Hugo van het Hooghuis heeft aan café-ervaring geen gebrek

Er zijn verschillende Hasseltse cafés waaraan een volledig boek kan gewijd worden. Eén van die cafés is uiteraard het Hooghuis. Vooral onder Hugo Defreine is deze zaak uitgegroeid tot een heuse legende in de Hasseltse horecawereld. Wie is nooit aanwezig geweest op de legendarische nieuwjaardrinks in de zaak? Anderzijds zullen er maar weinigen zijn die weten dat het Hooghuis zich in een historische buurt bevindt. Inderdaad, er werd ooit in de buurt een juwelenschat aangetroffen.

De kans is klein dat het Hooghuis al een horecazaak was toen de schat (bestaande uit een aantal kostbare juwelen) onder de grond werd gestopt. Hij werd gevonden laat in de 19de eeuw en aanvankelijk door de vinders (een paar werkmannen) verdonkeremaand. De juwelen werden voor wat drinkgeld verkocht, maar ze kwamen uiteindelijk toch (tijdelijk) terug naar Hasselt. Om later definitief  naar Brussel te verhuizen. Op die schat komen we later nog terug.

Want vandaag wilden we het even hebben over Hugo. Oudere Hasselaren zullen hem ongetwijfeld nog kennen van het Kelderke en de Vatel. En ook dat zijn twee legendarische café. Hugo Defreine, zoals zijn volledige naam luidt, is overigens geen Hasselaar want zijn roots liggen in Tienen. Dat hij een fan is van de Rolling Stones is, weet iedereen die ooit in het Hooghuis is geweest. Maar ook daar willen we later nog eens op terugkomen. Want met de verhalen die Hugo te vertellen heeft, kan opnieuw een volledig boek worden gevuld.

by Jos Sterk
by Jos Sterk