GIFS EN E-MAIL: HET GOUDEN DUO

Gifs of beter gezegd bewegende afbeeldingen, ik denk dat iedereen het tegenwoordig wel kent. Tenzij je niet op sociale media zit natuurlijk en je nooit naar je e-mails kijkt. Je vindt ze méér en méér, het is een echte rage geworden in de communicatiewereld. Maar wat is nu het geheim van deze hype?

typen gif
typen gif

Als studente communicatiemanagement schrijf ik me vaak in voor online nieuwsbrieven van verschillende bedrijven. Ook ik voel me meer aangetrokken door de bedrijven die gebruik maken van bewegende beelden in hun e-mails.

Gifs wat?

In de overvolle inbox van de ontvanger moet jij als bedrijf de aandacht zien te vestigen op jouw e-mail. Je kan dit op verschillende manieren doen en één van die manieren is het gebruik maken van gifs. Ook ik zie in online nieuwsbrieven en op sociale media meer en meer gifs opduiken. Maar wat is het nu precies? Gif oftewel Graphics Interchange Format is een afbeeldingsformaat waarmee je de mogelijkheid hebt om animaties te maken die in de meeste browsers en e-mailprogramma’s worden afgespeeld.

De kracht van gifs

Marketeers hebben ondertussen de kracht van gifs ontdekt. Ze blijken namelijk zeer geschikt te zijn om sneller de aandacht van klanten te trekken en de conversie te verhogen. Het is wel niet de bedoeling dat je als bedrijf in het wilde weg gifs gaat sturen of posten. Gifs moeten doelgericht ingezet worden.

Maar wanneer gebruik je ze dan?

 • Als je extra aandacht aan je product wil geven.
 • Als je een complex verhaal wil vertellen, als je mensen wil aanzetten tot actie
 • Als je wil opvallen tussen andere e-mails.
 • Als je niet met woorden kan omschrijven.
 • Als je een product wil demonstreren.

Enkele tips

 • Zorg dat je GIF-animatie bovenin je nieuwsbrief zichtbaar is en het direct de aandacht trekt.
 • Gebruik niet in elke nieuwsbrief een GIF-animatie omdat anders het verrassende effect weg is.
 • Zorg dat je GIF-animatie in verhouding is met andere belangrijke elementen in je nieuwsbrief, zodat deze ook nog voldoende opvallen.
 • Hou het simpel en kort. Complexe afbeeldingen en lange animaties zijn vaak vele MB’s groot en dat zorgt voor lange laadtijden en geïrriteerde lezers.

(Ver)gif of succes?

Computerfabrikant Dell heeft het effect van een geanimeerde versie vergeleken met hetzelfde bericht zonder animatie. Uit de test kwamen de volgende resultaten:

 • 6% hoger openpercentage bij de geanimeerde versie
 • 42% hoger klikpercentage bij de geanimeerde versie
 • 103% hoger conversiepercentage bij de geanimeerde versie
dell case study
dell case study

Deze case bewijst dat het gebruik maken van gifs in een e-mail wel degelijk positieve resultaten oplevert. De aandacht gaat meteen naar het product en zorgt dat er een bepaalde interesse voor het product wordt opgewekt.

Veroveren gifs de communicatiewereld?

Naar mijn mening kunnen gifs zeer doeltreffend zijn op sociale media en in e-mails, maar er zijn toch ook negatieve kanten aan dit verhaal die je als bedrijf niet over het oog mag zien. De kans bestaat dat gifs niet altijd goed zichtbaar zijn voor de consument. Bepaalde software zoals bijvoorbeeld Microsoft Outlook 2007, tonen enkel het eerste frame van de animatie. Het kan ook soms zijn dat jij als bedrijf een animatie verstuurt die zodanig groot is dat de consument lang moet wachten vooraleer deze geladen is of dat de gif hapert. Daarom moet je als bedrijf eerst goed testen hoe de animatie getoond wordt.

Maar zoals in de case aangegeven is het gebruik van een gif dus zeer effectief. Het is dus zeker een aanrader voor elk bedrijf dat een emailcampagne houdt of een email verstuurt naar haar consumenten. Als ik later op mijn werk de taak krijg om gepersonaliseerde e-mails te versturen of gewoonweg een interessante reclamecampagne op te starten, zal ik zeker gebruik maken van gifs. Het heeft vele voordelen en we moeten met de tijd mee.

This article was originally published on comma