Het is niet het geld, maar de visie die telt

Ik sprak met Jordy Raemaekers, PXL-Alumni en zelfs oud-klasgenoot van mij. Hij is vorig jaar afgestudeerd aan de PXL en is momenteel actief als assistant manager in het Euroscoopfiliaal te Maastricht. Hij behoudt nog steeds een goede band met de Hogeschool. Zo ontmoet ik hem in de PXL-toren van de elfde-liniestraat, waar hij zelf nog op kot zat. “Even de resterende ex-kotgenoten een bezoekje brengen. En natuurlijk wat moed inspreken met de aankomende examens.” Lacht Jordy.

by Jordy Aengeveld
by Jordy Aengeveld

Vertel eens wat meer over je parcours als student, Jordy?

Jordy Raemaekers: Wel, in het middelbaar was ik zeker niet de beste of meest gemotiveerde student. Op de hogeschool PXL kreeg mijn motivatie echter een enorme boost. Ik denk dat een combinatie is van ouder worden, maar ook van terecht komen in een richting die helemaal aan je interesses voldoet. Marketing sloot zich perfect aan bij mijn interesses en mijn ambities in mijn toekomstige leven. Na drie jaar marketing en uiteindelijk een diploma besloot ik nog een verkort bachelortraject “Communicatiemanagement” te volgen. Ook aan de PXL. Dit was uiteindelijk nog een juiste keuze vooral omdat ik vind; dat waar marketing me meer een theoretische achtergrond bood, communicatiemanagement me de nodige praktijkervaring kon bieden.

Heb je verder nog verwezenlijkingen of ervaringen als student die je nooit zal vergeten?

Jordy Raemaekers: Wees maar zeker! In mijn laatste jaar marketing kreeg ik de kans om een week naar Bocholt in Duitsland te trekken. Hier zouden we dan met studenten over heel Europa, marketing gerelateerde opdrachten afwerkingen. In eerste instantie kon ik niet mee. Maar enkele dagen voor het vertrek bleek er dan toch nog een plaatsje vrij te zijn. Ik twijfelde niet en ging dus toch nog mee. Éen van de betere keuzes uit mijn leven tot nu toe. Ik deed er niet enkel relevante ervaring op, maar leerde hier mijn huidige vriendin zelfs kennen. Voor de rest heb ik in mijn laatste opleiding (communicatiemanagement) nog de kans gekregen om aan veel praktische zaken mee te werken. Zo kreeg mijn groep de kans een campagne voor de partij Zuhal Demir uit te werken en te gaan pitchen in het parlement. Dit zijn toch unieke ervaringen en kansen die je altijd bij zullen blijven.

Je werkt momenteel voor Euroscoop. Is het als afgestudeerde gemakkelijk om werk te vinden in de sector?

Jordy Raemaekers: Laten we zeggen dat er voldoende openstaande vacatures zijn. Maar de sector is breed, heel breed. Sommige afgestudeerden weten meteen welke job ze willen vervullen. Bij sommigen is dit echter nog niet duidelijk. Ik raad de afgestudeerden vooral aan eerlijk te blijven, ook met jezelf. Niet enkel kijken naar het salaris, maar ook luisteren naar de visie die een bedrijf heeft. Zoek een werkgever waar jij je goed bij voelt en waar je jezelf verder kan ontplooien. Let er vooral ook op dat je als pas afgestudeerde nog niet over veel ervaring beschikt en er dus (tijd) geïnvesteerd zal moeten worden in jou. De opleidingen hebben me met veel kennis laten maken, maar op je stage, of bij je toekomstige werkgever zal je deze verworven kennis nog kunnen uitdiepen.

Hoe zou je jouw takenpakket omschrijven?

Jordy Raemaekers: Ik ben één van de assistant managers in het filiaal in Maastricht. Dit wilt zeggen dat wij het servicepersoneel moeten aansturen. Alle managers dragen dus de eindverantwoordelijkheid inzake de dagelijkse werking. Alles moet in orde zijn. In detail staat één manager meer in voor evenementen en de andere meer voor HR. Ik dien hier, omdat ik als recentste ben bijgekomen, ter ondersteuning van beiden. Dit sluit ook aan bij mijn diploma’s en bij mijn interesses. Ik ben zelf een beetje van alle markten thuis en kan goed met mensen overweg. Dit is wel noodzakelijk als je als nieuweling, werknemers moet aansturen en soms zelfs op de vingers moet tikken.

Wat was voor jou de grootste aanpassing in de overschakeling naar de werkvloer?

Jordy Raemaekers: Ik had het in zekere zin wel even moeilijk met de verantwoordelijkheidszin. De (aanwezige) managers dragen onherroepelijk de eindverantwoordelijkheid, ook die van ons servicepersoneel onder ons. Dit wilt zeggen dat foutjes of vergissingen door mij onderschept moeten worden. Anders mag ik het verder gaan uitleggen aan het hogere management. Hieruit heb ik geleerd dat je in de eerste weken heel alert moet zijn en echt moet leren wie je blindelings kan vertrouwen en wie er nog wat “supervising” nodig heeft. Zo moet je als leidinggevende ook niet bang zijn om het personeel aan te spreken en feedback te voorzien. Want alles kan gezegd worden, het hangt er vooral vanaf met hoeveel tact je het aanbrengt.

Waar zie je jezelf over 10 jaar Jordy?

Jordy Raemaekers: Op dit moment zit ik nog niet zo ver. Ik werk graag bij Euroscoop, krijg de nodige vrijheid en voel me gewaardeerd. Ik heb goede contacten hier en kan me hier op vele vlakken ontplooien. Maar van nature een ondernemende en ambitieuze persoon. Een doorgroeimogelijkheid zal ik nooit links laten liggen. Momenteel wil ik zoveel mogelijk ervaring op doen en doen wat ik graag doe. Mochten er unieke kansen mijn pad kruisen dan zal ik het zeker eens analyseren.

Heb je nog een interessante quote of “key takeaway” voor toekomstige sollicitanten in de marketing- en communicatiesector?

Jordy Raemaekers: GAANGAANGAAN! Niet twijfelen en zelf inschatten wanneer je initiatief kan/moet nemen. Blijf vooral jezelf en presenteer je zoals je bent aan je werkgever. Zorg voor een open en eerlijke babbel zodat beide partijen meteen weten als ze op dezelfde golflengte zitten. Want alleen zo kan je er op tijd achter komen als het bedrijf ook wel daadwerkelijk tijd (en moeite) in jou wilt investeren. Voor de rest raad ik iedereen aan om op meerdere plaatsen te gaan solliciteren en de sollicitatiebrief naar gelegenheid ook aan te passen. Maar zorg vooral voor een interessante, vlotte babbel die de interviewer zich na afloop nog kan herinneren.