Digitale burgers aan het roer

Wat enkele jaren geleden nog een hele opgave was, is nu dagelijkse kost. En neen, hiermee bedoel ik niet het kookprogramma, maar open data. Het hoofdingrediënt in het betrekken van burgers en ondernemingen in een lokaal beleid. Hierover kunnen jullie enkele leuke weetjes terugvinden in mijn blog. Ik heb me hiervoor laten inspireren door Johan Van der Waal, spreker tijdens de Dag van de Digitale Communicatie.

Wolk van het volk

Burgers en ondernemingen aan het roer, wat nu?

by Laura De Decker
by Laura De Decker

Johan Van der Waal, Chief Operations (COO) bij V-ICT-OR vzw, nam ons tijdens de Dag van de Digitale Communicatie mee in de wereld van open data. Tijdens deze inspirerende sessie kreeg ik meer inzicht in wat burgers en ondernemingen effectief betekenen voor elkaar. Dankzij de nieuwe digitale burger kan je als bedrijf/ organisatie gratis data verzamelen. Denk hierbij maar aan de hashtag die elke gedreven socialemediagebruiker toepast om zijn/ haar volgers op de hoogte te houden over zijn/ haar leven. Op deze leerrijke dag maakte ik ook gebruik van “#DDC18”. Zo zorgde ik als digitale burger voor gratis Public Relations rond dit evenement. Net zoals vele andere mensen die hun ervaringen delen op sociale media, zorgen we samen voor een perfecte impressie van een plaats of gebeurtenis.

Johan Van der Waal — by Laura De Decker
Johan Van der Waal — by Laura De Decker

Enkele voordelen van open data:

  • Overal en voor iedereen beschikbaar
  • Burgerparticipatie
  • Gratis PR
  • Geeft een perfecte impressie weer van een gebeurtenis/ plaats

Data, data en nog eens data

Om te beginnen kunnen we data indelen in drie grote categorieën: open data, big data en real-time data. Ik heb het nu al een hele tijd over open data, maar wat is dat nu precies? Eenvoudig gezegd, zijn het alle gegevens die overal beschikbaar worden gesteld. Vervolgens zijn er big data, de term voor het samenbrengen van veel informatie. Het grootste voorbeeld hiervan is Facebook, een bron van open data. Hier kan je zelf grotendeels bepalen voor wie jouw gegevens zichtbaar zijn. Door het tracken, analyseren en bewaren van big data krijgen bedrijven en organisaties meer inzicht in behoeften en kunnen zo meer verbeteringen aanbrengen. Of je het nu wil of niet, wij hebben allemaal al te maken gehad met big data. Denk hierbij maar aan een klantenkaart. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 80% van de data adressen en locaties bevatten. Tot slot kunnen gegevens ook realtime worden bijgehouden. Een goed voorbeeld is de gps, hiermee kan je realtime de verkeersdrukte volgen en zo een alternatieve route kiezen.

Kunnen we wel overweg met al die data?

Het antwoord is neen. Doorheen de jaren zijn er twee werelden gecreëerd, namelijk een systeemwereld en een leefwereld. De systeemwereld is gebaseerd op wetten, waardoor overheden en burgers vaak niet dezelfde taal spreken. Een goed voorbeeld is, wanneer je wil verhuizen en hiervoor een container wil aanvragen bij jouw gemeente. Dit is simpel verwoord, maar in dit geval spreekt de overheid over een “inname van openbaar domein”. Onder deze term vallen nog allerlei andere aanvragen, zoals het afzetten van een straat. Maar de vraag is, waarom zouden we het zo ingewikkeld maken? Als overheid zouden we de burgers hier niet mee mogen lastigvallen. Het doel is dan ook om de communicatie tussen deze twee leefwerelden op elkaar af te stemmen.

Vergeet dus zeker niet om jouw impressies, filmpjes en foto’s te delen met de buiten wereld voor meer open data!