatie
  • Geuren in winkel bv chocoladegeur in lingeriezaak
  • Achtergrondmuziek: past bij doelgroep, sluit aan bij winkelconcept en zorgt voor sfeer
  • Professioneel advies
  • Drankje voorzien voor partners tijdens het wachten

Als afsluiter een laatste tip:

Onderscheid je in de kleinste details van je concurrenten, want door beleving te creëren komen klanten specifiek naar jou!
This article was originally published on comma