Betekent vergrijzing de dood van Facebook?

Voor iedereen die regelmatig op Facebook zit zijn de volgende taferelen waarschijnlijk niet nieuw. Een oma die “like” reageert onder de foto van haar kleindochter, in plaats van de foto daadwerkelijk leuk te vinden. Een oom die een intiem bericht naar zijn neven op hun tijdlijn plaatst, in plaats van het via een privébericht te sturen. Of denk maar aan de reacties onder krantenartikels, die steevast gevuld zijn met negatieve commentaren van de oudere generaties, net alsof zij Facebook enkel gebruiken als hun persoonlijke klaagmuur. Maar welke invloed heeft de aanwezigheid van deze oudere generatie nu op het sociale netwerk?

De verschillende leeftijdscategorieën die actief zijn op sociale media.  — by Klaas Witters
De verschillende leeftijdscategorieën die actief zijn op sociale media.  — by Klaas Witters

Vergrijzing

Steeds meer 55-plussers vinden hun weg naar Facebook en als hun aantallen blijven toenemen zoals nu evenaren ze binnenkort misschien die van de jongere generatie. Aan de ene kant komt dit door de groeiende populariteit van sociale media bij ouderen, die altijd iets trager zijn in het ontdekken van nieuwe trends en ontwikkelingen. Aan de andere kant komt dit omdat de jongere generatie op Facebook ook langzaam afneemt. Steeds meer ouderen worden actief op Facebook, terwijl steeds meer jongeren het sociale netwerk verlaten. We kunnen onszelf dus de vraag stellen: bestaat er een verband tussen deze twee vaststellingen?

Nieuw algoritme

Het aantal ouderen op Facebook is de afgelopen jaren met meer dan 10 procent toegenomen, waar het aantal jongeren langzaam aan het dalen is. Zij kiezen er dan ook steeds vaker voor om andere sociale netwerken, zoals Instagram en WhatsApp te gebruiken. Als reactie op deze exodus besloot Facebook begin dit jaar zijn algoritmes aan te passen.

Voordien speelde bij Facebook het idee dat het sociale netwerk, naast een manier om in contact te blijven met vrienden en familie, vooral gebruikt werd als een bron van entertainment en informatie. Maar dit bleek onwaar toen veel gebruikers klaagden dat ze teveel oninteressante of irrelevante informatie op hun tijdlijn te zien kregen, in plaats van de posts van hun vrienden en familie, die ze daadwerkelijk wilden zien. Met het nieuwe algoritme kunnen gebruikers zelf aanduiden wat ze wel of niet willen zien op hun tijdlijn, waardoor de inhoud ervan aan hun voorkeuren aangepast wordt.

Exodus naar andere netwerken

Maar in plaats van een oplossing te bieden verergert dit nieuwe algoritme het probleem van het dalende aantal jongeren net nog meer. Alhoewel Facebookgebruikers graag met hun familie en vrienden in contact willen blijven, betekent dit niet dat de jongere generatie ook steeds zijn oudere familieleden op zijn tijdlijn wil zien. Ook hierdoor gaan zij steeds vaker gebruik maken van andere vormen van sociale media, zoals Instagram of WhatsApp, waarop zij veel efficiënter met hun eigen leeftijdsgenoten in contact kunnen blijven.

Voor de oudere Facebookgebruikers biedt het nieuwe algoritme daarentegen wel voordelen. Zij gebruiken Facebook voornamelijk als een manier om met hun familie en vrienden in contact te blijven. Het nieuwe algoritme maakt dit voor hen nog makkelijker en zorgt dat ze enkel te zien krijgen wat ze ook daadwerkelijk willen zien. Hierdoor neemt het aantal oudere Facebookgebruikers ook weer toe, nu het sociale netwerk voor hen nog meer gebruiksvriendelijk wordt.

Adverteren op Facebook

De vergrijzing op Facebook heeft niet alleen maar een invloed op de gebruikers, maar ook op de bedrijven die adverteren op het sociale netwerk. Door het afnemende aantal jongeren verliezen zij een deel van hun beoogde doelgroep, maar dit is in essentie niet zo’n groot verlies aangezien zij ook op andere sociale media actief zijn waarmee zij deze doelgroep kunnen bereiken.

Aan de andere kant vormt het toenemende aantal ouderen voor bepaalde bedrijven net een nieuwe doelgroep. Waar het voor sommige bedrijven, gericht op ouderen, vroeger moeilijk was om hun doelpubliek online te bereiken, vormt Facebook nu het ideale medium om mee te adverteren. Daarnaast kunnen bestaande bedrijven hun advertenties ook aanpassen zodat ze deze nieuwe doelgroep meer efficiënt kunnen benaderen. De toenemende vergrijzing brengt dus zowel voor- als nadelen met zich mee.

De oplossing

De vraag is nu natuurlijk hoe Facebook naar de toekomst toe deze exodus een halt toe wil roepen. Als het aantal jongeren blijft afnemen zal het een groot deel van zijn gebruikers verliezen. Het aanpassen van de algoritmes heeft duidelijk niet gewerkt. Mogelijk kan Facebook de algoritmes verder aanpassen waardoor jongeren nog steeds hun vrienden en familie kunnen volgen, maar minder met de oudere generatie geconfronteerd worden. Daarnaast is het ook mogelijk dat Facebook zich meer toespitst op de ouderen om hun online-ervaring te verbeteren, zodat deze groep nieuwe gebruikers blijft toenemen.

Een derde oplossing die op dit moment ook voorgesteld wordt is het verlagen van de minimumleeftijd van Facebook. Op dit moment is deze minimumleeftijd nog 13 jaar, maar er gaan stemmen op om deze te verlagen of zelfs volledig af te schaffen.

Toch zou ook deze oplossing voor verdere problemen kunnen zorgen, aangezien de jongere generatie Facebookgebruikers naast de oudere generatie nog minder fan is van de generaties jonger dan hen.

This article was originally published on comma