Facebook recensies: een gevaar of eerder een hulpmiddel?

Facebook reviews of beter gezegd Facebook recensies. Ik denk dat iedereen ze wel kent. Tenzij je niet actief bent op sociale media. Je bent ze zeker al tegengekomen of je hebt misschien zelfs één geschreven. Al dan niet positief of negatief. Maar maakt dit nu een verschil voor de ontvanger hiervan? Of voor jou als consument? Welke effecten hebben ze?

by Laura Berlingiere
by Laura Berlingiere

Honger en reviews, het perfecte duo

Stel: het is zaterdagavond en je hebt ontzettend zin in Grieks eten. Je wilt gezellig met je partner lekker uit gaan eten. Normaal ga je altijd naar dezelfde Griek, maar vandaag wil je een nieuw restaurant proberen. Je hebt al eens adresjes van kennissen doorgestuurd gekregen, maar hoe weet je nu welk het beste is? Dankzij de Facebook reviews.

Je typt de naam van het restaurant op Facebook in en ziet meteen het aantal sterren staan. Bij het ene restaurant 3,5 sterren en het andere 4,5 sterren. Mijn keuze is snel gemaakt. Ik ga naar het restaurant met de 4,5 sterren. Deze heeft de hoogste score en de meest positieve reviews. Mijn keuze gaat hier dus uit van wat gebruikers schrijven over het restaurant.

De recensiesamenleving

Het bovenstaande is een voorbeeld van hoe de consument tegenwoordig kiest én koopt. Vroeger werden recensies enkel gegeven aan boeken, films of theatervoorstellingen. Vandaag de dag vind je recensies terug voor elk product en dienst. We laten ons beïnvloeden door de ratings van anderen om keuzes te maken. Handig, toch?

Recensies brengen een hele hoop positieve dingen met zich mee. Als je bedrijf het goed doet, krijg je hoge scores. Als je bedrijf het slecht doet, krijg je lage scores. Begrijpelijk. Je moet als bedrijf enorm je best doen op het gebied van service en kwaliteit. Want als je een lage score krijgt, kan dit een groot gevolg hebben voor je bedrijf en verkoop van je producten of diensten.

Fake or real?

‘’Niet alles wat ze zeggen moet je altijd geloven,’’ zegt mijn mama altijd. Gelijk heeft ze. Waarom zou ik me baseren op 1 slechte recensie terwijl de 9 andere zeer goed zijn. Een goede recensie is heel belangrijk voor een bedrijf, want zoals ik voorheen vertelde kan een slechte recensie grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Of misschien ook niet, want de aanwezigheid van enkele negatieve beoordelingen kan jouw product of dienst juist betrouwbaarder doen uitkomen.

Tussen alle Facebook recensies kan je ook neprecensies vinden: onterechte, negatieve beoordelingen of juist overdreven positieve beoordelingen. Dit is iets wat veel consumenten niet weten. Zo vragen sommige bedrijven haar klanten om een positieve recensie te schrijven in ruil voor gratis producten of zelfs geld. Ook valt het voor dat een bedrijf personen inschakelt om de concurrentie een slechte beoordeling te geven.

Facebook recensies: wat mag niet?

  • Een bedrijf mag niet doen alsof ze een consument is en een recensie plaatsen over haar eigen product of dienst.
  • Een bedrijf mag een ander niet betalen om een reviews te plaatsen, zonder te vermelden dat hiervoor betaald is.
  • Als reviews gesponsord zijn, moet dit vermeld worden. (Het is niet verboden reclame te maken, maar dat moet dan wel duidelijk zijn naar de consument toe).
by Laura Berlingiere
by Laura Berlingiere

Hoe kan ik als consument/bedrijf nep recensies herkennen?

  • Als de recensent veel hoofdletters en uitroeptekens gebruikt is de kans groot dat de review nep is.
  • Als de review dingen aanhaalt die niet veel met het product of dienst te maken heeft.
  • Controleer als bedrijf het profiel van de recensent op eerdere reviews.

Reviews en een eigen mening

Als studente digitale communicatie ben ik zeer actief op Facebook. Niet alleen om mijn vrienden op de hoogte te houden van mijn reilen en zeilen, maar ook als consument. Wanneer ik meer wil weten over een restaurant, winkel of zelfs over een product. Ik geef toe dat ik mij vaak laat beïnvloeden door hetgeen online beoordeeld is.

Zo heb ik laatst mijn vakantie geannuleerd. Ik had een vakantie geboekt naar Turkije in een reisbureau net over de grens in Duitsland. De medewerkster op het reisbureau liet mij een prachtig, 5 sterren hotel zien en de reviews die door klanten gegeven werden. Deze stonden in de database van het reisbureau. Ze gaven allemaal een topscore: “Heerlijk eten”, “mooie locatie”, “Animatie is geweldig”… Mijn keuze was snel gemaakt. Ik was heel gelukkig dat ik op reis ging, maar mijn geluk was van korte duur. Toen ik zelf op Facebook en online opzoek ging naar recensies bleek van die goede recensies geen sprake. Er werd alleen maar slecht beoordeeld over het hotel. Ik heb geen seconde getwijfeld en heb meteen mijn vakantie geannuleerd. De juiste keuze of niet? Volgens de recensies op Facebook wel. Maar ja, zoals ons mama altijd zegt: ‘’Niet alles wat ze zeggen moet je altijd geloven.’’

This article was originally published on comma