Sjoen Sjoewn; Want Assepoester is het bewijs dat een nieuw paar schoenen je leven kan veranderen...

Lieve vrienden, een tijdje geleden had ik een warme babbel met Aneleen Praets. Anneleen is de trotse eigenares van een mooi, gezellig schoenenwinkeltje op de Diestersteenweg te Kermt. Door het warme interieur voelde het meteen erg familiair aan toen ik bij Anneleen binnenstapte. Leze jullie eventjes mee?

Van vertegenwoordigster naar zelfstandige

Aneleen werkte tot zeven jaar geleden als vertegenwoordigster tot ze plots uit het niets Sjoen Sjoewn oprichtte. ‘Ik deed mijn job wel graag maar werken voor een baas werd meer en meer een opgave’ vertelt Aneleen. ‘Zeker in combinatie met de lange uren, dus besloot ik op mezelf te beginnen’ verduidelijkt Aneleen. ‘Het zat wel altijd in me om mijn eigen baas te worden, en ik wist ook wel dat het er uit zou komen als ik er de kans toe zou krijgen’ zegt Aneleen. Het pand zat al in de familie en na een jaar intensief brainstormen werd Sjoen Sjoewn geboren.

Schoenen en vrouwen

‘Waarom dan schoenen? Wel, schoenen en vrouwen, do I need to say more?’ Lacht Aneleen. 'En hier in Kermt is alles behalve een schoenenwinkel, dus ideaal!’ Zegt Aneleen. ‘Ik wou eigenlijk ook wel mannen doen maar mijn leveranciers raadde me dat af’, vertelt Aneleen. ‘Ze raadde me aan om eerst met vrouwen te beginnen en eventueel later de mannen erbij te nemen. Maar ik wil niet maar één muurtje mannen en de rest vrouwen, het moet gelijk oplopen als ik het zou doen. Wie weet in de toekomst nog wel, misschien ook niet, we zullen zien’, zegt Aneleen.

Kinderen heb ik bewust niet willen doen omdat ik dat toch echt wel een vak apart vind,’ verduidelijkt Aneleen. ‘En een vrouw weet perfect wat ze wil en wat ze niet wil’, lacht ze. ‘Al zijn mannen daarin wel loyaler, als ze ergens schoenen gevonden hebben gaan ze meestal ook terug. Terwijl vrouwen ergens iets zien en meteen kopen’, lacht Aneleen.

Koopkracht

‘Ik merk wel goed dat de koopkracht veranderd is. Waar men vroeger bij zo goed als iedere outfit een paar schoenen kocht, wordt er nu vooral één paar gekocht dat bij alles past’, zegt Aneleen. ‘Zeker onze generatie is minder bezig met zulke uitgebreide outfits. Vroeger hadden we de zondagsoutfits en de schoentjes die vaak maar één dag per week uit de kast mochten. Er werd toen ook minder op vakantie of op restaurant gegaan. Ik zie nu vooral dat mensen willen genieten van het leven’, zegt Aneleen.

Herkenbare naam

Aneleen vertelt me dat ze haar winkeltje erg graag een familiaire sfeer wou geven. Schoenen Praets vond ze daar absoluut niet bij passen. ‘Sjoen Sjoewn was de tweede of derde naam die bij me opkwam en ik voelde meteen dat het dat ging worden. Ik heb de naam een beetje verlimburgst door de ‘sch’ klank te vervangen uit het Hasseltse dialect’, zegt Aneleen. ‘En hij was meteen heel erg herkenbaar, mijn leveranciers uit Antwerpen en Brussel hadden hem direct’, lacht Aneleen. ‘Na zes jaar krijg ik nog steeds complimentjes over de naam. Op feestjes of evenementen merk ik ook dat iedereen de naam kent of er toch al eens van gehoord heeft dus dat vind ik heel erg positief’, zegt Aneleen.

Natuurlijk weet niemand wat de toekomst brengt maar voorlopig doet Aneleen dit bijzonder graag. Veel klanten springen dan ook gewoon eens binnen voor een goeiendag, delen hun levensverhaal met Anleeen en zijn ondertussen meer dan klant alleen. Het gezellige, familiare interieur maakt dus dat veel mensen zich meteen thuis voelen bij Aneleen.

Spring zeker eens binnen, wie het schoentje past… 

Ik wens Aneleen heel erg veel succes met haar mooie winkeltje en hoop dat ze nog erg vele voetjes blij mag maken.