De eerste platendraaiers werkten op een stuk van 5 of 10 cent

Was Victor de Winne-Schouterden bij het begin van de 20ste eeuw de eerste Hasseltse winkel waar een muziekspeler kon worden gekocht? Op basis van de advertenties die in de kranten verschenen, zou men inderdaad geloven dat dit zo was. Deze winkel aan de Luikerpoort 169 (Varkensmarkt) was in ieder geval de eerste die in De Onafhankelijke reclame maakte voor wat we nu audioapparatuur zouden noemen.

De Winne verkocht eigenlijk horloges, maar was mogelijk de eerste Hasseltse winkelier die begreep dat er een hele nieuwe markt open lag. Maar voor de kandidaat-koper was er wel een klein probleem: welk toestel moest hij kiezen? In de winkel waren allerlei soorten muziekautomaten te zien (en te kopen). Een korte opsomming zal dat duidelijk maken: symphonions, polyphons (die platen speelden), phonographes, grapophones (spreekmachines) enzovoort. Blikvanger was de grapophone automatique, die bijzonder geschikt was voor hotels, cafés of wachtzalen. Over het verschil tussen al deze toestellen tasten we in het duister. Ze zijn uiteraard al lang van de markt verdwenen.

De advertentie vermeldde verder nog dat deze machines werkten op een geldstuk van 5 of 10 cent, dit naargelang de wensen van de uitbater. Ze konden bezichtigd en beluisterd worden in het hierboven vermeld adres. Ook Wellen kreeg de eer om één van de eerste Limburgse gemeenten te zijn waar naar voorop opgenomen muziek kon geluisterd worden. De toestellen stonden in Wellen opgesteld bij kleermaker François Stas-Bartholomé, die samenwerkte met Victor de Winne. Het is niet zeker of het toestel op de foto waar Grené, Theunis en Blanckart aan het luisteren zijn uit de winkel van de Winne afkomstig was. De kans is echter groot dat dit inderdaad het geval was.

by Jos Sterk
by Jos Sterk