Binnenkort parkeren bezoekers van de stad niet langer op straat

Binnenkort zullen bezoekers van de stad Antwerpen hun wagen niet meer op straat kunnen parkeren. Deze plaatsen zullen voorbehouden worden voor de bewoners van de binnenstad. Iedereen die geen inwoner is van Antwerpen zal zijn auto in een parkeergarage of op een parking buiten de stad moeten parkeren.

In de toekomst zal het niet meer mogelijk zijn om de wagen in de binnenstad te parkeren. De stad gaat bezoekers verbieden om op straat te parkeren en geeft de voorkeur aan de bewoners. Dat maakte Antwerpse districtsburgemeester, Paul Cordy (N-VA) maandag 3 december op ATV bekend.

“We gaan in het stadscentrum effectief het bewonersparkeren invoeren. Dat wil zeggen dat de bezoekers aan de stad niet meer in het stadscentrum op openbaar domein mogen parkeren, maar dat ze gebruik moeten maken van een parkeergarage of van de park and rides buiten de stad”, aldus Paul Cordy.

Momenteel parkeren bewoners van de stad gratis en moeten bezoekers betalen aan de parkeerautomaten. “Wie binnenkort zijn wagen toch op straat parkeert, riskeert een boete”, vertelt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Op deze manier zal er meer ruimte zijn voor de bewoners zelf, maar er zullen ook meer parkeerplaatsen voorbehouden zijn voor personen met een handicap. Hoe het dan juist zit met dokters, vrienden of familieleden is nog niet duidelijk.

Wanneer de beslissing zal vallen om het plan door te voeren is nog niet duidelijk. Partijgenoot en burgemeester Bart De Wever is het nochtans niet helemaal eens met de uitspraak van Paul Cordy. “Het idee om parkeren op straat in de historische binnenstad enkel nog voor bewoners toe te staan, gaat over een stedelijke bevoegdheid en maakt als dusdanig onderwerp uit van de lopende onderhandelingen. Het is slechts een van de mogelijke voorstellen die zullen worden besproken binnen het thema mobiliteit”, laat het kabinet weten.