Jachtschotel met rode kool

Jachtschotel met rode kool  — by Ine Jacobs
Jachtschotel met rode kool  — by Ine Jacobs

Ingrediënten voor 4 personen

 • 3 witte pensen
 • 300gr pensenrol (je kan ook bloedworst kopen maar deze moet je dan eerst ontvellen)
 • 1kg puree-aardappelen
 • chapelure
 • enkele klontjes boter
 • peper en zout
Pensenrol - bloedworst — by Ine Jacobs
Pensenrol - bloedworst — by Ine Jacobs

De rode kool

 • 1kg rode kool
 • 1kg stoofappel of boskoop
 • een scheutje azijn
 • suiker naar smaak
 • 2 kruidnagels
 • peper

Bereiding

Maak je rode kool. Omdat ik geen rode vingers wou, heb ik een pakje kant-en-klaar fijngesneden rode kool gekocht. Lekker handig en de stukjes zijn zo fijn dat je ook nadien er je staafmixer niet meer in hoeft te zetten.

Zet een grote pot op het vuur en doe er je fijngesneden rode kool in. Bovenop de rode kool doe je de in maantjes gesneden, geschilde appeltjes en de kruidnagels. Doe er een scheutje azijn over en enkele soeplepels suiker (wees niet te kwistig want bijdoen kan achteraf altijd!) en zet de deksel op de pot. Laat de rode kool op een middelhoog vuur een klein uurtje stoven. Meng de gesmolten appels tenslotte met de rode kool en zet je mixer erin als je hem niet fijn genoeg vindt. Denk er dan wel aan om eerst je kruidnagels te verwijderen! Proef en breng op smaak met eventueel wat extra suiker.

Schil in tussentijd je aardappels, kook ze gaar en maak je puree. Vergeet deze niet op smaak te brengen met peper, zout en nootmuskaat!

Verwarm de oven voor op 180°.

Zet een steelpan op het vuur en roerbak er je bloedworstgehakt in totdat het goed gebakken is. De witte pens snijden we in schijfjes en bakken we niet. Het velletje rond de worst moet wel verwijderd worden.

Neem een vuurvaste schotel en beleg de ene bodemhelft met de witte worst, de andere met het bloedworstgehakt. Kruid stevig met peper en zout. Scherp er een dikke laag rode kool overheen (de overschot kan je invriezen).

by Ine Jacobs
by Ine Jacobs
by Ine Jacobs
by Ine Jacobs

Breng tenslotte de puree als toplaag van je jachtschotel aan. Strooi er wat chapelure over en leg er hier en daar wat klontjes boter op zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt.

Schuif de schotel voor een 45-tal minuten in de voorverwarmde oven en prik er met een mespunt in om te checken of hij ook in het midden heet genoeg is. Serveer onmiddellijk.

Jachtschotel met rode kool — by Ine Jacobs
Jachtschotel met rode kool — by Ine Jacobs

Tip: Ik heb deze schotel met 2 types pensenworst gemaakt omdat niet iedereen in huis fan is van bloedworst. Je kan uiteraard ook kiezen voor 1 variant. Fijn aan dit gerecht is dat je het perfect een dag op voorhand kan bereiden zodat je het 's anderendaags bij thuiskomst nog maar gewoon in de oven moet schuiven. Check dan wel of de schotel warm genoeg is bij het uit de oven halen want na een nachtje frigo heb je misschien wat extra baktijd nodig.

Fan van jachtschotels? Check dan zeker ook deze variant met appelmoes en gehakt!

by Ine Jacobs
by Ine Jacobs
This article was originally published on cuisinevous