PXL-lector Bruno Hoebers, het manusje-van-alles

Bruno Hoebers, lector Hogeschool PXL  — by Janne Celis
Bruno Hoebers, lector Hogeschool PXL  — by Janne Celis

Bruno Hoebers, lector aan Hogeschool PXL in Hasselt heeft al een behoorlijke carrière achter de rug. Al van kindsbeen af was hij erg geïnteresseerd in fotografie en media zoals televisie en kranten. Een stap in de communicatiewereld was dus een logisch vervolg. Studenten communicatiemanagement kennen Bruno Hoebers als lector PR, mentor bij Talent@Work en Ad Venture, maar waar begon het allemaal voor hem? En hoe volgt hij de nieuwste communicatietrends op de voet? Lees het hieronder in dit boeiend interview.

Vertel eens meneer Hoebers, hoe verliep uw studieloopbaan?

Bruno Hoebers: “Goed (lacht)! In het secundair onderwijs studeerde ik gedeeltelijk fotografie en daarna koos ik in het Hoger Onderwijs voor film en nadien communicatiewetenschappen aan de VUB in Brussel.”

Was u altijd met glans geslaagd? Een voorbeeldige student?

Bruno Hoebers: “Ik moet je teleurstellen, ik was inderdaad altijd met glans geslaagd (lacht). Maar ik omschrijf mezelf toch liever niet als ‘de voorbeeldige student’.”

Wanneer begon uw liefde voor communicatie?

Bruno Hoebers: “Via fotografie en media vooral. Media in het algemeen zoals televisie, kranten,… In die tijd was er natuurlijk geen sprake van internet hé. Nieuws, kranten, televisie interesseerden me wel enorm.”

Fotografie zegt u, wanneer bent u daarmee begonnen?

Bruno Hoebers: “Toen ik ongeveer 13 jaar oud was ben ik beginnen fotograferen. Ik wou vooral in de richting documentaire- en persfotografie bezig zijn. “

Heeft u dan nooit gedacht een artistieke opleiding te volgen?

Bruno Hoebers: “Jawel. Ik heb 14 dagen in het KASK in Gent gezeten en ik had na 14 dagen eigenlijk al ruzie (lacht). Neen, neen, ruzie zou ik het niet noemen, maar een kunstschool kan inderdaad heel fijn zijn als je zelf bereid bent daar heel ver in te gaan. Studenten klagen vandaag de dag wel eens over de wispelturigheid binnen de opleiding communicatiemanagement, maar binnen een artistieke opleiding bestaat de perceptie dat het risico op wispelturigheid nog groter is. Wanneer iets ‘goed’ bevonden wordt is binnen onze opleiding al moeilijk te definiëren, maar zeker binnen een artistieke opleiding is dit nog moeilijker. Dan moet je daar als persoon echt voor kunnen gaan. Een vriend van mij heeft drie jaar in het KASK gezeten, maar was na die drie jaren niet geslaagd. Dat is dan natuurlijk nog veel pijnlijker.”

Waarom koos u binnen de communicatiewereld een job als lector aan een Hogeschool?

Bruno Hoebers: “Dit was niet meteen een bewuste keuze. Ik werkte indertijd op twee verschillende plaatsen. Dit heb ik een aantal jaren gedaan, maar na verloop van tijd was dat gewoonweg niet meer vol te houden.”

Wilt u hier als lector blijven werken tot het einde der dagen of denkt u ooit nog aan een carrièreswitch?

Bruno Hoebers: “(Denkt lang na) Hmm, ik kan altijd wel een carrièreswitch doen, maar ik heb zeker niet het gevoel dat ik hier weg wil, helemaal niet. Het is ook niet omdat je les geeft dat je daarom daarnaast niets anders meer kan doen, al dan niet betaald. Ik heb jarenlang van alles en nog wat gedaan, ook naast het lesgeven. Maar voorlopig heb ik werk genoeg!”

Wat is één van de leukste projecten of taken waar u al aan hebt kunnen meewerken?

