Hanne Troonbeeckx: van presentatrice naar een eigen #influencerplatform

Inluencermarketing is een communicatiemethode die anno 2018 niet meer weg te denken is op sociale media. Na heel wat influencers te volgen op Instagram, was ik nieuwsgierig om hier meer over te ontdekken. En wie kon mijn vragen beter beantwoorden dan Hanne Troonbeeckx? Hanne startte een klein jaar geleden haar eigen influencerplatform op. Tijdens een interview met Hanne gaf ze me een inside scoop bij haar influencerplatform ‘Buzzooka’.

Vanwaar kwam het idee om een eigen influencerplatform op te richten?

Hanne Troonbeeckx: “Dit kwam heel spontaan. Ik heb lange tijd als presentatrice gewerkt. Dit minderde na een tijdje, dus zocht ik naar een andere uitdaging. Ik heb zelf een tijdje als influencer gewerkt, maar ik vond het niet zo leuk om alles te delen, dus ik begon alles door te geven aan andere influencers. Zo werd Buzzooka geboren. Daarnaast heb ik een tijdje bij een agency gewerkt en had ik meteen de smaak te pakken om zelfs iets op te starten.”

Hoe ben je op de naam Buzzooka gekomen?

Hanne Troonbeeckx: “De naam zegt het al: ik wil met Buzzooka buzz creëren. In Nederland zijn er heel veel influenceragencys waarbij de naam allemaal verwijzen naar influencing. Dus ik wou iets anders, ik zocht naar een logische naam en zo zijn we op Buzzooka gekomen.

“Ik ben ook een beetje geïnspireerd geraakt door de kookzender ‘NJAM, ook zij hebben allemaal heel typische namen voor hun programma’s zoals ‘SOEP. Daar zocht ik naar.“

by Katrien Reyskens
by Katrien Reyskens

Was de keuze snel gemaakt om met influencers samen te werken? En waarom precies met een app?

Hanne Troonbeeckx: “Ik heb nooit een andere optie gehad, omdat ik zelf totaal geen marketingachtergrond heb en ook omdat ik zelf ook influencer was. Ik voel me ook niet thuis binnen de hele marketingwereld, omdat ik er ook geen diploma van heb.

“Ik heb 2 jaar lang intensief gezocht naar influencers per mail, telefonisch, maar ik kreeg vaak geen antwoord. Maar aan de andere kant: influencers krijgen zoveel aanvragen per dag, dat het bijna spam begint te worden. Via de app, die ik samen met Appwise heb opgericht, kunnen influencers zelf kiezen aan welke opdracht ze deelnemen zonder dat ze daar mailtjes of telefoons voor moeten krijgen.”

Op welke basis kies je je influencers uit?

Hanne Troonbeeckx: “Ik kijk vooral naar het complete plaatje. Maar ook naar het aantal volgers. Momenteel beginnen de opdrachten vanaf 1000 volgers, maar binnenkort komen er enkele opdrachten vanaf 500 volgers. Verder moet een influencer veel engagement vertonen en in de content die hij of zij deelt moet een rode draad zitten.”

Waaraan moet een goede influencers volgens jou aan voldoen? En een goede post?

Hanne Troonbeeckx: “De foto’s moeten van een bepaald niveau zijn. Het moeten mooie foto’s zijn, veel te druk is absoluut not-done. Ook is het belangrijk dat er genoeg licht is, donkere foto’s zijn niet zo aantrekkelijk.

“Om een goede influencer te zijn is het belangrijk dat je een rode draad ziet doorheen het hele profiel. Als de influencer in kwestie veel bezig is met koken is het belangrijk dat we dat op haar profiel zien. Dus niet posten om te posten. Je moet je instagram-profiel eigenlijk zien als een persoonlijk foto-album. Dus post alleen dingen die jij leuk vindt!”

Hoe zit het met de geloofwaardigheid van influencers?

