De Companen des Gemeenes Leven hebben al 10 camions bier leeggedronken

De naam werd bedacht door Louis Verbeeck, de bekende mediafiguur die in november 2017 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde. De Companen des Gemeenes Leven is een kliekje van vrienden die al 20 jaar lang elke dinsdagavond aan de stamtafel plaatsnemen om daar om de dingen des levens te filosoferen, maar ook (en misschien vooral) om hun visie op het leven met heel wat bier door te spoelen.

Er is zelfs een heus bestuur geïnstalleerd binnen De Companen des Gemeenes Leven, zonder dat er al te veel met administratieve poespas rekening wordt gehouden. Maar algemeen wordt Jan Kerkstoel als voorzitter van de kliek erkend. Iets wat hijzelf ook niet zal tegenspreken, want hij is eigenlijk de lijm die de groep bij elkaar houdt.

Louis Verbeeck was één van de spilfiguren van het gezelschap, dat eerst in de Kleine Hal en vervolgens in de Cambrinus verzamelde (de reden: dit café was te klein voor het gezelschap). Uit zijn brein ontsproten zinnen als ‘Met water schrijf ik een onzichtbaar gedicht: rimpelloos geluk’. De humor van Louis was van een aparte soort. Op een bepaalde dag kwam hij het café binnen met de uitspraak ‘Het is geen weer om een hond door te jagen, dus ben ik maar zelf gekomen’. Of: ‘Ik kom alleen maar zeggen dat ik vandaag niet kan komen’. Waarna zich aan tafel zette en tot de laatste man pinten is blijven pakken.

De Companen des Gemeenes Leven zijn ongeveer met z’n 20, maar hebben allen al een zekere leeftijd. Dat heeft tot gevolg dat af en toe een lid het tijdelijke met het eeuwige wisselde. Zoals ook Louis deed. Zijn vrienden zijn hem echter niet vergeten, want op dinsdag 15 januari 2019 werden hij en 2 andere overleden companen (Flor Ghoos en Jan Maesen) plechtig herdacht. Met broodjes en veel bier natuurlijk

Eén van de leden berekende eens welke hoeveelheid bier er in de afgelopen 20 jaar door de leden van De Companen des Gemeenes Leven is gegoeid. Op basis van een gemiddelde consumptie van 8 pinten per kop en per dag, kwam hij (we hebben de oefening niet overgedaan) tot een totaal van 80.000 pinten. Dat is niet meer of niet minder dan 20.000 liter bier. Of de inhoud van 10 camions boordevol bier.