Duurzaamheid op festivals

23 november 2017. Die ochtend zat ik samen met nog een honderdtal medestudenten te ontbijten in het D-gebouw van hogeschool PXL. Waarom? Enkele studenten Communicatiemanagement van het tweede jaar organiseerden een debat rond duurzaamheid op festivals. Sprekers zoals Rob Beenders en Bert Moyaers, beide leden van de SP-a, gingen in discussie met Robin Paesen van het Release-festival en Walter Creemers van Limburg.net. Hoe dat juist verliep, leest u verder in deze blog!

Vervuilde festivalterreinen

De eerste stellingen hielden in dat de festivalterreinen niet om aan te zien zijn na enkele dagen non-stop feest. Ontelbare verpakkingen van alles en nog wat, bekertjes en zelfs achtergelaten tenten bezaaiden het terrein. Door deze situatie werd de discussie al gauw in gang gezet: op welke manieren kan je zulke problemen tegengaan?

Wanneer Herve Van De Weyer vroeg wie duurzaamheid een belangrijk iets vindt op een festival, stak zo goed als iedereen zijn hand op. Toch blijft er jaarlijks een enorme hoop afval liggen. Hoe moeten ze dit dan oplossen? Een waarborg vragen voor je tent, en ze terugkrijgen als je je tent ook terug meeneemt? Veel voorstellen werden op tafel gegooid. De vier sprekers waren het erover eens dat niet straffen, maar wel sensibiliseren en informeren de juiste oplossing is. Informatieborden met true facts op leek me wel een leuk idee, op die manier kan je inspelen op de gevoelens van de mensen.

Herbruikbare bekers, bekers inleveren in ruil voor een beloning en bag-in-box werpsystemen zijn een van de vele voorbeelden die bedacht werden als oplossing voor het proper houden van een festivalterrein.

Award

Wat me het meest interesseerde was het verhaal van Robin Paesen die zelfs een award, De Groene Vent, gewonnen heeft met Release Festival, als meest duurzame event van het jaar. Via een Groeneventscan helpen ze organisaties stap voor stap duurzame events organiseren. De meest innovatieve ideeën worden beloond en zo proberen ze samen voor een groenere toekomst in de eventwereld te zorgen.

Een ander festival dat volgens mij veel kans gaat maken op deze prijs, is Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren. Een web van systemen waardoor het terrein na 2 dagen zo goed als proper is. Ze passen niet alleen het systeem toe van gebruikte bekertjes inleveren in ruil voor een beloning, kampeerders krijgen ook nog een vuilniszak voor te vullen. Iedereen die meedoet aan hun initiatieven, maken kans op een volledige terugbetaling met daarbovenop een ticket voor volgend jaar. Helemaal niet slecht voor een kleine moeite, toch?

Conclusie

Nog steeds een groot probleem in de eventwereld, maar dit debat toonde aan dat er vele hoopvolle initiatieven zullen getoond worden in de toekomst. Ik ben alvast benieuwd.