De warme persoon achter Joke Timmermans

Hallo lieve vrienden, kort geleden had ik een erg leuke babbel met Joke Timmermans. Joke werkt op de Hogeschool PXL en woont samen met haar vriend Herman in Hasselt. Buiten het feit dat Joke een geweldig mooie naam heeft (gniffel gniffel :)  kwam ik te weten dat er ook een bijzonder warm persoon achter zit. Lezen jullie mee?

by Joke Timmermans
by Joke Timmermans

Jaar naar Londen

Joke heeft een journalistieke achtergrond. Ze heeft een opleiding cultuurwetenschappen en journalistiek gevolgd. Via de journalistieke opleiding kwam ze bij TV Limburg terecht. “Ik heb een jaar of zes als videojournalist voor TV Limburg gewerkt”, vertelt Joke. “Daar heb ik ook leren filmen. En op die manier ben ik in een audiovisuele stroom terecht gekomen”, verduidelijkt ze. “Het journalistieke, het schrijven, het interesseert me enorm. Ik heb ook altijd heel erg graag geschreven. Ook kunst en cultuur boeien me ontzettend”, vertelt ze enthousiast. “Na zes jaar bij TV Limburg gewerkt te hebben zijn Herman en ik een jaar naar Londen getrokken. Herman is kunstenaar en ik heb daar een documentaire over hem gemaakt. Ik heb er ook heel erg veel geschreven”, zegt ze.“Toen we terugkwamen van Londen had ik geen zin meer om in de media te stappen. Dus ben ik een lerarenopleiding gaan volgen en ben ik beginnen lesgeven”, vertelt Joke.

by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans

Fotografie ontdekt

“Ik gaf video tot een collega ziek werd en ik haar moest vervangen. Ik nam haar vakken over en fotografie was daar ook bij. Eigenlijk kende ik niet zo veel van fotografie omdat film en fotografie iets helemaal anders is. Als een zot ben ik dan beginnen te studeren. Ik ben boeken beginnen lezen en zelf fotografie lessen gaan volgen om de studenten altijd een stapje voor te kunnen zijn. Ze hebben er gelukkig nooit iets van gemerkt”, lacht Joke “En ik ontdekte ondertussen hoe leuk ik fotografie vond! Ik ben dan zelf heel veel beginnen fotograferen en ben sindsdien niet meer gestopt. Ondertussen kan ik wel stellen dat ik meer fotografeer dan film,” zegt ze.

Momenteel geeft Joke cultuur en copywriting op de Hogeschool PXL.

Taal en beeld

Joke volgt momenteel ook een opleiding fotografie, deze duurt zes jaar. “Ik zit nu in mijn vijfde jaar”, zegt ze. “Me enkel toeleggen op fotografie wil ik niet want ik doe beide heel erg graag. Zowel het lesgeven als het fotograferen. Mijn passie voor taal geef ik door op school, daarbuiten hou ik me bezig met fotografie en film. Ik doe regelmatig opdrachten voor bedrijven en particulieren”, verduidelijkt ze. “Er wordt gezegd dat het moeilijk is om én landschapsfotograaf én portretfotograaf te zijn. Wel, ik voel mezelf echt een portretfotograaf”, zegt Joke. “Als journalist bracht ik ook verhalen van mensen. Ik hou erg van mensen in al hun facetten. En om dat te kunnen vastleggen, dat is wat ik het liefste doe. Landschappen, nee, niets voor mij want ik zie het niet”, lacht Joke. “Er is geen interactie tussen mij en een landschap terwijl dat bij mensen wel is.”

by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans

“Mijn passie is eigenlijk is twee woorden te omschrijven”, zegt Joke. “Taal en beeld!”

Van Hasselt naar New York… En terug!

“Ik reis ook heel erg graag. Mijn vriend niet, hij is een echte huismus”, lacht ze. “Maar ik trek er wel graag in mijn eentje op uit. Ik heb de gewoonte om om de twee jaar alleen naar New York te gaan. Dit doe ik al sinds mijn zestiende. Ik heb er familie wonen, ze kennen mij ondertussen en weten ook dat ik een beetje een eenzaat ben dus ik heb bij hen mijn eigen plekje gekregen”, vertelt Joke. “Ik trek ginds iedere dag de stad in om te fotograferen wat ik zie, om met mensen te praten en portretten te maken. Ik observeer heel erg veel en probeer vervolgens vast te leggen hoe ik het zie”, zegt ze. “Het blijft iedere keer een ervaring, ook om te zien hoe ik groei en om te zien hoe mijn foto’s veranderen of beter worden”, vertelt Joke.

“Dit is wel iets wat ik hoop voor de rest van mijn leven te kunnen blijven doen. New York is voor mij iedere keer weer thuiskomen. Ik kom er volledig tot rust.”

Op de vraag of Joke droomt of ze ooit in New York wil gaan wonen zegt ze spontaan: ”Ja!”

Alleen haar vriend nog meekrijgen :)

Lieve vrienden, tijdens onze warme babbel geeft Joke nog mee dat haar lievelingsplekje in Hasselt haar thuis is. “Mijn vriend is kunstenaar en het hele huis hangt vol met kunst. Ik ben door Herman kunst gaan appreciëren en ervan gaan houden. Ik zou ook niet meer zonder kunst kunnen. Ons huis is een en al kunst en de combinatie van een warme thuis maakt hiervan echt wel mijn plekje om helemaal tot rust te komen. Dit huis naar New York kunnen verhuizen zou mijn stoutste dromen waarmaken,” zegt Joke met een knipoog.

Zijn jullie benieuwd naar al hetgeen Joke doet?

by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
by Joke Timmermans

Neem dan zeker eens een kijkje op haar website: http://www.joko-ko.com/

Op haar blog: http://www.joko-ko.com/blog/

Instagram: https://www.instagram.com/joketimmermans/

Of op haar Facebook pagina: https://m.facebook.com/jokokofotografie/

by Joke Timmermans
by Joke Timmermans
This article was originally published on ilovehasselt