Erendiz Ates, dé LinkedIn-kenner.

Na hem al een paar keer als spreker gezien te hebben op school, ging ik op bezoek bij Erendiz Ates om meer over hem en zijn carrière te weten te komen.

Erendiz Ates — by Kelly Nijst
Erendiz Ates — by Kelly Nijst

Erendiz, je naam wordt onmiddellijk gelinkt aan “LinkedIn” en social media. Was dit altijd al je droom? Of had je een andere toekomst in gedachten?
“Leuke vraag. Om heel eerlijk te zijn had ik tijdens mijn studies nog geen enkel idee welke richting ik ging uitgaan. In het zesde middelbaar had ik een oriëntatieproef gedaan waaruit bleek dat ik leerkracht moest worden of iets met communicatie moest doen. Op dat moment wist ik nog niet waar “doe iets met communicatie” naar zou leiden. Ik ben begonnen aan een opleiding tot handelsingenieur, maar heb na een tijd toch beslist om mijn eigen ding te gaan doen: communicatie bij XIOS Hogeschool. Vanaf het moment dat ik binnenkwam wist ik dat ik hier thuishoorde. Nadat mijn studies afgerond waren stelde ik mezelf de vraag of ik ging verder studeren of werken. Mijn algemene instelling was “we zien wel” en heb ervoor gekozen om te gaan werken.”

Mijn algemene motto was 'we zien wel'

“Op de werkvloer begin je pas te merken wat je graag en minder graag doet. Ik hou er het meest van om strategisch te gaan meedenken. Ik ben dan eerst in de sales beland waar ik vooral business-to-business presentaties heb gegeven om te gaan verkopen. Dit was een goede leerschool omdat je dan beseft dat het moeilijk is om meteen de ideale job te vinden. Op een gegeven moment stelde mijn papa, die altijd ingenieur was, voor om me te gaan inschrijven voor leerkracht. Dat ben ik dan ook gaan doen ondanks dat ik niet de ambitie had om leerkracht te worden. Die bewuste dag ving ik op dat er een leerkracht Photoshop en Indesign voor langere tijd afwezig was waarop ik aanbood om die cursus over te nemen omdat ik heel graag met die programma’s werk. Ik mocht de vervanging op mij nemen en leerde toen dat ik een eigen cursus ontwikkelen wel _cool_vond. Ik werkte toen dus parttime en na een tijd ben ik gestopt bij Luminus en me gaan focussen op het lesgeven. Via connecties heb ik ook de mogelijkheid gekregen om communicatie te gaan geven op het middelbaar onderwijs. Na een jaar ben ik hiermee gestopt en ben ik bij de VDAB terechtgekomen waar ik instond voor de rekrutering, communicatie van de opleiding, branding, social media, positionering en bedrijvencontact. En sindsdien werk ik nog steeds voor VDAB. Ik ben altijd blijven lesgeven maar gaandeweg evolueerde dat van grafisch design richting online communicatie en social media. Zo heb ik ook leren gebruik maken van LinkedIn en ik wist meteen dat er een dag zou komen dat talent zich zou gaan profileren op een platform zoals LinkedIn. Ik zag dan vrij vroeg, in 2012, in dat social media heel belangrijk zouden worden en heb ik een cursus laten inrichten. Zo heb ik naast mijn job bij de VDAB altijd aan die cursus gewerkt. Ik werkte met hart en ziel aan mijn cursus social media en LinkedIn en ik heb dan ook de bewuste keuze gemaakt om LinkedIntrainingen te geven en mij zo te richten op de niche. En toen had ik eindelijk een doel. Zo ben ik er dus eigenlijk een beetje in gerold.“

Hoe ziet voor jou een doordeweekse werkdag eruit?
“Ik begin altijd goed op tijd met het checken van mijn to-dolijst die ik op het einde van de dag wil af hebben. Dan werk ik eerst aan de quick wins zoals e-mails beantwoorden zodat ik dat al kan afvinken op mijn lijst. Dat geeft me een fijn gevoel. Verder werk ik dan voor VDAB, ga ik op zoek naar een match tussen de werkgever en de werknemer, werkgevers contacteren, bedrijfsbezoeken doen, etc. ik ondersteun ook stages en doe rekrutering. Namiddag is het voornamelijk het zoeken en bij mij krijgen van mensen die aanvraag doen voor een opleiding of die op zoek zijn naar een job. Als mijn taken voor VDAB er op zitten tussen 16 en 17 uur begin ik aan mijn andere job: een social media coaching van een bedrijf, ondernemer, zelfstandige, … Ik maak dan een analyse, actieplan en strategie en ga dan samen met de klant tijdens een één-op-éénsessie aan de slag om dat actieplan uit te werken. Afhankelijk van het beginniveau neem ik die mensen mee op een avontuur. Ik vind het belangrijk dat ik de klant leer hoe hij met social media moet werken. Uiteindelijk is het hún social media en ik vind dat ze daar niet licht overheen moeten gaan. Na de sessies zijn ze meestal op het punt dat ze beseffen hoe belangrijk social media is voor een KMO. Ik heb mijn doel bereikt als hun mindset veranderd is, ze technisch gezien weten hoe het moet en ze een strategie hebben. Na de sessies blijven we samen verder werken aan hun plan. Op dinsdagavond geef ik ook nog les over sociale media in het PCVO. ’S Avonds als ik thuiskom ga ik graag naar de fitness. Dat is een uitlaatklep voor mij.”

