Wie weet de Strontsteeg liggen?

Rond de Strontsteeg doen heel wat misverstanden de ronde. Volgens sommige Hasselaren, en ze zijn er pertinent zeker van dat ze gelijk hebben, is de twijfelachtige eer om Strontsteeg te worden genoemd weggelegd voor de Bloemenstraat. Dat is echter niet zo, de Strontsteeg is wel degelijk het steegje dat op de foto afgebeeld staat. En dat niet zonder enige moeite te vinden is. Zelfs echte Runkstenaren slagen er soms zelfs niet.

Om alle misverstanden te vermijden: de Bloemenstraat is het doodlopend steegje dat onderaan de brug over de Sint-Truidersteenweg richting spoor loopt. Inderdaad is de Bloemenstraat nu ook een steeg die doodloopt tegen het spoor. Vroeger was dit echter het verlengde van de Fonteinstraat dat naar de Tesch leidde. Over die Tesch zullen we het nog een andere keer hebben, nogal wat Hasselaren hadden daar een tuintje.

De Strontsteeg is steegje dat uitgeeft op de Bloemenstraat. Het vertrekt opzij van bloemenwinkel Henrioulle en loopt zo langs het spoor naar de Bloemenstraat. Inderdaad, langs dit steegje staan een aantal huizen. De vraag is uiteraard waarom dit steegje de Strontsteeg wordt genoemd. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid vroeger van heel wat drankgelegenheden in de buurt.

En met de kwalijke gewoonten van de Hasselaren om gebruik te maken van steegjes en andere afgelegen plaatsen om daar hun behoeften te doen. Want wie een stuk in zijn voeten heeft, vindt het vaak te veel moeite om op de WC de broek af te trekken. In ieder geval is de Strontsteeg al lang de Strontsteeg niet meer, want de bezoeker zal er geen ‘onwelriekende schildwachten’ meer vinden. Inderdaad, dat is de bijnaam die de Hasselaren enkele tientallen jaren geleden gaven aan de drollen die te pas en te onpas overal achtergelaten werden.

by Jos Sterk
by Jos Sterk