Vermoord zoontje van bezembinder ligt op het oud kerkhof begraven

In het boek Spookstad 1, verschenen in 2018, wordt uitgebreid aandacht besteed aan een moord die begin 19de eeuw in milieu van de bezembinders gebeurde. Die bezembinders waren een volkje apart, want ze leefden rond het vliegveld van Kiewit in omstandigheden die aan de middeleeuwen doen denken. De tijd had daar werkelijk stil gestaan.

Henri Hendrix, een bezembinder die wegens zijn werk aan het spoor naar de Minderbroedersstraat was verhuisd, was stomdronken thuisgekomen met het vaste voornemen om zijn vrouw eens een flink pas slaag te geven. Die rook echter onraad en had tijdig de benen genomen. De woeste dronkaard koelde vervolgens zijn woede op zijn zoontje, dat hij aan de trap ophing. Het graf van de kleine Henri (of Hendrik) is nog steeds op het oud kerkhof te vinden. Wie goed zoekt, zal het wel vinden.

Henri senior werd een jaar later vanwege zijn afschuwelijke misdaad tot levenslange dwangarbeid veroordeeld. Zijn misdaad leefde voort in een lied dat door marktzangers tot ver in de buurt werd gezongen. De tekst van dit lied is ook in Spookstad 1 te vinden. Hieronder de gegevens over de vader, zijn vrouw en zijn helaas veel te vroeg overleden zoontje.

Hendrix, Petrus Henricus, spoorwerker, zoon van Hendrikx, Hendrik en Custers, Maria Elisabeth. Geboren op 22-12-1864 te Zonhoven, overleden op 06-10-1903 te Hasselt op 38-jarige leeftijd.

Gehuwd op 38-jarige leeftijd op 10-01-1903 te Hasselt met Rogiers, Christina, 23 jaar oud, handwerkster, dochter van Rogiers, Ludovicus en Deferme, Henrica. Geboren op 01-03-1879 te Zolder.

Uit dit huwelijk:

1. Hendrix, Hendrik. Geboren op 25-09-1903 te Hasselt, overleden op 18-11-1909 te Hasselt op 6-jarige leeftijd.

by Jos Sterk
by Jos Sterk