Is duurzame content relevant?

by Schutz Jordy
by Schutz Jordy

Duurzame content?

Marketeers doen hun best om steeds nieuwe en relevante content op de markt te brengen. Wat als de content die je uitbrengt na een aantal dagen, weken of zelfs jaren nog steeds relevant blijft? Denk aan de Ikea catalogus, een magazine met verfadvies of zelfs die vinylplaten die nog steeds massaal aangekocht worden. Dit is relevante en duurzame content.

De meeste van deze content heb je op een bepaald moment in je leven nodig. Bijvoorbeeld als je je woonkamer opnieuw wil inrichten. Je grijpt meteen naar die Ikea catalogus die al eventjes stof zit te verzamelen in de kast. Het assortiment van Ikea verandert weinig doorheen de tijd. Af en toe brengen ze wel nieuwe meubels uit maar hun standaard collectie blijft bestaan. Je wilt nieuwestoelen kopen voor in de keuken en je denkt meteen aan die catalogus. Dit zorgt ervoor dat Ikea top-of-mind blijft in vele gevallen. Dankzij duurzame content blijven bedrijven sales genereren zonder miljoenen uit te geven aan wekelijkse marketingacties.

Dus duurzame content is goedkoper?

In principe is duurzame content goedkoper maar het kan zelfs gratis zijn. Hierbij denk ik aan de vele Q&A’s en FAQ’s op de websites van bedrijven. Alle vragen die ooit gesteld zijn vind je samen met hun oplossing gemakkelijk terug op de website. Daarnaast is er ook nog plaats voor guides en instructievideo’s.

Daarnaast kunnen vrijwel alle boeken gezien worden als duurzame content. Kookboeken zullen een lange tijd relevant blijven net als verhalen. Het grote nadeel in deze sector is concurrentie. Waarom zou je een ingewikkeld recept van Sergio Herman volgen wanneer Jeroen Meus je in enkele stappen een gemakkelijk gerechtje uitlegt? In dit geval is de content van Jeroen Meus relevanter en bereikt een grotere doelgroep dan het kookboek van Sergio Herman.

Kan duurzaam ook duurzaam blijven?

Maar wat doe je als de behoeftes van je doelgroep steeds veranderen? Hier kan je jammer genoeg niet veel aan veranderen. Ik denk vooral aan de modesector. Stijlen veranderen bijna elke week en hypes komen en gaan. In deze sector is duurzame content misschien niet de beste optie. Snel en relevant inspelen op je doelgroep is de boodschap.

De kern van duurzame content is dus om content zodanig af te stellen zodat het zo lang mogelijk relevant blijft voor je doelgroep en inspeelt op hun behoeften. Dit kan zowel online als offline gebeuren met behulp van magazines, catalogi, video’s en websites. Daarnaast is het ook een goed manier voor bedrijven om geld te besparen indien de content relevant en van goed kwaliteit is.