Op de koffie bij Stan Niesen, commercieel directeur van STVV

Enkele weken geleden nodigde ik Stan Niesen uit voor een kort maar krachtig interview over zijn job als commercieel directeur bij STVV. We hadden het over zijn studentenjaren, zijn huidige functie en natuurlijk ook over de club en het indrukwekkende stadion.

Foto met Stan Niesen in de perszaal van STVV — by Jarne Peeters
Foto met Stan Niesen in de perszaal van STVV — by Jarne Peeters

Stan: “Ik heb ook Communicatiemanagement gestudeerd in Hasselt. Daar heb ik voor de afstudeerrichting Bedrijfscommunicatie gekozen, omdat dit me meer aansprak dan Journalistiek.”

Wat herinnert u zich nog over uw studies Communicatiemanagement?

Stan: Het leuke aan mijn studies in Hasselt was dat wij als studenten altijd zeer dicht bij het praktijkveld werden gebracht. Zo heb ik bijvoorbeeld een eindwerk gemaakt over de verkiezing van de beste Vlaamse radiospot, genaamd De Gouden Antenne. Daarnaast herinner ik mij ook nog dat we vaak groepswerken hadden, wat natuurlijk goed is voor de teamgeest. Kortom, de opleiding was degelijk afgestemd op het werkveld. Daar pluk ik nu nog de vruchten van.”

Welk bedrijf koos u om stage te lopen?

Stan: “Mijn stage heb ik gedaan bij Coca-Cola op de promotiedienst. Ik heb toen meteen duidelijk gemaakt dat ik niet kwam om koffie te zetten of brieven te sorteren. (lacht) Ik heb daar aan de zijde mogen werken van de toenmalige partnerverantwoordelijke. Het interessante van dat verhaal was dat ik oog leerde hebben voor hospitality, visibiliteit en klantencontacten.”

Hoe is uw carrière dan verder gegaan?

Stan: “Ik ben mijn carrière gestart bij Het Belang van Limburg. Hier was ik drie jaar lang werkzaam als verkoopspromotor. Dat betekent dat ik verantwoordelijk was voor de verkoop van de krant in Zuid-Limburg. Hiernaast had ik ook een functie op de promotiedienst van HBVL, waar ik hielp met de organisatie van evenementen als De Ronde van Limburg en Dwars Door Hasselt.

“Daarna heb ik HBVL verlaten en ben ik gestart bij Roularta Media Group. Gedurende negen jaar bekleedde ik daar de functie van accountmanager. Nadien heb ik er nog vijf jaar gewerkt als provinciedirecteur van Limburg. Ik was dan voornamelijk verantwoordelijk voor de gratis pers, zoals De Weekkrant, De Zondag en Steps Magazine.

“Sinds een viertal jaar werk ik nu bij STVV. In het begin was ik commercieel verantwoordelijke van zowel Stayen als STVV. Een jaar geleden ben ik dan ook mijn eigen bedrijf gestart, genaamd SalesMooff. Vanaf toen werk ik 100 procent voor STVV.”

Wat houdt uw job als commercieel directeur precies in?

Stan: “ Mijn taak bestaat erin om het evenwicht tussen de lokale, nationale en internationale partners te bewaren. Dit houdt in: de verkoop van skyboxen, visibiliteit, shirtreclame, diners, .. Alles wat je kan bedenken in verband met verkoop. Bovendien moet ik ook netwerken met bestaande contacten en prospecteren bij nieuwe contacten.

1 van de 21 skyboxen van STVV — by Jarne Peeters
1 van de 21 skyboxen van STVV — by Jarne Peeters

“Wij werken in zeer kleine teams van drie mensen die instaan voor ticketing, opvolgen van diners en de wedstrijdvoorbereiding. Op wedstrijddagen checken wij de dinerlijsten, de visibiliteit in de skyboxen, tv-beelden en ook de led boarding. Op niet-wedstrijddagen onderhoud ik de klantencontacten, doe ik aan up-selling bij bestaande relaties en probeer ik ook nieuwe relaties aan te gaan.”

Behaalt u betere resultaten wanneer STVV goed presteert?

Stan: “Het commerciële staat natuurlijk los van het sportieve, maar uiteraard zijn de resultaten beter wanneer de jongens goed voetballen, zoals nu. Er zijn bijvoorbeeld meer aanvragen voor diners, want de mensen hebben meer interesse in het voetbal dat gespeeld wordt. Iedereen wil zich identificeren met een winnaar.”

Op een wedstrijddag maak ik gemiddeld 15 tot 20 kilometer in en rond het stadion, alsook 40 verdiepingen op en af.

Wat zijn uw persoonlijke ambities en die van de club?

Stan: “Aangezien we dit seizoen erg goed bezig zijn, is de ambitie natuurlijk Play-Off 1. Dit is zowel belangrijk op sportief vlak als op commercieel vlak. Dit merk je aan het aantal aanvragen voor diners dat dan opeens de lucht in schiet. Als we de goede lijn van de voorbije weken doortrekken, lukt dit wel.

“Op persoonlijk vlak heb ik veel ambitie, want dit zorgt ook voor adrenaline en passie. Vroeger ben ik zelf actief geweest als voetballer. Nu probeer ik mijn conditie wat op peil te houden door te tennissen. Op een wedstrijddag maak ik gemiddeld 15 tot 20 kilometer in en rond het stadion, alsook 40 verdiepingen op en af. Meer lichaamsbeweging heb je eigenlijk niet nodig. (lacht)“

Stayen vanuit een skybox — by Jarne Peeters
Stayen vanuit een skybox — by Jarne Peeters
This article was originally published on comma