Bakpoeder, baking soda, ... wat zijn de verschillen?

De verschillende bakprodukten op een rij — by zoetrecepten
De verschillende bakprodukten op een rij — by zoetrecepten

Rijsmiddelen voor taarten, cakes en koekjes. Waarom zijn er zoveel van?! Regelmatig kom je in buitenlandse recepten baking soda tegen terwijl hier het bakpoeder juist weer vaker voorbij komt. En om het nog iets gecompliceerder te maken, wordt wijnsteenbakpoeder ook regelmatig voorgeschreven.

Het meest bekende rijsmiddel is wellicht gist. Waar zit dan het verschil met bakpoeder hoor ik je al denken. Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel. Bakpoeder is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Doordat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden, zoals bij gist wel het geval is, zal de smaak van het gebakken product niet veranderen, afgezien van een hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.

Maar dan nog zijn we het Bakpoederdoolhof niet uit. Her en der vind je immers verschillende beweringen over deze rijsmiddelen. Dit artikel van de blog Zoetrecepten maakt voorgoed komaf met deze onduidelijkheid.

This article was originally published on cuisinevous