5 makkelijke manieren om je muzieksmaak te verbreden

Je hebt het ongetwijfeld ook al gedacht: ‘Weer dit nummer op de radio?’. De laatste jaren worden we om de haverklap rond de oren geslagen met commerciële muziek. Radiozenders draaien steeds meer van hetzelfde, en dit is een probleem voor de ‘kleine’ artiest die moeilijk aan bod komt. Er zijn echter manieren waarop deze kleinere artiesten met het publiek kunnen communiceren, maar waar het publiek er zelf ook iets voor zal moeten doen. Ik geef u 5 makkelijke tips om u hiermee te helpen.

Sinds enkele jaren ben ik zelf op zoek geweest naar nieuwe muziek. In deze zoektocht heb ik enkele makkelijke maar efficiënte manieren gevonden om nieuwe artiesten te ontdekken. Bands als Enter Shikari, Area 11, Vukovi, ROAM en Boy Jumps Ship zijn enkele voorbeelden. Deze artiesten dan introduceren bij je vrienden is echt fantastisch. Zeker als zij ook stilaan wat van deze artiesten opnemen in hun luistergedrag. Bekijk dus de onderstaande tips en vind nieuwe muziek!

1. Spotify

Om nieuwe muziek te leren kennen zoek je best eerst in de buurt van de muziek waar je al van houdt. Spotify is hier een handig hulpmiddel. Het voorziet toepassingen als ‘Radio’ en ‘Ontdekken’ die specifiek gemaakt zijn om iets nieuw te ontdekken.

Spotify Radio
Spotify Radio is een heel simpel principe: je kiest en nummer, artiest of genre en Spotify genereert voor jou een afspeellijst met soortgelijke nummers. Als ik een radio aanmaak op basis van Bart Peeters, kom ik bijvoorbeeld aan andere artiesten als Yasmine, Absynthe Minded en Arsenal. Deze nummers kun je dan liken of disliken, waardoor er nummers worden gefilterd uit of in de radio. Je valt dus nooit zonder muziek, want de nummers in jou radio worden gegenereerd terwijl je luistert en liket. Zo zal je geleidelijk aan en op een leuke manier verder afwijken van je vertrouwde muziekomgeving.

voorbeeld Spotify Radio

Spotify Ontdekken
Onder ontdekken staan nummers, artiesten en afspeellijsten die jou zouden kunnen interesseren volgens jou luistergeschiedenis. Elke week maakt Spotify een afspeellijst aan met muziek die aanleunt bij de muziek die jij die week geluisterd had genaamd ‘Discover Weekly’. Ook ‘Release Radar’ is een automatische afspeellijst. Deze geeft een lijst met alle nieuwste releases van artiesten waar jij naar luistert. Handig toch?

2. Line-up research

Als er nieuwe festivalnamen worden aangekondigd denk ik vaak dat het jammer is dat ik zo weinig artiesten ken. Dit is echter dé uitgewezen mogelijkheid om je muziekhorizon te verbreden! Je krijgt nieuwe muziek met potentieel voorgeschoteld, want als artiest sta je niet zomaar op een festival. Dus kies een muziekfestival dat jou aanspreekt, dat aanleunt bij jouw muziekpersoonlijkheid, en doe aan wat line-up research. Klik op de YouTube-links van de artiesten op de festivalwebsite of zoek ze zelf op. Ik garandeer je dat er enkele aangename verassingen zullen tussen zitten!

Affiche Pukkelpop 2017

3. Doorklikmethode

De doorklikmethode is zowat de manuele versie van de Spotify-radio. Ga naar YouTube en speel een lied af waar jij van houdt. Rechts op de pagina zullen er suggesties verschijnen die bij dit nummer horen. Door ‘autoplay’ aan te zetten moet je zelf niet klikken, gewoon luisteren!

Screenshot van 'Hoodwinker' door Enter Shikari

4. Voorprogramma’s

Enter Shikari Bristol show

Dit is een methode die meer is dan enkel luisteren naar artiesten. Je kan ze ook zien. Op internet kun je opzoeken welke voorprogramma’s voor een van jou favoriete artiesten speelden. Beluister ze, en als je geluk hebt staan er zelfs filmpjes van het concert met de band in kwestie op het internet. Nog leuker is natuurlijk om zelf naar de band te gaan kijken en het voorprogramma te bekijken. Vaak lijkt de stijl van deze artiesten op die van de hoofdact. Ik ben al enkele keren naar Area 11 gaan kijken. Daar heb ik voorprogramma’s als Boy Jumps Ship, Vukovi, Myth City, Axial View leren kennen. Leuk weetje: Area 11 en Myth City waren zelf in 2015 voorprogramma van Enter Shikari. (zie afbeelding)

5. Kom de deur uit

Deze methode spreekt voor zich: ga eens kijken naar een artiest in de buurt. Er zijn plaatsen genoeg waar talentvolle artiesten hun kunsten vertonen. Om een concert mee te pikken moet je niet naar het Sportpaleis of de Ancienne Belgique. Je kan evenwel terecht in een cafétje of een jeugdhuis. Wie weet breekt deze artiest door en kun jij zeggen dat jij deze ‘diamond in the rough’ ontdekt hebt! En hoe vet zou dat zijn?

Area 11 gig

Zoals je ziet zijn er vele manieren om jou muzieksmaak breder te maken dan enkel wat op de radio komt. Dit is niet enkel een voordeel voor jou, maar ook voor de artiesten die wat onder de oppervlakte blijven in de harde muziekindustrie. Als meer mensen deze kleine moeite doen, maken we de muziekwereld weer wat makkelijker bereikbaar voor artiesten én luisteraars.

Weet jij nog goede manieren om nieuwe muziek te ontdekken? Laat het me weten!

Tot snel!

Jarne

This article was originally published on comma