Perry de Loor: "Film is geen makkelijk pad, het een rotsachtig parcours."

Perry de Loor — by jorn dolmans
Perry de Loor — by jorn dolmans

Perry de Loor, 30 jaar. Regisseur van de Young Talent Award winnaar “Louis”. Momenteel regisseert hij de psychologische thriller “Muse”. Iemand waar ik naar opkijk. Na hem al enkele jaren te kennen en vele verhalen te horen over zijn films en zijn belevingen op de set, heb ik hem eindelijk kunnen interviewen.

Hoe is je passie voor film er gekomen en gegroeid?

Perry de Loor:“(lacht). Dit is weer zo een cliché antwoord. Ik ben van kinds af aan altijd met verhalen bezig geweest. In mijn kindertijd heb ik altijd met Playmobil gespeeld en verzon ik verhaaltjes, die ik dan aan mijn vriendengroep vertelde. Mijn nonkel vertelde mij ook altijd verhalen over de piraat Blackbeard en vele anderen. Dus die verhalen zijn er al altijd geweest.
Mijn passie is verder gegroeid in het middelbaar. We moesten vaak spreekbeurten geven en ik had zin om iets anders te doen. In plaats van de klassieke spreekbeurt waarbij je vooraan in de klas je onderwerp komt vertellen, had ik de mijne thuis gefilmd met een oude camera van mijn vader en dit filmpje in de klas laten zien. Sindsdien heb ik elke spreekbeurt verfilmd en op die manier gebracht. De leerkrachten wisten dat op voorhand: iedereen deed ter plaatse hun spreekbeurt en ik had een filmpje. Het is zelfs zover gekomen dat ik alle toneeltjes op school verfilmde. Later heb ik dan een filmclub opgericht op school. Op een gegeven moment waren we met een 30-tal personen.
Op het hoger had ik de keuze tussen een ‘normale’ richting of richting met film. Ik heb toen voor film gekozen.”

Na wat research te doen ben ik erachter gekomen dat je de Young Talent Award in 2010 hebt gewonnen voor de docudrama “Louis”. Hoe heb je deze gewonnen?

Perry de Loor: “We zochten toen in 2010 een première plaats voor de film Louis. Dat was in het kader van het filmfestival met als thema 7 dagen sociale films, waar mijn film uitstekend in paste. Het was een samenwerking tussen Filmhuis Klappei en De Roma in Antwerpen. Via Filmhuis Klappei en Robbe De Hert mocht ik uiteindelijk mijn film in premiere laten gaan op het filmfestival in de Roma. Robbe kende Louis heel goed, want Louis bezorgde hem ooit zijn fiets terug, dat is nog een ander grappig verhaal.Ik dacht dat ze gewoon een première met mij organiseerden omdat ze de film leuk vonden. Achteraf bleek het dat ze mij geselecteerd hadden voor de zeven dagen sociale film. Ik wist dit helemaal niet. De avond zelf was iedereen laaiend enthousiast over mijn film. Wat tof was, want met de film heb ik veel risico’s genomen. En toen de film voorbij was zeiden ze tegen mij dat de jury had beslist dat ik de Young Talent Award had gewonnen.”

Je moet op je gevoel vertrouwen en volledig achter een scenario staan.

Een script bedenken en dit dan regisseren is niet eenvoudig, omdat niet iedereen van elk genre houdt. Hoe kan je ervoor zorgen dat je uitspringt bij het maken van een film?

Perry de Loor: “Dat is de vraag van 10 miljoen. Ik heb geen idee. Vertel het mij maar als je op die vraag een antwoord op hebt. Ik heb mij dat al vaak afgevraagd (lacht). Zelfs in Hollywood hebben ze geen idee hoe ze moeten uitblinken. Ze hebben er verschillende algoritmes ontwikkeld om te bepalen welke film succesvol wordt. Maar een film maken blijft nog altijd met de natte vinger. Dat is echt raar want productiehuizen steken er miljoenen in en soms worden er ook miljoenen verspild. Slecht één op tien Hollywood films is succesvol en maakt winst, één op tien is break-even, de andere acht draaien verlies.
Het scenario is belangrijk. Je moet op je gevoel vertrouwen en volledig achter een scenario staan. Je moet kijken naar wat een goed verhaal is: hoe kan ik alle elementen samenbrengen om mijn verhaal te vertellen. Of wat zijn variaties op bestaande elementen, wat de film juist iets anders maakt. Als je vooraf 100% zeker bent dat je film zal werken, dan zit je met een probleem. Dan komt dit omdat je het al zo vaak hebt zien voorkomen.”

