Partybuffet

Partybuffet — by Ine Jacobs
Partybuffet — by Ine Jacobs

Banketten en rijkelijk gevulde tafels spreken ongetwijfeld tot eenieders verbeelding. Je weet wel, zo van die buffetten met keuze uit 101 lekkernijen waarvan je niet weet welke lekkernij eerst op te scheppen… Ik speelde al even met de gedachte om zelf zo eens een banket op tafel te zetten ; laatst had ik een feestje thuis dus het ideale moment om me eens volledig te laten gaan, was aangebroken! ūüėä

Voordat ik jullie al moord en brand hoor roepen over het vele werk dat dit ogenschijnlijk met zich meebrengt, wil ik jullie alvast geruststellen: 80% is aangekocht , 20% is homemade. Als je wat uitkijkt met de kwaliteit van de producten die je je gasten aanbiedt, is dat niets om je voor te schamen! Het leven is immers meer dan koken alleen en aan een afgepeigerde gastvrouw/-heer heeft niemand wat!

by Ine Jacobs
by Ine Jacobs
by Ine Jacobs
by Ine Jacobs

Wat heb je nu allemaal precies nodig om een geslaagd en rijkelijk ogend buffet op tafel te zetten? Wel, vooreerst zorg je voor een vari√ęteit aan bordjes en kommetjes. Zorg dat ze qua kleur mooi bij mekaar passen om een kakafonie te vermijden. Werk ook met √©√©n of meerdere taartschotels (op een mooie hoge voet), zij zorgen ervoor dat er ook in de hoogte met volume gespeeld kan worden. Een mooie ouderwetse soepterrine is ook een heuse meerwaarde en geeft je buffet meteen die mooie sjieke look! Tenslotte zorg je voor een sober wit of zwart tafelkleed waarop je 2 (of meerdere) dikke houten snijplanken legt. Haal nog wat versiering boven (ik heb hier met een bladerkrans gewerkt) of ga wat dennenappels rapen en je kan aan de slag!

Partybuffet — by Ine Jacobs
Partybuffet — by Ine Jacobs

Wat kon je zo allemaal al vinden op mijn buffet? Wel, zoals ik al zei, heb ik enkele gerechten de dag op voorhand gemaakt en indien nodig terug opgewarmd vlak voor het banket 'geopend' werd. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit eigenlijk enkel de appelmoes, de soep en de vanille-kriekjes in een steelpannetje op het vuur waren. Ook de gehaktpastei heb ik nog even met de focaccia's in de oven opgewarmd. Het kippengehaktbroodje en de gebakken schijfjes witte en zwarte pens hebben ook nog vlug even de microgolf gezien voor ze op tafel belandden.

De meeste zaken heb ik lastminute uit de frigo genomen maar dankzij het gebruik van olijfjes, crackers, druiven, noten en confituren, kon ik de contouren van mijn buffet al klaarzetten voordat de gasten arriveerden. Op die manier kon ik rustig puzzelen op voorhand zodat er op het moment zelf gewoon op automatische piloot kon gewerkt worden om alles aan te vullen. Deze manier van tafelen slaagt altijd: er is voor ieder wat wils en er kan lekker lang getafeld worden. Qua gerechtjes kan je je fantasie de vrije loop laten maar hieronder geef ik ter inspiratie nog even mee wat er op mijn buffet allemaal te vinden was!

partybuffet — by Ine Jacobs
partybuffet — by Ine Jacobs

Vind jij deze manier van feestjes ook een leuk idee? Laat het me dan zeker weten! Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

This article was originally published on cuisinevous