Het leven van blogger Charlie (op sneakers, natuurlijk)

by Charlotte Vanaken
by Charlotte Vanaken

Charlotte Vanaken, beter bekend als Charlie On Sneakers, vindt een gaatje in haar agenda om me een beeld te schetsen van haar leven als blogger. Ze beschrijft zichzelf als een happy girl met een grote liefde voor eten en sneakers. Twee elementen die je zeker en vast terug vindt op haar blog en Instagram account. Lekkere gerechtjes, toffe outfits, leuke producten… Na een bezoekje aan Charlie kom je huppelend op sneakers weer buiten.

Drie jaar is best een lange tijd, hoe is je blog ontstaan?

Charlotte Vanaken: Het is eigenlijk een grappig verhaal. Ik ben in december/januari gestart met een blog op Wordpress, genaamd “Girl Behind The Closet”. Ik verveelde me tijdens mijn blok en dat was dan het resultaat. Maar omdat bloggen toen nog niet echt bekend was, durfde ik mijn vriendinnen hier nog niet over te vertellen. Ook op Instagram wou ik actiever worden dus maakte ik een nieuwe Instagrampagina aan met mijn blognaam zodat niemand wist wie ik was.

Zodra ik andere bloggers en influencers op Instagram ontdekte, durfde ik er zelf ook voor uit te komen bij mijn vrienden. Bleek dat er eigenlijk een super grote blogwereld is waar ik me nog steeds thuis in voel.

Een anonieme start, hoe verliep deze periode voor jou?

Het was in elk geval niet makkelijk. Mijn blog op WordPress heeft zelfs meer dan een half jaar leeg gestaan. Pas in de zomervakantie toen ik op reis was in Tenerife, durfde ik meer en meer blogfoto's te posten op mijn persoonlijke Instagram en uiteindelijk volgde daaruit ook mijn eerste blogbericht. Zodra ik andere bloggers en influencers op Instagram ontdekte, durfde ik er zelf ook voor uit te komen bij mijn vrienden. Bleek dat er eigenlijk een super grote blogwereld is waar ik me nog steeds thuis in voel.

Bloggers worden vandaag de dag als influencers beschouwd. Waaruit bestaat jouw takenpakket?

In het begin was mijn takenpakket erg miniem. Afgelopen jaar ben ik pas echt geëvolueerd als blogger. Ik kreeg namelijk super veel kansen van PR-bureaus, kleine en grotere merken. Mijn blog en Instagram bestaan natuurlijk nog steeds uit dingen die ik graag doe en producten die ik oprecht mooi vind maar nu en dan vind je er ook gesponsorde foto’s tussen.

Je wordt gecontacteerd door verschillende merken, ga je dan op elk merk in?

by Charlotte Vanaken
by Charlotte Vanaken

Nee, zeker en vast niet. Ik promoot enkel wat ik oprecht leuk en tof vind. Soms krijg ik aanbiedingen die me totaal niets zeggen en dan ga ik daar ook liever niet op in.

Als je kijkt op Instagram, lijken alle bloggers een erg interessant leven te hebben. Maar aan alles hangt een prijskaartje. Zijn uitstapjes en aankopen voor je blog niet prijzig?

Wat een grappige vraag, erg toepasselijk voor mezelf. Ik betaal niet noodzakelijk voor uitstapjes maar ik ben wel vaak bezig met het nadenken over en het kopen van attributen om mijn foto's mooier te maken. Echt grote investeringen zijn er niet, je vindt snel voor kleine prijzen toffe en mooie spulletjes. Maar ik kan niet ontkennen dat ik geen geld uitgeef aan mijn Instagram en blog.

Bloggers worden alsmaar groter in België. Waar zie jij de toekomst van de blogger?

Veel mensen in mijn omgeving snappen niet dat bloggen een beroep kan zijn. Zelf zie ik bloggen als een fenomeen van nu maar ook van de toekomst. Hoewel ik vrees dat bloggen over x-aantal jaar niet meer zo belangrijk en groots gaat zijn als nu. Alles heeft een einde en ik denk dat bloggen uiteindelijk weer vervangen zal worden door iets anders.

Het is ook zo dat bloggen momenteel een echte trend is. Bloggers die op dit moment veel succes kennen, bevonden zich enkele jaren geleden op het juiste moment en de juiste plaats. Er zijn nu zoveel bloggers, dat het moeilijk is om er tussen uit te springen. Dit doet me twijfelen of er in de toekomst nog wel professionele mogelijkheden zullen zijn.

