Guasha massage voor paard en mens: wat en waarom?

by Rik Janssens Fotografie
by Rik Janssens Fotografie

Ik hoor je al denken “wat is dat guasha?!” . De vraag die je je beter stelt is “hoe kan ik mijn paard en mezelf optimaal ondersteunen wanneer er zich fysieke problemen uiten?“

Tenslotte willen we allemaal het beste voor onze paarden. Soms beseffen we echter niet dat ook onze paarden stijf kunnen zijn of ergens last van hebben doordat ze natuurlijk niet kunnen spreken. De subtiele communicatie van onze vrienden is niet voor iedereen altijd even duidelijk.

Beeld je even in dat jij dagelijks met je personal trainer naar de fitness gaat. Hij laat jou elke dag oefeningen doen zoals sit-ups en squats of hij laat jou 10 km lopen met een rugzak. Als hij jou dit laat doen na maanden van opbouwende training zal je er normaal niet zoveel hinder van ondervinden, maar als je dit zonder enige voorbereiding moet presteren gaan er al snel blessures ontstaan. 

Wij kunnen dan naar de dokter gaan of even rusten, maar bij onze paarden merken we het vaak niet als ze kleine pijntjes hebben waardoor er allerhande problemen ontstaan doordat ons paard probeert te compenseren.

Als wij nu ons paard als topsporter zouden zien, en dan bedoel ik niet enkel de dressuur of springpaarden maar ook die paarden die wekelijks lange wandelingen doen, dan zouden we hem ook zo moeten behandelen. Topsporters hebben allemaal een kinesist en massage therapeut etc. Om te voorkomen dat kleine blokkades in de spieren en bindweefsel, door het opstapelen van afvalstoffen, grotere problemen zouden veroorzaken op langere termijn worden ze wekelijks gemasseerd.

Massage zorgt voor een betere doorbloeding waardoor afvalstoffen zich niet gaan opstapelen, maar worden afgevoerd door het lichaam. 

by Rik Janssens Fotografie
by Rik Janssens Fotografie

Guasha is een schraaptechniek waarbij we met een instrument over het lichaam schrapen. We verbeteren hierbij de doorstroming van bloed en wat de Chinezen QI noemen d.w.z. levensenergie.  Het schrapen is niet alleen gericht op het reguleren van Qi en bloed, maar verwijdert ook toxines, versterkt de stofwisseling, brengt in balans, herstelt de regulerende functie van de meridianen en verbetert de functie van: de organen, de bloedsomloop, het zenuw- en endocrien systeem. Doordat we het lichaam helpen revitaliseren en ontgiften ontstaat er een mentale prikkeling. De psychische blokkades die ontstaan door het verdringen van emoties als verdriet, angst, woede etc. worden makkelijker verwerkt.

Onderschat niet wat negatieve emoties teweeg kunnen brengen in een lichaam. Iedereen weet dat bv. stress fysieke klachten kan doen ontstaan zoals een maagzweer. 

Zo is het ook bij onze paarden. Een gezonde geest in een gezond lichaam.. het ene beïnvloedt het andere.

Ik ga jullie in de toekomst specifieke combinaties laten zien met elk hun problematiek en hoe ik deze ondersteun met guasha en gymnastiserend grondwerk.

This article was originally published on paardentaal