Ahmet Cetin: van PXL-student tot succesvolle ondernemer

by Jorne Jans
by Jorne Jans

Al van jongs af aan is Ahmet Cetin bezig met economie en ondernemen. Vandaag de dag is hij financieel directeur bij enkele ondernemingen. Deze weg heeft hij niet zonder moeilijkheden of tegenslagen afgelegd. Ik sprak met hem bij Sammy’s, één van zijn zaken te Hasselt, en luisterde met veel plezier naar zijn verhaal.

Wat heeft u gestudeerd?

Ahmet Cetin: “Ik heb mijn middelbare opleiding aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Genk gevolgd. Ik heb mijn vaders advies gerespecteerd en gekozen voor de richting Economie-Wiskunde. Al heel mijn leven ben ik geïntrigeerd door cijfers en grafieken. Inflatie en deflatie, rente, beurzen, alles wat met nieuws en actualiteit te maken heeft volg ik nog steeds op de voet.”

“Na het secundair onderwijs heb ik gekozen voor een opleiding aan de hogeschool PXL, voor Financiën en Verzekeringen. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad! Ik heb er niet alleen een ondernemingszin gevonden, het heeft me gevormd tot de persoon wie ik vandaag ben. Als mensen me vragen hoe ik mezelf zou omschrijven, dan antwoord ik perfectionistisch en disciplinair.”

U vertelt me dat u er ondernemingszin heeft gevonden. Bent u direct na uw studies zelfstandige geworden?

Ahmet Cetin: “Ik was van plan om na mijn bacheloropleiding mij te gaan specialiseren aan de universiteit. Maar inderdaad, ik had te veel zin om te ondernemen. Ik heb op een gegeven moment mijn ouders kunnen overtuigen om mij financieel te steunen en ze hebben mij de kans gegeven om Descy op te richten. Descy is een kledingmerk met liefde als centraal onderwerp. We willen hiermee alle vorm van haat, racisme, discriminatie maar ook seksisme aanhalen in onze unieke ontwerpen. Ik kan de dag van vandaag wel met trots zeggen dat we een gezonde en succesvolle onderneming zijn. Onze collecties verkopen goed en deze maand komt er een nieuwe uit. Ik mag zeker en vast niet klagen.”

Hoe heeft u dit aangepakt? Net afgestudeerd en nog een beetje groen achter de oren, maar toch een succesvolle onderneming oprichten?

Ahmet Cetin: “Alle begin is moeilijk. Ik ga niet beweren dat we in het begin geen moeilijkheden ondervonden hebben. Problemen met leveranciers, mensen met loze beloftes, financiële tegenvallers om er maar enkele op te noemen. Hetgeen wat je op die momenten niet mag doen, is opgeven.”

“We hebben het geluk gehad dat we de early adopters van het sociale medium Instagram waren. Rond 2012 was er de grote trend rond koppels en liefde. Instagram stond er vol mee: #couplegoals en #relationshipgoals. Wij hebben rond deze trends uniseks-kledij ontworpen en ermee uitgepakt op Instagram. Het mooie aan sociale media en het internet is dat het geen grenzen heeft. Aanvragen uit Duitsland en Engeland lieten niet zo lang op zich wachten en de toekomst zag er mooi uit.”

Het mooie aan social media en het internet is dat het geen grenzen heeft.

“Ik had nog zin in een andere uitdaging en even later was Sammy’s opgericht. Een Amerikaans concept omgevormd naar een Belgisch model met de behoeften van de lokale markt. Dit verliep redelijk moeizaam. De zoektocht naar een mooie locatie en investeerders is sowieso moeilijk. We kregen ook vooroordelen omwille van onze afkomst, maar laten we zeggen dat ik trots ben op mijn afkomst en we gewoon willen groeien. Na vele conceptveranderingen hebben we een mooie zaak in het hartje van Hasselt, als brasserie.”

Ik kan me voorstellen dat er op vlak van communicatie veel verschil is tussen die van Descy en Sammy’s?

Ahmet Cetin: “Uiteraard. De communicatie van Descy verloopt internationaal, dus talenkennis is heel belangrijk. We communiceren vooral telefonisch en via e-mail met onze partners, maar wat zeker niet vergeten mag worden is WhatsApp. We hebben zelfs een heel team in dienst genomen voor WhatsApp om zo een ultieme klantenservice te kunnen aanbieden.”

“Sammy’s is dan weer lokaal. De communicatie naar klanten toe is zo belangrijk, je moet er immers voor zorgen dat ze over je praten. Mond-tot-mond reclame blijft werken, dat zal nooit veranderen. Lokale marketing moet je goed afstellen, op de hoogte blijven van de dingen die gebeuren bij je in de buurt.”

Hoe ziet u de communicatiewereld over 5 jaar?

Ahmet Cetin: “Dure media, de klassieke media zoals kranten, tv en radio gaan waarschijnlijk minder en minder te zien zijn. Sociale media daarentegen gaat uitbreiden. Sociale media is macht. Als je genoeg volgers hebt, heb je ook een groot bereik en gaan mensen je kennen. Er gaan nog andere technologische snufjes komen waarmee je met één klik de wereld kunt bereiken.”

Social media is macht

Als jonge gast bent u al druk bezig met enkele projecten, hoe combineert u dit met uw privéleven?

Ahmet Cetin: “Als je al van jonge leeftijd begint met ondernemen, ga je na verloop van tijd ‘business minded’ worden en wordt het een deel van je vrije tijd. Ik moet wel toegeven dat ik op zoek ben naar een vrouw en dat ik zeker geen nee zeg tegen een gezinsleven. Het probleem is dat ze er begrip voor moeten opbrengen dat ik een druk leven heb. Elke dag vroeg opstaan, geen weekends en feestdagen. Het is niet altijd even makkelijk. Ik moet ook altijd bereikbaar zijn voor mijn leveranciers die soms uit China komen, waardoor ik niet vroeg in bed lig door het uurverschil. Maar het is het me allemaal waard.”

Ten slotte, heeft u nog advies voor ons studenten?

Ahmet Cetin: “Succes is niet hetzelfde als geluk. Het is een ketting van hard werken en zelfvertrouwen. Blijf er altijd voor gaan en er zullen altijd mensen zijn die bereid zijn om je te helpen. Als er tegenslagen zijn, voor alles is een oplossing en op die manier zal je ook geluk afdwingen. Moest je ooit hulp nodig hebben met een project, wij zijn er altijd om hulp te bieden.”

This article was originally published on comma