Overheidscommunicatie in Hamont-Achel: van informatie naar participatie

Overheidscommunicatie, het is een uitdagend vak. Ik interview Anneleen Conjaerts, diensthoofd van het communicatieteam in stad Hamont-Achel. Na haar studies in Human Resources, Communicatiewetenschappen én Digitale Marketing kwam ze in de wereld van de overheidscommunicatie terecht.

by Käthe Wallenta
by Käthe Wallenta

Waarom heeft u gekozen voor een job in de communicatiesector?

Er zijn meerdere redenen waarom ik voor deze job heb gekozen. Ten eerste sluit de communicatiewereld goed aan bij mijn persoonlijkheid en interesses. Goed kunnen schrijven vind ik bijvoorbeeld heel belangrijk. Ik ben allergisch aan taalfouten. Natuurlijk is het mondelinge aspect echter ook uiterst belangrijk. Communicatie is een heel breed en dynamisch vak. Je kan er veel kanten mee uit en het wordt nooit saai aangezien elke dag compleet anders is. Waarom ik dan voor overheidscommunicatie heb gekozen, houdt verband met het feit dat het binnen dit domein draait om het maatschappelijk belang en niet om winstbejag. Een job als communicatieambtenaar bij een lokaal bestuur doe je met hart en ziel. Het fijne eraan is ook dat je het effect van hetgeen jij organiseert en communiceert ook vrijwel onmiddellijk ziet.

Gaat u vaak op bijscholing?

Als diensthoofd ga ik na welke opleidingen belangrijk zijn voor mijn team en voor mezelf. Communicatie is een vak dat snel verandert, waardoor het belangrijk is om jezelf op regelmatige basis bij te scholen. Vaak gaan we voor kortere opleidingen van Kortom (Vlaamse vereniging voor overheidscommunicatie), omdat deze een goed evenwicht kennen tussen theorie en praktijk.

Hoe functioneert de Facebookpagina van Stad Hamont-Achel?

We houden zoveel mogelijk rekening met het geldende algoritme van Facebook. Zo proberen we in te spelen op video en interactie met de inwoners. Een tijdje geleden hadden we bijvoorbeeld een leuk idee. Elise Mertens, de wereldbekende tennisster van Hamont-Achel, deed het erg goed tijdens de Australian Open. Om haar te laten weten dat we in Hamont-Achel aan haar dachten, hadden we het idee om een video te maken met onze inwoners. In het filmpje zie je verschillende Hamont-Achelaren die Elise succes wensen door hun duimen omhoog te steken, onder de titel “Elise, we duimen voor je!”. Het filmpje werd enorm positief onthaald en kwam zelfs op tv.

We krijgen ook regelmatig berichten via Messenger, dit gaat vaak over meldingen of algemene vragen. Zeker in het laatste halfjaar is dit aantal fel gestegen. Sociale media zijn nog steeds in opmars, dus ik verwacht dat de interacties nog zullen stijgen. Al merk je ook dat velen steeds meer bezig zijn met ‘bewust offline’ zijn.

Na de werkuren wordt de Facebookpagina ook nog in de gaten gehouden, dit is cruciaal omdat de online conversatie door blijft gaan. In geval van crisiscommunicatie is dit zeker belangrijk, dan moet je ervoor zorgen dat je de inwoners zo snel mogelijk helpt.

Merkt u veel van trends in de Vlaamse overheidscommunicatie?

Ja! Vaak gebeuren er grote veranderingen, zeker op vlak van wetgeving zoals de GDPR bijvoorbeeld. Een belangrijke trend van de voorbije jaren is dat onze eigen communicatiekanalen aan belang hebben gewonnen. Ook de verdere digitalisering en het principe van Smart Cities zorgen voor grote veranderingen.

Een actieve openbaarheid van bestuur is onmisbaar geworden: mensen willen – en verdienen – transparantie. Burgerparticipatie komt ook steeds meer op. Vroeger was communicatie er meer om te informeren, maar nu worden mensen ook steeds meer betrokken. Toegankelijkheid wordt ook steeds crucialer. Zo moet de website ook gebruiksvriendelijk zijn voor personen met een beperking.

Tijdens de gemeente- en provincieraadsverkiezingen staan er veel borden langs de weg, maar toch wordt Facebook steeds meer gebruikt om promotie te voeren. Denkt u dat deze borden langs de weg snel zullen verdwijnen en alle campagnes in de toekomst online zullen zijn?

Als communicatieverantwoordelijke voor een gemeente, communiceer je niet over het programma van politieke partijen. Verder denk ik niet dat de borden snel volledig zullen verdwijnen. Minderen, dat wel. De digitalisering is een feit, maar ik denk dat een goede mediamix van online- en offline communicatie belangrijk blijft. Zo moet je ook rekening houden met de vergrijzing en het feit dat niet iedereen dezelfde digitale kansen heeft.

Om af te sluiten, heeft u nog tips voor een toekomstige communicatiemanager?

Tuurlijk! Je moet leergierig zijn en goed je best willen doen. Weet ook dat je als pas afgestudeerde niet alles kunt weten. De eerste jaren is het vooral zoeken naar je interesses. De druk om altijd bereikbaar te zijn is groot, maar probeer zeker af en toe eens offline te zijn!