Smart-Sites, de toekomst van Webdesign?

Heeft u ooit al gehoord van Smart-Sites? Ik niet, tot recent. Gelukkig kwam Emiel Jans, commercieel directeur van UP-TO-DATE WebDesign, net op tijd een gastcollege geven over dit onderwerp. We kennen smartphones, smartwatches, maar een Smart-Site? Laten we hier eens dieper op ingaan.

UP-TO-DATE WebDesign bij PXL — by Käthe Wallenta
UP-TO-DATE WebDesign bij PXL — by Käthe Wallenta

Google, iedereens beste vriend

Google is dé zoekmachine bij uitstek. Soms vergeten we zelfs dat er andere zoekmachines bestaan. Hoe komt dit? Google heeft de meest eenvoudige lay-out, dit spreekt veel mensen aan. We willen makkelijk en snel kunnen zoeken en dit kan door Google perfect.

Google heeft ook veel bekende applicaties. Ze werken met gespecialiseerde applicaties per onderwerp. Zo bestaat YouTube enkel en alleen om video’s te streamen en online te zetten. Wilt u bloggen? Gebruik dan Google Blogger. Moet u een e-mail versturen? Geen probleem, Google heeft Gmail!

Het doel van Google? Ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk content bij hen plaatst en in de ruil daarvoor zorgen zij dat u goed scoort in de zoekresultaten. Alle Google apps worden ook geautomatiseerd om het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

10 tips om goed te kunnen werken met Google

  1. Zorg ervoor dat uw bedrijf goed gevonden wordt op Google
  2. Publiceer uw content snel en gemakkelijk
  3. Wees deelbaar met sociale media: zorg ervoor dat uw doelgroep zelf content deelt
  4. Word gevonden op locatie
  5. Vertaal in +90 talen
  6. Wees toegankelijk op mobiele én alle andere apparaten
  7. Laat bezoekers zich inschrijven voor uw nieuwsbrief
  8. Maak gebruik van meerdere sociale netwerken
  9. Maak video’s vanuit een eigen YouTube-kanaal
  10. Communiceer online door 1 aangeefluik met uw volgers

Van online folders naar volwaardige duizendpoot

Technologie blijft zich ontwikkelen, zo is het internet al een tijdje uit zijn kinderschoenen en maken we kennis met 5G en virtual reality. Soms kan het moeilijk zijn om alles bij te houden, zeker voor ondernemers.

We leven in een tijd met enorm veel kanalen zoals sociale media, blogs, maar ook de klassiekers: tv, print en radio. Het is moeilijk om eruit te springen met uw content. Dit is de eerste stap: goed gevonden worden op het internet is belangrijk. Uw website moet hoog scoren in de zoekresultaten en dit hangt grotendeels af van hoe goed uw website in elkaar zit en welke content u plaatst.

Vroeger wou iedereen de folder omzetten in een website, maar ondertussen zijn de verwachtingen van het internet verandert. Mensen willen nieuws delen, jobs vinden en reageren. Kortom: uw website moet allesomvattend zijn.

De zoektocht naar e-mailadressen

Goed gevonden worden is dus het beginpunt, maar het is niet meer genoeg. Nu moet u ook goed gezien worden. Maak van de bezoekers van uw website trouwe volgers. U kan hiervoor sociale media gebruiken, al is dit soms moeilijk. Waar zit mijn doelgroep? Facebook, LinkedIn of Pinterest? Probeer rekening te houden met alle platformen.

E-mailing is nog steeds de meest effectieve manier om de doelgroep aan te spreken. Deze communicatie is en blijft gratis en genereert een groot bereik. Een belangrijke tip van Emiel: verzamel zoveel mogelijk e-mailadressen.

Samenvattend: een Smart-Site zorgt er dus voor dat u via één aangeefluik uw website, sociale media én e-mailing kunt updaten. Om dit vlotjes te laten verlopen, gebruikt u best Google diensten.