Wat is je favoriete genre om te regisseren?

Perry de Loor: “Ik weet niet of genre het juiste woord is. Ik zoek bepaalde elementen die mij aantrekken. Wat opvalt is dat dit meestal dezelfde terugkerende elementen zijn. Dit is ook zo bij mijn favoriete films. Bijvoorbeeld: Fight Club, Memento, Pan’s Labyrinth, Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Het element dat deze films gemeen hebben is dat ze gaan rond het psychologische. Ik ben een persoon die van alle films kan houden. Bijvoorbeeld pure slasher-horror vind ik nu en dan eens tof. Zou ik dat dan zelf ooit maken? Neen, ik denk het niet.

Je zit nu al een tijdje in de audiovisuele sector. Maar de wereld blijft niet stilstaan, alles verandert voortdurend. Wat zijn de grootste veranderingen in de audiovisuele sector sinds het begin van je studies?

Perry de Loor:“Alles is veranderd. Ik ben inmiddels een zestal jaar afgestudeerd en het is absurd hoeveel er veranderd is in die tijd. De grootste verandering is de beeldkwaliteit. Tijdens mijn studies zat ik midden in de overgangsfase. Toen filmden we nog met digitale betacams, dit zijn camera’s die 20 jaar gediend hebben als de camera voor televisie. Af en toe filmden we ook op pellicule, filmrollen. Maar HD-filmen was in die tijd net aan het opkomen, en dan heb ik het nog niet over 4K. Nu anno 2018 zijn er camera’s die 4k tot zelfs 8K kunnen filmen. Op die paar jaar tijd is de beeld -en filmkwaliteit enorm gestegen.”

En 8K is dan voor in de cinema?

Perry de Loor: “Neen, wij filmen wel 5k tot 8K, maar de meeste cinema’s hebben 2K projectoren en spelen de film dus nog af in 2k. Ondertussen hebben sommige cinema’s 4K projectoren zoals Kinepolis met haar Laser Ultra.”

Film is geen makkelijk pad, het is een rotsachtig parcours.

Om af te ronden: welke tips heb je voor een beginnend regisseur?

Perry de Loor: “(denkt na). Film is geen makkelijk pad, het is een rotsachtig parcours. Je moet risico’s nemen, maar je krijgt er ook veel output van. De media toont alleen de uitzonderingen en de succesverhalen, maar wat ze niet vertellen is het pad tot succes en wat daar allemaal voor gedaan moet worden. Neem bijvoorbeeld de nieuwste film ‘Girl’ van Lucas Dhont. Lucas is al vanaf 2009 aan deze film, of toch het scenario, aan het werken en nu in 2018 is het een succes. Dat is dan al een zeldzaam fenomeen met selecties op de Golden Globes en in Cannes. Voor elke ‘Girl’ zijn er honderden die dat niet hebben. Zie films of video maken dus niet als het eenvoudige pad naar het grote succes. Als je dat zoekt dan zoek je beter in een andere sector. Wil je verhalen vertellen, emoties overbrengen en ervaringen delen over hoe een persoon een wereld ervaart, dan is er geen betere manier dan film. Je kan gebruikmaken van beeldtaal, productiedesign, kostuums, acteerwerk, innerlijke emoties, muziek, ritme van de scène’s, dialogen en zoveel meer. Dit komt allemaal samen in film. En als dit werkt, wat moeilijk is, dan kan je ervoor zorgen dat iemand kan houden van hetgeen hij het meest haat. De kijkers kunnen zo een groot medeleven krijgen met een personage, dat ze ervan gaan houden. Je kan echt empathie creëren bij een publiek, en dat is geweldig aan film.”

Perry de Loor op de set. — by jorn dolmans
Perry de Loor op de set. — by jorn dolmans