Bruno Hoebers: “De opstartperiode van VTM was wel heel bijzonder. We waren toen met heel weinig mensen in de eerste maanden en zelfs jaren van VTM. Dat gaf een bijzonder gevoel omdat je begon aan iets waarvan nogal wat mensen dachten dat het ging mislukken. Een mislukking is VTM alleszins niet geworden. We hebben er in die tijd voor gezorgd dat de toenmalige VRT, of eigenlijk BRT, wakker geschoten is en dat er terug sprake was van een beter TV-landschap. Dat was toen de verdienste van een commerciële zender, namelijk VTM.”

Dus iedere avond wanneer je voor de buis zit en VTM kijkt denk je even terug aan die glorietijd?

Bruno Hoebers: “Neen, want ik kijk niet veel televisie (lacht)! Dat is typisch… Mensen die voor televisie hebben gewerkt kijken niet veel televisie. Je kan het vergelijken met architecten waarbij het dak lekt. Ze zeggen tegen iedereen dat als hun dak lekt, ze het dringend moeten laten vervangen. Alleen de architect zelf zal dit niet doen.”

Wat vindt u zelf uw grootste prestatie tot nu toe?

Bruno Hoebers: “(Lacht en daarna lange stilte) Goh, groots is enkel te interpreteren als je het gaat vergelijken. Ik weet niet met wie of wat ik moet vergelijken. Het is heel moeilijk om over termen zoals ‘groots’ te spreken. Je moet gewoon dingen doen waarvan je zelf denkt dat je ze moet doen, zonder dat je daar een predicaat ‘groot’ of ‘klein’ aan moet toevoegen. Probeer de dingen altijd zo goed mogelijk te doen en of het dan groots is, ja…daar zal iemand anders over moeten oordelen.”

U volgt het nieuws binnen de communicatiewereld op de voet, via welke kanalen doet u dit? Websites? Blogs?

Bruno Hoebers: “Ik heb een abonnement op twee kranten namelijk De Standaard en De Morgen, die lees ik meestal. Ik volg ook een aantal websites en blogs zoals Jean Paul Van Bendegem, maar ik lees meestal alles wat door elkaar. Denk maar aan PR Daily, Marketing NL, Bloovi,… dat zijn de blogs die elke dag in mijn PXL-mailbox binnenkomen en die ik toch wel dagelijks open.”

Hoe ziet de toekomst binnen de communicatiewereld eruit volgens u?

Bruno Hoebers: “Digitalisering zal zich verderzetten, er zal iets gebeuren met toepassingen rond augmented reality en artificial intelligence. Dus langs de ene kant gaat het zeker en vast die richting uit, maar langs de andere kant ga je, zoals bij alles, kritiek krijgen. Denk maar aan de sociale media die helemaal niet zo sociaal blijken te zijn. Er zal dus zeker en vast nog heel veel veranderen, de technologie staat niet stil. De vraag is natuurlijk: “Hoe snel moet het snel gaan en hoelang kan je blijven volgen aan die snelheid?” Het probleem is dat als er zoveel informatie op je af komt dat je een manier moet vinden om te selecteren. Selecteren houdt allerlei gevaren in want wie gaat selecteren? Als Facebook voor jou selecteert dan houdt dat toch een zeker gevaar in. En zo is dus de eeuwenoude discussie over selectie en agendasetting en over wat juist en minder juist is, nog steeds niet veranderd.”

Wat wilt u graag meegeven aan studenten in de opleiding communicatiemanagement?

Bruno Hoebers: “Meer nieuwsgierig zijn! Blijf zoeken naar wat voor jou belangrijk kan zijn in je persoonlijk leven, maar ook op professioneel vlak. Nieuwsgierig zijn betekent ook nieuwe dingen zoeken en door nieuwe dingen te zoeken ontdek je ook andere dingen. En door andere dingen te ontdekken krijg je ook vaak een andere kijk op de zaken.”

De drijvende kracht achter de opleiding communicatiemanagement is dus niet Herve, maar Bruno Hoebers?

Bruno Hoebers: “(Lacht) Neen, neen, neen, laat Herve zijn positie maar mooi behouden!”

This article was originally published on comma