Storytelling, zoveel meer dan een verhaal

Storytelling, zoveel meer dan een verhaal
Storytelling, zoveel meer dan een verhaal

In tegenstelling tot vroeger zappen we vandaag reclame op televisie weg, verwijderen we advertenties in onze mailbox en installeren we Adblockers op onze laptops om zo weinig mogelijk in contact te komen met reclame. Consumenten staan niet te springen om TV spotjes die nep en overdreven zijn. Integendeel, consumenten vandaag de dag willen échte, authentieke verhalen. Situaties die herkenbaar zijn en waar ze zich mee kunnen associëren. Verhalen die onder je huid kruipen en je op een positieve manier bijblijven. Net daar ligt de kracht van storytelling.

Wat doet storytelling?

Wanneer we naar een presentatie luisteren, decoderen onze hersenen de woorden die we opnemen en geven er bijgevolg een betekenis aan. Simpel, toch? Maar wanneer we luisteren naar een verhaal gebeurt er veel meer. Niet alleen stimuleert het verhaal verschillende delen in je hersenen, ook associeert de luisteraar het verhaal met een situatie uit zijn of haar eigen leven. Op die manier synchroniseren de hersenen van de storyteller met die van de luisteraar. De luisteraar voelt op zijn beurt de emoties van de storyteller in elke vezel van het lichaam. Hier gaat het bij reclame op televisie, in je mailbox, op je laptop net mis. Een merk wil een bepaald gevoel overbrengen, maar door de overload aan reclame en het gebrek aan een levensecht en eerlijk verhaal slaagt het merk daar allesbehalve in.

Wie is mijn publiek en wat willen ze?

Storytelling heeft slechts effect als je je publiek op de juiste manier benadert en als je doelgroep zich kan associëren met jouw verhaal. Wanneer een CEO zijn werknemers wil bereiken is het geen goed idee om een verhaal te vertellen over zijn ervaring met een spiksplinternieuw jacht dat hij vorig jaar gekocht heeft in Monaco. Beter is het dan om een verhaal te vertellen waarbij hij op een dag aan het vissen was met zijn kleinzoon in het dorp. De werknemers kunnen zich dan gemakkelijk verplaatsen in de rol van hun CEO en hem beter begrijpen. Denk maar aan de succesvolle Dove Real Beauty campagne die zich richtte op de échte vrouwen door alledaagse vrouwen in beeld te brengen in plaats van de tengere modellen van tegenwoordig.

Hoe toepassen op mijn bedrijf, organisatie of merk?

De meeste bedrijven, organisaties en merken hebben hun eigen verhaal. Ze maakten geweldige en minder geweldige periodes mee gedurende hun bestaan. Het is als bedrijf dan ook een goed idee om deze verhalen naar buiten te brengen. Via storytelling kan een bedrijf de juiste informatie op de juiste manier de wereld insturen waar de consumenten meer dan alleen maar sympathie voor hebben. Zo gaf een jongeman een presentatie over zijn familiebedrijf dat hij samen met zijn broer draaiende hield. Op een gegeven moment in de presentatie vertelde hij dat zijn broer en hij een aantal jaar geleden het zwaar te verduren kregen door de economische crisis. Zijn stem trilde en zijn ogen stonden vol emotie. Op dat moment ontstond er een soort band tussen de spreker en zijn publiek. Omdat hij zo levensecht en eerlijk overkwam verdiende hij meteen enorm veel respect van zijn publiek.

Wees bovendien jezelf

Wees dus niet bang om als bedrijf of organisatie eerlijk naar buiten te komen met je verhaal. Het geeft betekenis aan gebeurtenissen en geeft redenen om nieuwe richtingen in te slaan. Zie de band tussen storyteller en luisteraar dus als een vriendschap. Vrienden houden niet van je om wat je doet, maar om wie je bent.

This article was originally published on comma