Nog aan het studeren maar toch al een eigen zaak. Jan Dullers bewijst het ons!

Jan Dullers, 't Schoentje Genk — by Jolien Mas
Jan Dullers, 't Schoentje Genk — by Jolien Mas

Ik had de eer om mijn vroegere klasgenoot maar voornamelijk goede vriend Jan Dullers te interviewen. Als zoon van zelfstandigen had hij al snel de drang om in de voetsporen van zijn ouders te treden. ’t Schoentje is een kinderschoenenwinkel te Genk waar deze jongeman zijn ‘kleine klantjes’ met een paar leuke stappers verwend.

Wanneer heb je de zaak overgenomen?

Jan Dullers: “Op 24 februari. Het was toen net het grote opendeurweekend waarbij ik mijn eerste collectie meteen kon voorstellen. Hierdoor ben ik er direct kunnen invliegen en heb ik mijn kans kunnen wagen. Zoals ze zeggen werd ik een beetje voor de leeuwen gegooid (lacht).”

Wat heeft de doorslag gegeven om voor eigen rekening te beginnen werken?

Jan Dullers: “Toen ze mij als kleine jongeman vroegen wat ik later wilde worden antwoordde ik al snel: winkelier. En dan een hele tijd geleden deed zich de opportuniteit voor om ‘t Schoentje te Genk over te nemen. Simpel: ofwel greep ik die kans, ofwel liet ik hem gewoon aan mij voorbij gaan. Ik ben opgegroeid met ouders die altijd als zelfstandigen hebben gewerkt. Het zit in mijn bloed (lacht). Van jongs af aan vertoefde ik in de textiel sector. Dit voor vele vakantiejobs en ik hielp vaak bij Confiserie Loesje (http://www.loesjegenk.be/) , de zaak van mijn ouders. Het was dus tijd voor iets nieuws en een hele uitdaging om het nu zelf te gaan doen. ’t Schoentje bestaat dan ook al heel lang en het had dringend nood aan vernieuwing. Ik ben heel gevoelig aan mode en vind het fantastisch om mijn eigen collectie samen te stellen om deze dan aan de klant te presenteren. Verder sta ik volledig achter de collecties die ik verkoop, wat een must is. Als ik ergens mijn tanden in zet is het menens. Dat was vroeger ook niet anders.”

Hoe beschrijf je in één zin wat je onderneming precies doet?

Jan Dullers: “Het bezorgt het juiste schoentje aan het juiste kindje.”

Hoe communiceert ’t Schoentje naar zijn klanten toe? En hoe verloopt de interne communciatie?

Jan Dullers: “Mond-tot-mondreclame is het meest doeltreffende voor mijn zaak. Op het vlak van social media is Facebook het meest effectieve kanaal. Instagram is moeilijker door de doelgroep maar werkt aanvullend voor mijn Facebookpagina. Facebook gebruik ik voornamelijk voor het taggen, acties te delen en het aantal volgers te behalen. Ik ga ook ‘old school’ te werk, dit door mijn nieuwsbrieven. In deze mails informeer ik de klanten over over de solden, opendeurdagen, extra koopzondagen, voorstelling van een nieuwe collectie,… Intern communcieren wij zeer veel, niet met een systeem maar gewoon met verbale communicatie. Ik betrek het personeel bij mijn aanpak en samen stellen we verbeterpunten op voor de nabije toekomst.”

Is er veel concurrentie aanwezig?

Jan Dullers: “Concurrentie is er en zal voor altijd blijven bestaan in deze sector. Het enige waar men zich nog in kan onderscheiden is de service op maat. Lever steeds dezelfde hoogstaande kwaliteit tegen een prijs die schappelijk is. In mijn omstreken bevindt zich slechts één directe concurrent maar dit wil niet zeggen dat het easy business is.”

Wat motiveert je in je job?

Jan Dullers: ”Tevreden klanten natuurlijk. Daarvoor doe je het elke dag opnieuw. Streef ook iedere dag naar verbetering. Hierbij probeer je voortdurend je klanten te triggeren met nieuwe collecties waarbij het klassieke verwerkt is in het modieuze.”

Hoe slaag je erin een bedrijf te leiden wanneer je nog aan het studeren bent?

Jan Dullers: “Je begint met een goede time management. Als je kan rekenen op je collega’s en personeel neemt dat al een grote last van je schouders af. Een goede planning is alles maar je moet er achter staan want als het druk is hou je dit niet vol. Het is van groot belang dat je zelf bijna altijd aanwezig bent in je zaak. Klanten komen voor de service en de persoon achter de zaak. Omdat je veel aanwezig moet zijn in je winkel ligt de combinatie student-ondernemer wat moeilijk. Je studies gaan sowieso minder aandacht krijgen dus gooi je het best over een andere boeg. Dit vereist veel zelfstudie waarbij discipline noodzakelijk is.”

Je zit dus in je laatste jaar KMO-Management op de UCLL in Diepenbeek. Je moet dus ook nog stage doen?

Jan Dullers: “Dat klopt. Na lang argumenteren hebben we samen met het afdelingshoofd van de opleiding een compromis gesloten zodat ik mijn stage in mijn eigen zaak mocht voltooien. Mijn studie sluit dan ook enorm aan bij wat ik nu doe. De beslissing was eigenlijk vanzelfsprekend. Het zou ook niet echt een mogelijkheid zijn geweest dat ik gedurende tien weken op een ander zou moeten gaan werken. En op dat zelfde moment zou er dan iemand mij moeten vervangen. Dat zou ik ondraaglijk hebben gevonden.”

Heb je al een moment spijt gehad van je beslissing?

Jan Dullers: “Neen, geen seconde. Sinds mijn 16de ben ik al aan het werken en ik voelde dat ik nu eenmaal beter functioneerde op de arbeidsmarkt. Werk is mijn passie, je hebt iets in handen. Ik wist dan ook perfect waaraan ik begon. En met een portie zelfvertrouwen heb ik deze stap dan gewaagd. Het verandert je leven volledig. Je bent nog zo jong en de kans op een financiële kater is dan ook reëel.”

Maar soms moet je tegenslagen omarmen om je doel te realiseren

Tot slot nog enkele tips voor startende ondernemers? Over welke capaciteiten moet men best beschikken?

Jan Dullers: “Je moet ambitieus zijn en een echte teamspeler. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig maar je moet werk uit handen durven geven. Delegeren is zeer belangrijk, je moet niet alles zelf willen doen. Verbaal sterk zijn is zeker een vereiste in deze branche. Financieel inzicht mag ook niet ontbreken. Zo heb ik bij ING een hoogcollege bijgewoond over hoe je een onderneming leidt. Je moet weten welke hindernissen op je pad kunnen verschijnen en hoe je hiermee moet om gaan. Ook vormt het online gebeuren een bedreiging voor de kleine zelfstandige zonder webshop. Obstakels zullen er altijd zijn zoals bijvoorbeeld werken voor je deur. ‘Maar soms moet je tegenslagen omarmen om je doel te realiseren.’ De commerce toont niet altijd alleen maar zijn mooie kant maar het geeft enorm veel voldoening.

Ben je benieuwd naar de schoenenwinkel van Jan? Neem dan zeker eens een kijkje op zijn website: http://www.tschoentje.com/

This article was originally published on comma