Het leven zoals het is, student Communicatiemanagement.

Yasmine Lambrechts, studente communicatiemanagement

In Comma Magazine lees je altijd interviews met communicatiespecialisten en social media managers die aan de slag zijn. Maar wat is de mening van de student communicatiemanagement eigenlijk? Samen met Yasmine Lambrechts, student communicatiemanagement aan w, werp ik een blik op de communicatiewereld. In dit interview deelt ze haar ervaringen van de afgelopen drie jaar.

Waarom koos je voor de opleiding communicatiemanagement?

Yasmine Lambrechts: “Voordat ik deze richting koos werkte ik al twee jaar als administratief bediende bij thuisverpleging de Voorzorg. Ondanks ik het een leuke job vond, had ik het gevoel meer in mijn mars te hebben. Ik besloot een nieuwe opleiding te starten binnen de sector toerisme. Vol enthousiasme woonde ik dan ook de infodag bij op Hogeschool PXL in Hasselt. Na de nodige informatie leek toerisme mij nog altijd een boeiende opleiding maar toch begon ik opeens te twijfelen. Die twijfel bracht mij bij de opleiding communicatiemanagement. Hoe meer opzoekingswerk ik verrichtte over de communicatiesector, hoe meer mijn interesse groeide. Daarnaast besefte ik ook hoe belangrijk communicatie was tijdens mijn job, vooral de interne communicatie. Dit alles trok mij over de streep om mij in te schrijven voor de richting communicatiemanagement, een veelzijdige richting waar ik veel kennis kon opdoen in verschillende vakken.”

Had je een bepaald doel voor ogen voordat je de opleiding startte?

Yasmine Lambrechts: “Mijn grootste doel was om na de opleiding een job uit te oefenen met veel verantwoordelijkheid. Ik wou vooral meer bereiken dan bij mijn vorige job.”

De communicatiewereld evolueert continu. Welke communicatietrend van de afgelopen drie jaar is je het meest bijgebleven?

Yasmine Lambrechts: “Vooral het feit dat vandaag de dag bijna alles online gebeurt. Als ik bijvoorbeeld een vraag heb voor Mobile Vikings moet ik niet meer bellen of schrijven: ik kan gewoon een berichtje sturen via Facebook en krijg onmiddellijk een antwoord terug. De manier waarop bedrijven met hun klanten communiceren is veel opener, we staan dichter bij bedrijven dan ooit.

“Een ander voorbeeld zie ik bij mijn treinverplaatsingen. Wanneer ik vroeger met de trein naar school ging, kon ik enkel te weten komen of er vertraging was door het afroepsysteem. Nu kom ik onmiddellijk via een handige app te weten of mijn trein vertraging heeft en het aantal minuten vertraging. Ik had vroeger nooit gedacht dat de online-wereld zich zo snel zou ontwikkelen.”

Wat was je favoriete opdracht binnen de opleiding?

Yasmine Lambrechts: “Een opdracht uit het laatste jaar: een campagne uitwerken voor Cap Gris. De opdracht werd gegeven door een echte klant, niet louter een schoolopdracht dus. Dit gaf mij een realistische kijk op hoe het er op mijn werk aan toe zal gaan. Twee weken gericht werken omtrent 1 campagne heeft mij veel bijgeleerd.”

Je hebt onlangs een stageplaats moeten kiezen. Voor welk bedrijf heb je gekozen en waarom net dat bedrijf?

Yasmine Lambrechts: “Voor mijn stage besloot ik terug te gaan naar mijn oude werkplek, de Voorzorg in Hoboken. De Voorzorg is een enorm groot bedrijf met onder andere veel ervaring in evenementen en het lanceren van nieuwe campagnes. Het is zeker niet enkel ziektebriefjes schrijven zoals vele mensen denken. Kort samengevat, de ideale plaats om nieuwe ervaringen op te doen, deze keer natuurlijk met veel meer verantwoordelijkheid ;)”

Wat is dan precies je takenpakket binnen de Voorzorg?

Yasmine Lambrechts: “Mijn stage zal heel veelzijdig zijn zodat ik ook een kijk krijg op wat mij het beste ligt. Zo mag ik meewerken aan jongerencampagnes om jongeren aan te moedigen zich aan te sluiten bij De Voorzorg, evenementen organiseren en de interne communicatie co√∂rdineren.”

Dus aan alle mensen die gebeten zijn door communicatie: niet langer twijfelen want dit is de ideale richting voor jou!

Heb je een andere kijk op de communicatiewereld in vergelijking met drie jaar geleden?

Yasmine Lambrechts: “Zeker en vast. Voor ik de opleiding begon besefte ik niet hoeveel invloed deze sector heeft op mensen. De kleur van een simpele aankoopknop kan beslissen of een product meer verkocht wordt of niet. Daarnaast had ik ook geen idee dat het zo een intensieve sector is. Het is niet allemaal vanzelfsprekend, eventjes snel een evenement op poten zetten zit er niet in. Er gaat enorm veel werk aan vooraf, iets wat ik voordien nooit beseft heb.

“Ik ben vooral nieuwsgierig naar wat de toekomst brengt, nieuwe dingen ontdekken is iets waar ik naar uitkijk.”

Ga je na deze opleiding verder in de communicatiesector?

Yasmine Lambrechts: “Ja, ik ben van plan onmiddellijk werk te zoeken in de communicatiesector. Ik hoop tijdens mijn stage te weten te komen welk onderdeel van de communicatie mij het beste ligt en voor welke functie ik dus ga solliciteren.”

Tot slot, beveel je de richting communicatiemanagement aan?

Yasmine Lambrechts: “Ik beveel de richting zeker aan, vooral aan studenten die graag een veelzijdige richting willen volgen. De communicatie blijft groeien en evolueren dus je leert steeds nieuwe dingen bij. De praktische kant is ook een groot voordeel, met theorie kan je al veel leren maar ervaring opdoen blijft de ultieme bron van kennis.

“Verder is het een sector met veel mogelijkheden om verder te studeren en zich te specialiseren. Dus aan alle mensen die gebeten zijn door communicatie: niet langer twijfelen want dit is de ideale richting voor jou!”

This article was originally published on comma