Alles heeft een einde en ik denk dat bloggen uiteindelijk weer vervangen zal worden door iets anders.

Ik hoop dat dit jou niet tegenhoudt om te bloggen?

Nee! Zeker en vast niet. Een toekomst als fulltime blogger zit er bij mij niet in maar ik blijf het wel enorm graag doen. Het is een toffe hobby waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.

Je werkt vaak samen met verschillende brands. Wat was je leukste project tot nu toe?

Oei, dit vind ik echt een moeilijke vraag om op te antwoorden. Ik heb afgelopen jaar een heuse groei gekend op vlak van samenwerkingen waardoor ik aan veel leuke projecten heb kunnen werken!

Niets dat er tussen uitspringt?

Nee, alle projecten waren stuk voor stuk een belevenis. Wat ik bijvoorbeeld wel enorm fijn vind, is wanneer sommige brands me opnieuw contacteren. Zo heb ik heb bijvoorbeeld al meerdere keren kunnen samenwerken met Happy Socks, Mya Bay Jewels en CaseApp. Maar het grootste compliment is wanneer bedrijven of PR-bureaus mij opnieuw contacteren, dat wilt zeggen dat ze tevreden waren met vorige samenwerkingen.

De feestdagen staan voor de deur, staan er leuke plannen op de agenda?

Een tijd geleden mocht ik een leuk pakketje ontvangen van Le Chat Noir. Ik ontving super mooie kerstkaarten, inpakpapier en een weekplanner. Zulke kerstkaarten en inpakpapier kwamen natuurlijk als geroepen voor de feestdagen!

Met het merk Happy Socks heb ik in het jaar 2017 ook toffe samenwerkingen gehad waaronder ook eentje voor Kerst. Ik kreeg van hun een box met drie paar Kerstsokken in, perfect voor deze koude en grijze dagen.

Binnenkort mag ik ook een pakket ontvangen van OREO. Wat dit precies inhoudt weet ik zelf nog niet maar ik ben erg benieuwd naar wat er volgende week voor mijn deur gaat staan. Iedereen die even nieuwsgierig is als ik, moet natuurlijk mijn Instagram in het oog houden.

by Charlotte Vanaken
by Charlotte Vanaken

Is er nog iets anders dat je buiten het bloggen bezig houdt?

Ja, ik werk sinds enkele maanden bij Eve & Molly's.

Een vaste job, is dat niet moeilijk te combineren met een leven als blogger?

Dat is moeilijk te zeggen. In het algemeen ben ik een bezige bij, stil zitten is toch niet voor mij weg gelegd. Het is wel zo dat ik soms uitnodigingen voor evenementen moet weigeren omwille van mijn werk. Sommige evenementen vinden namelijk overdag plaats en dan kan ik er helaas niet bij zijn. Maar wanneer er ’s avonds iets wordt georganiseerd, ben ik er bijna altijd bij.

Je hebt ook een relatie, wat vindt je vriend van het feit dat je een blogger bent?

Ik heb inderdaad een vriend en ik ben nog steeds happy in love. Ik heb het hem nog nooit rechtstreeks gevraagd maar ik denk dat hij mijn leven als blogger dik oké vindt. Hij steunt me alleszins helemaal. Zo is hij bijvoorbeeld altijd een van de eerste om mijn nieuwe Instagrampost te liken. Al denk ik niet dat hij ooit één van mijn blogbericht gelezen heeft, ai! Maar gelukkig verwacht ik dit ook niet van hem. Ik ben al blij wanneer hij op vakantie foto’s van mij wilt maken.

Op vakantie is hij dus het genie achter de camera?

Af en toe wel ja! Hij doet dit om mij een plezier te doen maar ik probeer het te beperken. Vakantie draait natuurlijk nog steeds om ontspanning dus dan laat ik het bloggen meestal even links liggen.

by Charlotte Vanaken
by Charlotte Vanaken

En als afsluiter: van waar de naam Charlie On Sneakers?

Mijn oorspronkelijke blognaam was Girl Behind The Closet, het meisje achter de kleerkast. Dat verwijst naar het feit dat ik niet wilde dat mijn omgeving wist dat ik het was. Na een tijdje volgde Charlie On Sneakers, ik weet niet of ik daar nog veel meer uitleg bij moet geven. Als je aan mijn mama, vriend of vriendinnen zou vragen wat mijn ultieme verslaving is, zal er maar een antwoord uitkomen: schoenen. Ik breng mijn leven door op sneakers, ik zou zelfs sneakers aan doen op mijn eigen trouw, echt waar!

This article was originally published on comma