Gerichte tv-reclame, iets voor u?

Ik scrol door mijn Facebook-nieuwsoverzicht en onmiddellijk valt me op dat het kleedje dat ik gisteren heb gezien op Zalando, nu plots tussen de andere berichten en foto’s van mijn vrienden staat. Van deze gepersonaliseerde reclame op sociale media sta je waarschijnlijk niet meer versteld, maar wist je al dat deze vorm van reclame binnenkort ook op jouw televisiescherm kan verschijnen ?

Een gezin dat samen tv kijkt
Een gezin dat samen tv kijkt

Telenet’s plannen
Enkele jaren geleden lanceerde Telenet het idee van gepersonaliseerde tv-reclame al maar nu is er eindelijk een concreet plan. In samenwerking met de zenders VIER en VIJF test Telenet een nieuw business model. De aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten wil gerichte reclameboodschappen op uw tv doen verschijnen. Deze mogelijkheid is er omdat de meeste reclamespotjes doorgaans 30 seconden duren. Alle spots die deze lengte hebben kunnen dus gemakkelijk vervangen worden door andere persoolijkere spots. Er zijn 10 adverteerders die meedoen tijdens de testperiode. Later zullen er meerdere adverteerders gebruik kunnen maken van de technologie als het systeem positief geëvalueerd wordt.

Wat wil Telenet bereiken?
Het Belgische telecombedrijf wil naar eigen zeggen “het geld in Vlaanderen houden”. Adverteerders kiezen tegenwoordig steeds meer voor internetspelers maar Telenet wil dat veranderen. De gepersonaliseerde tv-reclame heeft als doel dat de kijker minder wegzapt en minder reclame doorspoelt bij het uitgesteld kijken. Een goede strategie, zo lijkt mij. Want geef toe, hoe veel reclame bekijken we écht op een dag?

Probleem of niet?
Het is natuurlijk onmogelijk om de reclame helemaal persoonlijk te maken. Het tv-toestel zal geen onderscheid maken tussen wie er tv kijkt. De aangepaste reclame zal dus zowel voor jou, als voor je mama en voor de rest van het gezin dezelfde zijn. Het gebruikersprofiel wordt opgesteld per digicorder wat er dus voor zorgt dat één profiel geldt voor iedereen die hetzelfde kijkkastje gebruikt. Dit klinkt op zich allemaal wel heel logisch, maar wat als je toevallig een jonger broertje hebt dat af en toe dingen googlet die eigenlijk niet voor de rest van het gezin bestemd zijn? Goed overleggen welke privacy-instellingen je gaat kiezen is dus de boodschap !

Deze 4 vormen van personalisatie zijn er :

  1. Algemeen: In dit beperkte niveau gebruikt Telenet alleen je adres en de productgegevens. Die data worden wel enkel gebruikt voor de communicatie over nieuwe producten of promoties.
  2. Gericht : Bovenop de gegevens uit het algemene niveau, worden ook gegevens over je kijkvoorkeur gebruikt. Je krijgt suggesties via e-mail en Digibox. Er komt nog steeds geen gepersonaliseerde reclame aan te pas.
  3. Persoonlijk : Niveau 3 wordt gezien als het standaardniveau. Dezelfde gegevens uit niveau 2 worden gebruikt maar het grote contrast is dat je dit keer wél gepersonaliseerde reclame ontvangt.
  4. Uniek : Telenet raadpleegt bovenop de vorige gegevens ook je internetgebruik.

Ik ben één van de voorstanders van gerichte televisiereclame. Ik zou het erg leuk vinden om reclame te zien van iets dat mij echt interesseert en waar ik zelf al informatie over heb opgezocht. Wat ben ik tenslotte met reclame van kattenvoeding als ik twee honden heb? Jammer genoeg deelt niet iedereen die mening. Standaard staan de privacy-instellingen op niveau 3 maar klanten die net minder gegevens willen vrijgeven, moeten daarvoor zelf actie ondernemen.

Mijn mening?
Staatssecretaris van Privacy Philippe De Backer en de Privacycommissie vinden dit niet kunnen en benadrukken dat de Privacycommissie in het verleden al een negatief advies gaf toen Proximus gelijkaardige stappen in dezelfde richting zette. Ik volg deze manier van denken volledig, maar daarom biedt Telenet ook de keuze aan om je niveau in te stellen. Dat lijkt me dus een goede gulden middenweg.

Kortom : mij mogen ze op niveau 4 zetten ! Ik kijk er naar uit om mijn gepersonaliseerde tv-reclame te kunnen bekijken.

This article was originally published on comma