Erard Swannet: “Ik wil doen wat ik graag doe en dat zijn nu drie erg leuke jobs”

Dag lieve vrienden, ik heb afgelopen week weer een bijzonder iemand ontmoet: Erard Swannet, één van de community managers van I LOVE Network. Hij werd aan me voorgesteld door Gama Putra, de oprichter van I LOVE Network, en ik zag direct dat Erard een interessant persoon is om mee samen te werken. Als community manager van I love Leuven is hij erg veelzijdig en als fotograaf heeft hij oog voor detail en voor unieke mensen en plaatsen. Willen jullie ook weten hoe Erard in zijn job als community manager gerold is? Dit is zijn verhaal.

Profielfoto van Erard op Facebook — by Erard Swannet
Profielfoto van Erard op Facebook — by Erard Swannet

Van werk naar nog meer werk

Dat Erard een harde werker is, merk je meteen. Ooit heeft hij geprobeerd om een diploma te behalen in Marketing. “Dit was een goeie keuze maar niet de juiste”, lacht Erard, “Het werd snel duidelijk dat stilzitten en studeren niet voor mij weggelegd was.” Hij vond de combinatie Reclamekunst in de Kunstacademie en het werken in de horeca, bij brasserie Domus, veel leuker. Na een langere periode in Amsterdam en Brussel gewoond en gewerkt te hebben is Erard terug thuis gekomen in Leuven, en in Domus, als deeltijdse ober.

Door zijn werk bij Domus leerde hij uiteindelijk ook Gama kennen. “Ik kende I love Leuven al via Facebook”, zegt Erard, “Het leek me een goed idee om een verhaal over de brouwerij van Domus, Domus Brauhaus, te laten schrijven.” Deze kleine, tweede bekendste brouwerij van Leuven werd vorig jaar volledig vernieuwd.

Door dit idee kwam Erard dus in contact met Gama Putra van I LOVE Network. “Blijkbaar spraken mijn ondernemingszin en de kwaliteit van mijn foto’s hem onmiddellijk aan”, verklaart Erard. Omdat Gama pas de pagina van I love Leuven gestart was, stelde hij Erard voor om community manager te worden van Leuven. “Ik ben er met veel plezier op ingegaan”, zegt Erard.

Foto van Londen — by Erard Swannet
Foto van Londen — by Erard Swannet

Van passie naar (bij)beroep

Erards grootste troef is zijn passie voor fotografie. Hierdoor heeft hij een goed oog voor detail en kwaliteit ontwikkeld. Deze talenten komen dan ook goed van pas bij zijn taken als community manager. Maar hoe is zijn passie voor fotografie ontstaan?

“Het begon zo rond mijn dertigste”, herinnert Erard zich. Hij genoot toen al, af en toe, van het maken van foto’s. En dat is dan verder geëvolueerd naar een echte passie voor fotografie. Samen met de passie is ook de kwaliteit van zijn foto’s geëvolueerd en van daaruit schreef Erard zich in voor een voltijdse dagopleiding Fotografie bij Syntra. Dit vooral om zijn technische kennis te verruimen en om ‘doelgerichter’ te leren fotograferen door middel van de vele uiteenlopende opdrachten die hij tijdens zo’n opleiding zou krijgen. “Dit was een plezant en superboeiend jaar en ik studeerde af als laureaat van de groep”, zegt Erard me blij, “en de keuze om meer met mijn fotografie te gaan doen was dan ook een logisch gevolg hiervan.” En nu werkt Erard dus hard als medewerker bij Domus, als fotograaf en als community manager.

Foto van het Leuvense stadhuis — by Erard Swannet
Foto van het Leuvense stadhuis — by Erard Swannet

Zijn visie op de toekomst

Erard heeft nog geen vastomlijnde visie voor de toekomst, wellicht eigen aan creatievelingen zoals hij. “Ik wil doen wat ik graag doe”, zegt hij. 2018 wordt voor hem een beslissend jaar. Hij is van plan om, nog steeds in combinatie met zijn deeltijds Domus-werk, voluit te gaan voor I love Leuven en zijn fotografie. Na dit jaar zal hij wellicht keuzes moeten maken; horeca verder afbouwen en nog meer de tijd nemen voor zijn fotografie, of voor Leuven, of misschien gaat zijn toekomstplanning in de richting van een verhuis naar Kameroen. Kameroen is het land van zijn vrouw, het land waar ze elk jaar 4 à 5 weken doorbrengen.

Garoua Kameroen — by Erard Swannet
Garoua Kameroen — by Erard Swannet

“Het werk als community manager is heel uitdagend en biedt een verscheidenheid aan taken”, vindt Erard. Hij is van alle markten thuis maar hij zou zich nu toch echt willen focussen op één van die ‘markten’. “Als community manager moet je kort op de bal spelen, kijken naar wat de interesses zijn van je publiek en daar rekening mee houden en er op inspelen. Daarom is het ook beter om een keuze te maken”, vindt hij. Het werk dat hij doet, biedt hem de kans om in contact te komen met verschillende leuke mensen met elk uiteenlopende en unieke persoonlijkheden.

Daarnaast is het vinden van ambassadors bijvoorbeeld minder vanzelfsprekend. Ambassadors zijn de mensen die op vrijwillige basis en tegen een kleine vergoeding verhalen schrijven over een zaak, persoon of interessant evenement. Vaak gaat het om creatievelingen die hun creativiteit en interesses willen ontwikkelen door zo’n verhaal te schrijven en om zodoende ervaring op te doen. De moeilijkheid hiervan schuilt in het echt activeren van die mensen. Je kan gemakkelijk iemand aanspreken en vragen om mee te doen. Maar echt actief schrijven, bijvoorbeeld één keer per maand een verhaal publiceren, is niet eenvoudig. “Maar we zijn natuurlijk wel blij met de mensen die zich wel al aan het uitleven zijn bij ons”, zegt Erard en hij lacht.

Het Hallerbos — by Erard Swannet
Het Hallerbos — by Erard Swannet

“Wat de toekomst zal brengen weet ik niet helemaal, maar ik denk wel dat er bij I LOVE Network veel groeipotentieel is”, stelt Erard. Ook is hij zeker dat hij nog wel een tijdje voor I LOVE Network zal blijven werken. “Ik ben blij dat ik die kans gekregen heb van Gama!” Erard vindt het geweldig wat Gama doet. Ook het enthousiasme waarmee Gama zijn concept weet te verkopen is heel aanstekelijk. “Er is hoe dan ook nog veel werk aan de winkel als we I LOVE Network naar een globaal niveau willen tillen. En daarom is dit jaar allesbepalend”, vindt Erard, “In 2018 ga ik alles geven, omdat dat gewoon plezant is en omdat ik het geluk heb om 3 superleuke jobs te hebben.”

Tot slot wens ik Erard nog het allerbeste toe. En dat hij kan verder doen met de jobs waar hij plezier in heeft. Ongeacht of hij kiest voor een loopbaan bij I LOVE Network of in de fotografie, de (Kameroense) zon lacht hem alleszins toe in zijn keuze!

Jasper en Erard — by jasper kaptein
Jasper en Erard — by jasper kaptein

Voor meer info over Erard en zijn bezigheden kan je altijd terecht op volgende links:

https://www.smallteaser.com/@erardswannet/writings
https://www.erardswannet.com