Business make-over by Carl Van de Velde

Als startend of zelfs ervaren ondernemer wil je zoveel mogelijk winst maken en een zo goed mogelijke business runnen. Het kan gebeuren dat de zaken niet meer zo goed draaien en je je verkoopcijfers ziet dalen. Je bent niet meer enthousiast en je ziet het niet meer zitten.Niet getreurd want voor alles bestaat een oplossing. Laat je motiveren en inspireren door de enige echte Carl Van de Velde.

Carl Van de Velde — by Laura Berlingiere
Carl Van de Velde — by Laura Berlingiere

52 jaar geleden werd Carl Van de Velde geboren. Toen een jongeman zonder diploma en vooruitzichten, nu één van de bekendste sprekers en ondernemers van België.

Carl heeft verschillende bedrijven, waaronder ook zijn eigen traininginstituut. Hier worden opleidingen gegeven rond verschillende thema’s: marketing, sales en leiderschap.

Wat hebben we vandaag geleerd?

Op dinsdag 14 november 2017 kreeg ik de kans om naar de business make-over van Carl Van de Velde te gaan. Ik was er als gast van mij stagebegeleidster Lieze Geebelen, zaakvoerder van Proactify. De presentatie vond plaats op een prachtige locatie: C-Mine in Genk. Ik was er niet alleen. Maar liefst 500 ondernemers en bedrijfsleiders waren aanwezig voor dit seminarie.

Vooraf een hapje en een drankje. Stipt om half 8 kwam Carl Van de Velde het podium opgelopen. Hij begon zijn seminarie met een quote: ‘’Het is onze missie om ondernemers te inspireren en te motiveren naar een zakelijke doorbraak en hierdoor stimuleren we ook rechtstreeks de economie.” En toen ging hij van start.

Dare to change

Als ondernemer is het moeilijk om je te veranderen. Je persoonlijkheid, maar ook je aanpak. Carl omschreef twee soorten ondernemers. Enerzijds de mis-matchers, anderzijds de matchers.De mis-matchers zijn de ondernemers met een klagende attitude. Deze personen ervaren alles als een moeilijkheid. Daarnaast heb je de matchers, dit zijn ondernemers die kijken naar kansen en naar opportuniteiten. Het zijn juist die matchers die er komen. Want als ondernemer kunnen er uitdagingen op je pad komen en enkel als je een matcher bent kan je dit aan.

Herken je jezelf als een mis-matcher? Gooi die negatieve gedachten weg en probeer te werken aan positieve gedachtens. Zo alleen kan je een matcher worden. Betrap je je zelf op een negatieve gedachte? Geef jezelf een klets en zet deze om naar een positieve gedachte.

Hoe kan ik als ondernemer (nog meer) groeien?

Je moet je zelfbeeld veranderen. Deze moet als ondernemer hoog zijn, je mag niet twijfelen. Je moet recht in je schoenen kunnen staan.

‘’ Je moet iedere dag wakker worden als de beste vorm van je zelfbeeld’’- Carl

Daarnaast moet je ook je overtuigingen aanpassing. Hiervoor had Carl twee soorten overtuigingen. Namelijk de BLO en de BSO. Nu zou je kunnen denken een BLO is op z’n Genks een dom persoon en de BSO is het beroepsonderwijs, maar niet in Carl zijn woordenboek.

BLO staat voor ‘Business Limiterende Overtuigingen’ en BSO staat voor ‘Business Stimulerende Overtuigingen’.

Een BLO is een persoon die niet de juiste overtuigingen heeft. Deze blokkeert alles en heeft nog een veel te negatieve instelling.

Als werkgever moet je jezelf coachen tot een BSO. Een BSO is een persoon die positief denkt. De persoon heeft een goede focus en gaat voor zijn/haar doelen.

Ik heb het druk. Ik heb geen tijd meer voor mezelf. “Lariekoek.”

Carl bracht zéér mooi in kaart hoe je als onderneming je dag planning moet maken. Dit is iets wat veel ondernemers niet of verkeerd doen. Dit kan ertoe leiden dat ze tijd verliezen. Kostbare tijd. Tijd voor hunzelf of voor hun gezin.

Maar hoe je zo een planning maakt ga ik niet verklappen. Hiervoor zal je zelf naar een seminarie van Carl Van de Velde moeten gaan.

Ik vond het een zeer leerrijke avond. Ik ben zelf nog studente en dus geen ondernemer. Maar ik draag een bagage en deze bagage is weer eens extra gevuld met extra informatie en tips die ik in mijn loopbaan zal meedragen. Wie weet start ik ooit zelf een onderneming en heb ik al een goede basis dankzij deze seminarie.

This article was originally published on comma