Social media is geen sprint, maar een marathon.

“Je moet op lange termijn aan je social mediastrategie werken. Je moet eerst strategisch en consistent zaaien en geduld hebben om te oogsten. Social media is geen sprint, maar een marathon.”

Mijn LinkedIn is nog niet zo goed georganiseerd. Heb je tips voor studenten om een aansprekend profiel te hebben?
“Ja, absoluut. Lees mijn blogs, hahaha. Er staan verschillende blogs op mijn Linkedin waarvan één die specifiek gaat over tips om een job te vinden na het studeren. Eigenlijk moet je denken “als ik mezelf bekijk op LinkedIn, zou ik mezelf dan kiezen of niet?’ Je moet je op LinkedIn zodanig gaan branden dat je onmiddellijk de juiste boodschap meegeeft aan mensen die je profiel bezoeken. En jíj beslist wat die juiste boodschap is. Bouw je LinkedIn uit aan de hand van het LinkedINC-model: identiteit, netwerk en content.

Volgende dingen helpen je al goed op weg om je profiel social proof te maken:

  • Stel een goede profielfoto in;
  • Gebruik een omslagfoto die iets te maken heeft met waar je voor staat;
  • Pas je headline aan: in plaats van “student” te zetten, schrijf je beter een tekst zoals “ik ben op zoek naar een stageplaats of job als …” en heel specifiek zijn zodat mensen je kunnen helpen;
  • Schrijf heel kort je persoonlijk verhaal neer;
  • Werk je stageplaats zo volledig mogelijk uit en vraag referenties;
  • Vraag LinkedIn-aanbevelingen aan;
  • Bouw je netwerk uit en werk aan je content.”

Hoe kan iemand op een efficiënte manier contacten leggen op Linkedin?
“Je kan je netwerk het beste uitbouwen door ook mensen toe te voegen die je niet kent, maar wel heel gericht. Geef ze aandacht door ze aan te spreken en na het toevoegen een berichtje te sturen. De boodschap “ik zou je graag willen volgen omdat …” werkt altijd. Op die manier val je al even op. Terwijl je een goed netwerk, richting 500 connecties, opbouwt kan je door naar de volgende fase: content delen. Er is een kans dat je wordt opgemerkt en wie weet krijg je dan de mogelijkheid om een job te kiezen die je graag doet. Een tip die ik ook graag meegeef is om in te plannen wanneer je aan je LinkedIn werkt.”

Wat is je belangrijkste advies voor een student die dit academiejaar afstudeert?
Als iets je echt boeit, verdiep je erin, wees geduldig en laat het niet los voor je bereikt hebt wat je wil. Omring je met mensen met kennis en stel vragen aan andere experten. Als iets je boeit moet je er echt een specialist in zijn en zo kan je je onderscheiden van de rest. Ik heb les gevolgd bij een andere LinkedIntrainer en ben nu zelf bekend als LinkedIntrainer. Ik durf op mijn LinkedIn toegeven dat ik aan het leren ben en dat spreekt anderen aan. Ik sta nu voor het Trademark Erendiz Ates en dat is hard werken. Probeer in alles fun te hebben en blijf groeien. Ik heb voor mezelf nu ook uitgemaakt dat ik meer wil groeien richting trainen, coachen, bedrijven helpen en voor een groep staan. Als laatste advies geef ik mee dat je best af en toe naar je ouders luistert. Dankzij papa heb ik de stap naar leerkracht en naar de zelfstandige activiteit durven zetten. Hij heeft me op het juiste moment het juiste duwtje in de rug gegeven.”

Wil je nog meer over hem weten? Je kan hem hier volgen:

LinkedIn
https://www.linkedin.com/in/erendizates/

Facebook:
https://www.facebook.com/azsolutions.onlinebranding

Instagram: @erendizates
https://www.instagram.com/erendizates/