Gama: over liefde en netwerken

Dag lieve vrienden. Ik ben Jasper Kaptein, stagiair bij I love Network. I love Network ken je van de verhalen op Facebook en de online magazines. Verhalen over lokale handelaars, toffe ervaringen maar vooral over passie en enthousiasme. Vandaag kijken we eens binnen in ons eigen ‘bedrijf’ en meer specifiek bij de oprichter ervan: Gama Putra Maydeta.

Gama’s avontuur

Gama komt oorspronkelijk uit Indonesië. Hij is al geruime tijd op zelfstandige basis aan het werk. Zijn ondernemersroots liggen ook in Indonesië. Daar was hij tijdens zijn studies al financieel onafhankelijk. “Ik begon met Engelse les te geven op kantoren en bij mensen thuis”, zegt Gama. Ondertussen is hij al acht jaar in België. Gama kwam oorspronkelijk naar België, zijn grote liefde achterna. De liefde verdween, Gama bleef. En hij vindt het geweldig om hier te wonen en te werken. Dankzij een taal- en inburgeringscursus beheerst hij ook vlot het Nederlands. Zijn eerste jobs bij de provincie Limburg en bij A.S.Adventure waren dan ook een succes. Er ontbrak echter iets in het leven van Gama. Een echte uitdaging, passie en schoonheid.

Gama's omslagfoto op facebook — by Aris Setya
Gama's omslagfoto op facebook — by Aris Setya

“Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door de schoonheid die een stad te bieden heeft en de klantvriendelijkheid en het enthousiasme van gepassioneerde ondernemers”, verklaart Gama. Omwille van die passie en door toedoen van een opdracht bij A.S.Adventure, waar hij de social media van een B&B moest beheren, is Gama gestart met I love Hasselt. Dat is ondertussen twee jaar geleden. Hij kende veel artiesten, zangers en andere creatievelingen in Hasselt en dacht dat het wel eens leuk kon zijn om die mensen en daarnaast ook gepassioneerde zelfstandigen op een originele manier te promoten.

Na enige tijd merkte Gama dat er meer in zat dan enkel een hobbypagina. Hij werd gecontacteerd door verschillende mediakanalen, de radio en de krant, en zelfs ook door het Radisson Blu Hotel. Zij wilden samenwerken met I Love Hasselt. Toen Gama dit allemaal zag, wist hij dat hij van zijn passie zijn beroep kon maken. Toen hij na verloop van tijd I love Hasselt officieel als hoofdberoep opnam, was een van zijn eerste acties een soort van ‘waar-is-Wally’ wedstrijd. Hij trok foto’s en plaatste die op I love Hasselt. De eerste persoon die wist waar hij stond, kreeg een klein cadeautje: een cup cake, een nieuwe haarsnit, een gratis maaltijd bij een partner, enz. Dit lokte natuurlijk veel positieve reacties uit waarna het aantal volgers online ook sterk steeg.

Website I Love Leuven — by jasper kaptein
Website I Love Leuven — by jasper kaptein

Harten troef!

Zoals Gama al eerder zei: “Het draait om de passie die mensen tonen bij het uitbaten van hun zaak.” En zo is dat ook bij Gama zelf. Zijn passie zorgde voor de groei van de organisatie. Meerdere steden werden opgenomen in de actielijst en hij heeft zijn doel nog niet bereikt. Nu heet de organisatie niet langer I love Hasselt, maar I love Network, naar het netwerk van mensen dat er nodig is om dit enthousiasme in alle afzonderlijke verhalen weer te kunnen geven.

“Gelukkig worden is een skill. Je kan het leren”, zegt Gama. En volgens hem schuilt het geluk in een klein hoekje. Je kan al genieten van een goeie koffiekoek bij je favoriete bakker of van een fijne babbel met je kapster. Iedereen komt deze kleine gelukjes tegen. Nu is het de kunst om ervoor uit te komen en ze te delen met anderen. Vandaar I love Network. “Het is eigenlijk een city fanclub. Net zoals elke voetbalploeg zijn aanhangers of supporters heeft, zo moet ook elke stad die hebben”, vindt Gama, “Het gaat om de customer experience, het verhaal, de ervaring die je als klant hebt gehad bij een onderneming, handelszaak of établissement.”

