Online video, het nieuwe Atlantis

Het oog wilt ook wat en de dag van vandaag, is dat heel wat. We leven in een visuele cultuur waar online video’s een ereplaatsje krijgen op het podium. Bedrijven die niet inspelen op deze trend, missen heel wat voordelen. Maar wat zijn de struikelblokken van dit nieuwe medium? Wat zijn de must-have-tools om succesvolle video’s te maken voor jouw bedrijf? **

Dag van de Digitale Communicatie

Mijn eerste schooldag bracht ik door in het Vlaams Parlement. Daar organiseerde Kortom de Dag van de Digitale Communicatie . Met lezingen, workshops en gesprekstafels deelden experts hun mening over online communicatie, nu en in de toekomst. Een hashtag kon natuurlijk niet onderbreken, met #DDC17 reden we de digitale snelweg van het evenement op.Mijn dag begon met een sessie over het belang van privacy settings op sociale media en werd vervolgd door een spreektafel over nieuwe technologieën in je bedrijf. Sessie 3 werd onderweg in de lift al erg geprezen: “’Robot aan het stuur’ is erg interessant,” wist deze persoon ons te vertellen, “dat is namelijk de sessie die ik geef.” Aldus Jochanan Eynikel, de spreker van sessie 3. Deze schaamteloze zelfpromotie was niet onterecht, zijn sessie over ethiek van techniek was een ware eyeopener. Uiteindelijk werden we met open armen verwelkomd door Socialemediaburo. Social media researcher/manager Anissa Bougrea en conversation manager/vlogger Bart Meese begonnen aan een sessie vol tips en trucjes voor maken van online video’s voor je bedrijf.

Socialemediaburo to the rescue

Cat video's

Voor verscheidene organisaties is het probleem een gebrek aan kennis over hoe en wat. Zo werd de vraag “Hoelang hebben sociale mediagebruikers aandacht voor een video?” niet erg goed beantwoord. Een goede video kan ons namelijk maar 1,5 minuut interesseren voordat we verder scrollen naar een grappige katten video’s. Online video’s lijken dus voor veel bedrijven het nieuwe Atlantis te zijn, een mythisch gegeven, verstopt in een diepe oceaan. Hier is maar een oplossing voor: leren duiken.

_Een goede video kan ons namelijk maar 1,5 minuut interesseren voordat we verder scrollen naar een grappige katten video’s._

Socialemediaburo had gelukkig voldoende duikbrillen bij. Ze gaven verscheidene tips voor het filmen van je video. Zo is verticaal filmen absoluut not done, mag je niet inzoomen tijdens het filmen en moet je oppassen voor onder- of overbelichting. Ook audio is een delicate zaak. Een luide omgeving of te veel wind kan je audio snel onbruikbaar maken. Als je mij laat kiezen tussen een interview met ruis of een video van pratende honden, is de keuze snel gemaakt.

Video maken

Een duiker word je zo

Niet elke zwemmer is een expert in het duiken en niet alle videomakers zijn een expert in het monteren van video’s. Maar houd je zwemvliezen nog even aan, montage moet namelijk niet altijd ingewikkeld zijn. Met apps als Quik (Android) of Splice (Apple) bewerk je op de meest eenvoudige manier jouw bedrijfsvideo. Heb je werkelijk twee linkerhanden? Geen probleem, probeer het eens met een live video op Facebook. Je bereikt snel je publiek en montage is helemaal niet nodig.

Facebook Live

Tijdens de sessie merkte iemand op dat live video’s gepaard gaan met enkele risico’s. Zo filmde deze persoon een leuke roeiwedstrijd en werd dit live op Facebook uitgezonden. De zon bleef schijnen en de vogeltjes bleven fluiten tot iemand, je raadt het al, pardoes in het water viel. Om eeuwige schaamte te vermijden, werd het bedrijf gevraagd de live video te verwijderen van Facebook. Kijk dus zeker uit voor onvoorziene zeemonsters tijdens je duik.

_Online video’s maken is niet zo makkelijk als het klinkt, het is een leerproces dat bestaat uit vallen en opstaan._

Atlantis

Online video’s maken is niet zo makkelijk als het klinkt, het is een leerproces dat bestaat uit vallen en opstaan. Natuurlijk ga je soms kopje onder en krijg je meer water binnen dan zuurstof. Maar video’s zijn de toekomst en voor je het weet, ben je 10 kilometer diep en zwem je de wonderlijke wereld van Atlantis binnen.

This article was originally published on comma