Omgaan met afscheid nemen. Het rouwende paard.

by Horsesense Guasha by Katja Goovaerts
by Horsesense Guasha by Katja Goovaerts

Ik heb lang getwijfeld of ik een artikel zou schrijven over dit onderwerp om verschillende redenen. Afscheid nemen is namelijk iets zeer persoonlijk en intiem en iedereen gaat er op zijn manier mee om. Maar toch dacht ik dat er misschien wel nood kon zijn aan herkenning van het proces dat iedereen wel doormaakt in zijn leven, ook onze paarden.

Zo weten we al een tijdje dat paarden een rouwproces doormaken wanneer er een kuddelid sterft of als hun vriendje verhuisd is. Het is een feit dat dit proces niet op een uur doorlopen is. Afhankelijk van de aard van het paard kan dit zelfs zeer lang duren en net als bij mensen zijn er paarden die een verlies niet verwerkt krijgen. Zij keren in zichzelf en lijken soms nog enkel een omhulsel zonder emoties te zijn of ze worden ziek zonder dat er door de traditionele geneeskunde een oorzaak kan gevonden worden.

Hier kan ik helpen met guasha. Zoals ik al in mijn vorige artikels aangaf, heeft de geest invloed op het lichaam en andersom. Mensen bekijken me vaak sceptisch als ik dit zeg omdat in de westerse denkwijze het nog steeds als 2 aparte eenheden gezien wordt. Wanneer ik dan aanhaal dat een toestand als angst, wat een psychische ervaring is, ook fysieke uitwerkingen heeft zoals hartkloppingen of een maagzweer, dan begrijpen de meesten wat ik bedoel.

Verdriet door een verlies kan een enorme fysieke uitwerking hebben op een lichaam. De uitdrukking “sterven van verdriet” is misschien een extreme maar er zit zeker een grond van waarheid in.

In de Chinese geneeskunde is alles aan elkaar gelinkt. Bepaalde emoties zijn verbonden met bepaalde organen. Zo is de emotie verdriet verbonden aan de longen. Wanneer de emotie niet verwerkt word, ontstaat er een energieblokkade in dat bepaalde orgaan wat ziekte en nog meer negativiteit veroorzaakt met andere woorden een blokkade van de stroming van energie/qi.

Bij rouw is vaak sprake van een heftige emotionele gebeurtenis.

In het merendeel van de gevallen zal het paard de emotie gewoon verwerken en verder gaan met het proberen te vervullen van zijn basisbehoeften. Maar net als bij mensen zijn er paarden die het verlies niet kunnen plaatsen.

Dit zijn de gevallen waarbij de eigenaar mij schrijft dat het paard “plots in zichzelf gekeerd is” of " last lijkt te hebben met ademen”. Er is vaak al heel wat onderzoek aan vooraf gegaan voor mensen mij vragen om eens langs te komen. Het blijft echter een feit dat traditionele geneeskunde niet denkt aan opgekropte emoties en geblokkeerde stroming van energie als oorzaak van problemen.

Deze paardjes reageren vaak de eerste behandeling al door enorm te geeuwen. Geeuwen is op dat moment een uiting van ontspanning en dus het verwerken van spanning.

Het is voor ons als mens niet altijd evident om te weten wat er aan de hand is met onze vriend, het paard, maar guasha is zo een enorme meerwaarde zeker voor de verwerking van vastzittende emoties. Ik kan ervoor zorgen dat de energie terug gaat stromen en dat de blokkades hierin worden opgeheven, wat weer bijdraagt aan verwerking.

by Horsesense Guasha by Katja Goovaerts
by Horsesense Guasha by Katja Goovaerts

Mensen die zich door mij laten behandelen schrikken er altijd van hoe heftig je emoties kunnen zijn nadien, maar ook hoe verlost ze zich vaak voelen na een aantal dagen.

Ook al kunnen onze paardjes het ons niet zeggen in de taal die wij spreken, ook zij ondergaan een vorm van ervaren van emoties. Het is zelfs zo dat ik merk dat eigenaars die heftige periodes hebben meegemaakt in hun leven en hun gevoel omtrent die gebeurtenissen nog niet verwerkt hebben, vaak paarden hebben die die emotie deels hebben over genomen.

De eigenaars bedoelen het super goed dat ze hun paard laten behandelen en dit zal zeker een goede bijdrage leveren aan zijn welbehagen, maar ik moet er hun steeds op wijzen dat ze zelf ook de nodige stappen dienen te zetten om beter in hun vel komen te zitten.

Hou er rekening mee dat je paard in de periode na afscheid genomen te hebben, tijd zal nodig hebben om te rouwen en vergeet niet dat jou (onverwerkte) emoties ook invloed hebben op de gemoedstoestand van je paard.

This article was originally published on paardentaal

Comments (1)

Login or create an account to leave comments.

profile picture for Dirk Van Gheluwe

| flag

Dirk Van Gheluwe

Leuk om te lezen dat je Oosterse denkwijzen weet te integreren in je werk met paarden. Rouwende paarden, rouwende mensen... Het verschil zal idd niet groot zijn. Dank je wel Katja.

Show more