Iedereen weet dat de beste reclame nog steeds mond-tot-mondreclame is. Gama’s I love Network kan je eigenlijk bestempelen als mond-tot-mondreclame versie 2.0. Het online verspreiden van verhalen en ervaringen om mensen zo te laten zien hoe interessant een bepaalde onderneming wel niet kan zijn. “De verhalen worden geschreven voor locals door locals. Het is co-creatie, je creëert waarde voor ondernemingen door over hen te vertellen.” Volgens Gama is dit dé manier om nieuwe klanten te werven en de handelszaken kunnen jou daardoor weer beter verder helpen. I love Network spitst zich voornamelijk toe op de leeftijdscategorie 25+ tot 65+ maar eigenlijk is het netwerk er voor zowat alle leeftijden. “Het grootste doel is nog steeds de unieke ervaring delen en het kunnen helpen van andere mensen.”

Website I Love Leuven - Story — by jasper kaptein
Website I Love Leuven - Story — by jasper kaptein

Een stad vol fans

“I love Network is dus eigenlijk een city fanclub die vooropstelt om mensen van een stad zich terug meer verbonden te laten voelen met die stad. “Het zijn de kleine gelukjes die ervoor zorgen dat mensen gelukkig zijn.” Volgens Gama kan je de inwoners van een stad gelukkiger maken door mooie foto’s en verhalen van leuke handelszaken, restaurants, brasseries, enz. In deze zaken voel je de passie van de ondernemers en kan je hun verhaal volgen. Om dit te bereiken moesten de Facebookpagina’s natuurlijk snel aan volgers winnen. Het is nog steeds een bottom-up initiatief maar er moet meer visibiliteit gecreëerd worden. Meer content is nodig én er is ook nood aan meer ambassadors (de storytellers van I love Network).

Hiervoor mikt Gama op studenten omdat zij een gemakkelijk toegankelijk publiek zijn en vaak hun creatieve geest willen laten gelden. Zo kan een student journalistiek al eens proeven van hoe de journalistieke wereld in elkaar zit door op een unieke manier verhalen te schrijven en op onderzoek uit te gaan. En die verhalen creëren ook fans. De beelden, “de interessante stories” zoals Gama ze noemt, maken deel uit van een stad en dat mag gedeeld worden. “Hoe meer hoe liever zelfs”, wordt er al lachend aan toegevoegd. Het Geluk van de mensen en het tonen van de passies van anderen blijft wel de primaire doelstelling.

Jasper en Gama voor het KBC-kantoor in Leuven — by jasper kaptein
Jasper en Gama voor het KBC-kantoor in Leuven — by jasper kaptein

Een groeiend netwerk

Sinds mei 2017 maakt I love Network ook deel uit van ‘Start it @KBC’, een project van KBC dat ervoor zorgt dat startups alle ruimte en mogelijkheden krijgen om te groeien en hun doel te bereiken. Daardoor heeft ook Gama al veel kansen gekregen en gegrepen om zijn droom voor I love Network langzaam maar zeker te verwezenlijken.

Ondertussen is I love Network al actief in 20 steden in 6 verschillende landen en het doel is om daar nog ver buiten te treden om op een globaal niveau te eindigen. Tegen het einde van dit jaar zou Gama graag tenminste aan 100 steden willen geraken. Ook het aantal storytellers, of ambassadors zoals hij ze noemt, wil hij dit jaar sterk zien toenemen (van 100 naar 500). “De toekomst moet groots zijn. Het is de bedoeling dat we blijven groeien en de droom blijven voeden. Natuurlijk zal de aanpak in grotere steden iets anders zijn dan in kleinere steden en dat zal gaandeweg allemaal evolueren. Maar we zijn al zo ver gekomen, en we blijven zeker doorgaan.” De talkshow ‘Brussels Has Stories’ zal worden uitgebreid naar andere steden. Er komen meer verhalen, meer content, meer van al het positieve. “En zo veroveren we de wereld”, grapt Gama. Ondertussen blijft het aantal volgers, of fans, stelselmatig toenemen.

Het belangrijkste van Gama zijn verhaal is eerlijkheid, passie, liefde en geloof. Als je in een idee gelooft en je er volledig achter staat, ga er dan voor. “Blijf niet zitten, wacht niet tot morgen, maak je dromen waar. Maar vergeet ook niet te genieten van de kleine dingen in het leven. Zoals van een mooie foto af en toe, eentje waar mijn kleine hobbypaginaatje mee begon. Mooie foto’s van mijn mooie Hasselt. 😉”

Profielfoto van Gama op Facebook — by Javier Piña
Profielfoto van Gama op Facebook — by Javier Piña