Hoe omgaan met het mobiele mattheuseffect?

Anno 2018 leven we in een maatschappij waar we sociale media niet enkel meer gebruiken om te liken en te sharen omdat we dat leuk vinden. Neen, het liefst van alles willen we ons digitale leventje geld laten opbrengen. Websites en applicaties zoals Facebook en recent ook Instagram hebben deze trend duidelijk begrepen. Beide kanalen ontwikkelden namelijk een nieuw algoritme gebaseerd op populariteit in de plaats van chronologie. Say whaaaat?!

Algowatte?

Net zoals wiskundige formules werken populaire sociale media platformen met bepaalde algoritmes oftewel de manier waarop we welke content wanneer zien. Voor Instagram houdt dit in dat je de meest recente foto’s van de mensen die je volgt niet meer als eerst te zien krijgt op je startpagina. In de plaats daarvan komen de foto’s gepost door de mensen met wie je het meest interactie hebt dus vanboven in je feed te staan.

Populair, populairder, populairst

Het feit dat de profielen die al een hele reeks aan volgers en likes hebben door hun actieve instabehaviour sneller zouden worden opgemerkt, zorgt voor een fenomeen dat we ooit ergens in een of ander boek tegenkwamen. Zegt de term ‘mattheuseffect’ je toevallig iets? Over de rijken die steeds rijker werden en de armen dat kleine wat ze al hadden ontnomen werd? Dit is precies herkenbaar in deze situatie. Hoe populairder je al bent, hoe populairder je nog zal worden. Dus hoe minder populair… In een wereld van likes, shares, influencermarketing en blogs kan dit, ook voor bedrijven, de weg naar digitaal succes in de weg liggen.

Wat betekent dit dan voor de bedrijven die actief zijn op sociale media? Deze maken gebruik van een businessaccount. Buiten de gangbare mogelijkheden, zoals zien wij jij volgt en wie jou terugvolgt, hebben dit soort accounts ook toegang tot wat meer statistische data zoals:

  • hoeveel mensen jouw foto’s opslaan;
  • hoeveel procent van jouw volgers welk geslacht heeft;
  • hoeveel procent van jouw volgers de content ook leuk vindt;

Handig, zou je denken. Niets is echter minder waar. Een businessprofiel van een bedrijf of merk wordt vaak gemanaged door meerdere personen om de juiste content op het juiste moment te posten. Juist ja, posten. Vaak wordt er dan minder aandacht geschonken naar het terugkoppelen van reacties naar volgers wat de interactiviteit van dergelijk profiel doet dalen. Met als gevolg een minder hoge positie in de startfeed van een (potentiële) volger en dus een daling aan populariteit.

(As)sociaal

“Als ik dan louter en alleen de posts krijg te zien van de mensen wiens posts ik altijd al zie, is het sociale medium dan wel nog sociaal? En wat als mensen mij dan niet meer kunnen terugvinden, of erger… Wat als ze mij ontvolgen?!”

Ik maakte zelf mijn instagramprofiel vijf jaar geleden aan. Vooral omdat ik liever snel en makkelijk foto’s deel via een app die hierin is gespecialiseerd. Het begon dus allemaal onschuldig. Ik klikte enkel en alleen op het hartje wanneer ik iets ook écht leuk vond en maakte absoluut geen gebruik van hashtags of andere tools die mij zouden doen opvallen. Ik was een enorme insta-analfabeet. Naarmate het fenomeen ‘influencers’ alsmaar vaker opdook in België en het hebben van veel volgers en likes werd gezien als een referentiepunt voor sociale-en zelfacceptatie, ben ik een stuk van mezelf verloren. Ik wilde dat ook, zo ‘influencer’ zijn. Ik merkte dit het meeste toen ik afgelopen zomer op vakantie was met vrienden en wel 40% van mijn daguitstappen spendeerde aan het zeggen: “Oh, maak een foto voor op Insta!”. Ik bedoel, Saint-Tropez is mooi maar ik had er vast meer van genoten als ik het met mijn eigen ogen had gezien in de plaats van door de lens van mijn smartphonecamera.

Instagram Inc.

Deze update is maar een klein voorbeeld over hoe iets onschuldigs als Instagram, gebombardeerd wordt tot een regelrechte business. Dit vind ik jammer. Social media zijn een prachtig middel om te hanteren in een communicatie-mix maar door dergelijke updates neemt de populariteit van personen en bedrijven online het leven over van de personen die een applicatie zoals Instagram gebruiken als puur tijdverdrijf met de oorspronkelijke bedoeling. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook enkele bloggers en merken leuk om te volgen en ik kijk in zekere mate ook op naar deze personen maar het mag je leven niet bepalen. Dit is iets waar ik voor andere jonge en meer beïnvloedbare mensen in de toekomst voor vrees.

This article was originally published on comma