Hanne Troonbeeckx: “Dit is een heel moeilijk gegeven. Volgens mij is dit een fase waar we inzitten, waar we stilaan moeten uitkomen. Influencers zijn nu pas echt aan het opkomen, en ze zijn met veel. Onze taak is het uitzoeken wie door de mand valt. De influencers die fake zijn, of het enkel doen om zoveel mogelijk geld te verdienen zullen snel uit de boot vallen. Je kan vandaag geen post over Coca-Cola maken en morgen eentje over Pepsi.”

Hoe zie je de toekomst van influencermarketing?

Hanne Troonbeeckx: “Influencermarketing zit net zoals Buzzooka in z’n startblokken. De hele grote influencers gaan uiteindelijk overgaan naar het BV-schap, wat een hele andere vorm van adverteren is dan influencing.

“Enkele de kleine influencers gaan dan nog overblijven. Zij doen wat ze graag doen en zij zullen uiteindelijk ook grote influencers worden.”

Hoe kijk je tegenover influencers op events, want ook dat zie je meer en meer voorbijkomen op Instagram?

Hanne Troonbeeckx: “Bijvoorbeeld op Tomorrowland had Mazda enkele influencers zoals Yentl Keuppens uitgenodigd. Het ging niet zo zeer om hun wagens te promoten maar wel omdat Mazda een bepaald imago wil creëren bij de doelgroep van Tomorrowland. Ze willen dat het imago van Mazda aanwezig was op Tomorrowland. Dit zegt veel meer dan als er gewoon een wagen staat op het event. Bezoekers van dat event gaan dan een heel andere kijk hebben op het merk of het product.”

Hoe zorg je ervoor dat brands bij jou komen aankloppen?

Hanne Troonbeeckx: “Sowieso door mijn netwerk. Maar voor de bedrijven is het een vrije keuze om met mij samen te werken. Zelf kom ik ook uit de influencerwereld dus ik weet perfect wat de brands willen. Daarnaast heb ik een app, wat de andere agencys niet hebben.”

Klopt de stelling ‘iedereen is een influencer’ volgens jou?

Hanne Troonbeeckx: “In principe wel. Ons bomma is ook een influencer, maar op een andere manier. Bijvoorbeeld, als er in het dorp een nieuwe bakker opengaat en de bomma gaat pistolets halen en ze vertelt dat tegen haar buurvrouw, is het ook een vorm van influencermarketing. Want mond-tot-mond reclame is ook een vorm van influencermarketing.”

Heb je nog enkele tips hoe je het best als influencer kan starten?

Hanne Troonbeeckx: “Eerst en vooral geduld hebben, influencer worden, zijn en blijven. Om influencers te worden moet je veel tijd in je profiel steken. Je hebt niet in 1 – 2 – 3 veel volgers, dit moet groeien.

“Daarnaast moet je ook enkele topics zoeken die je interesseren, waar je veel mee bezig bent. Je kunt niet over alles posts, stories,… maken. Heb je interesse in fashion, doe daar dan iets mee.

“Ben je pas begonnen met influenceropdrachten, ga dan de conversatie aan met je fans. Het is belangrijk dat je bezig bent met hun pagina én dat je interesse toont in hun doen en laten. Like af en toe eens een foto van je volgers… zo krijgen ze ook een goed gevoel bij je.”

Sta je te springen om nog andere projecten op te starten?

Hanne Troonbeeckx: “Buzzooka bestaat nog maar negen maanden. Ik wil dit groot maken en eventueel later mijn team ook uitbreiden. Verder ga ik workshops beginnen geven voor zowel influencers als voor brands, en daarna zie ik wel wat de toekomst brengt.”

Influencermarketing is veel meer dan enkel een goede filter uit te kiezen en een mooie foto te posten. Het gaat om een rode draad in je profiel, in je eigen ‘fotoalbum’. Ook al staat Buzzooka nog maar in haar startblokken, ik ben er zeker van dat we nog veel van Hanne en Buzzooka mogen verwachten.

This article was originally published on comma