Aan de slag met een aubergine

Aubergine — by Ine Jacobs
Aubergine — by Ine Jacobs

De aubergine is één van mijn favoriete groenten in de keuken. Vooral omdat je ze op tal van manieren kan bereiden. Vandaag wil ik jullie een makkelijke bereidingstip - opgepikt bij de culinaire wetenschapper Harold McGee - meegeven ; een trucje dat het zouten, laten uitlekken, … vervangt.

Maar misschien eerst een woordje uitleg over de groente zelf…

De aubergine is een vruchtgroente afkomstig van de eierplant. De meest bekende soort is de grote paarse, ovaalvormige aubergine, maar er bestaan ook witte, gele en zelfs paars/wit gestreepte varianten. Aubergine is een vruchtgroente afkomstig van de eierplant. De meest bekende soort is de grote paarse, ovaalvormige aubergine, maar er bestaan ook witte, gele en zelfs paars/wit gestreepte varianten.

Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.

Je bewaart aubergine best niet in de koelkast, maar wel op een koele en donkere plaats. De ideale bewaartemperatuur is 10°C - 15°C. Dek de aubergine af tegen uitdroging. Afhankelijk van de rijpheid van de aubergine is ze drie tot zeven dagen houdbaar. (Bron: Lekker van bij ons)

De truc met de microgolfoven:

Hoe je ook beslist je aubergines te bereiden, steek ze vooraf 3 tot 5 minuten (per aubergine) in de microgolfoven in de vorm dat je ze uiteindelijk wenst klaar te maken, of dat nu grillen, roosteren of bakken is, maakt niet uit. Ga je ze in haar geheel bereiden, prik of snijd vooraf dan hier en daar in het vel, dit om ontploffingsgevaar tegen te gaan. 😉

Pers voorzichtig na het microgolven het vrijgekomen vocht uit en dep de aubergine droog. Doordat de aubergines met deze methode een groot deel van hun water loslaten, wordt hun vlees romig in plaats van rubberig en last but not least, verliezen ze hun vervelende eigenschap om olie op te slorpen!

Deze simpele handeling vervangt niet alleen het hele proces van zouten, uitlekken en droog deppen maar het positieve effect op de aubergine is door het gebruik van de microgolfoven nog eens veel sterker erbovenop. Na deze behandeling kan je de aubergines dan grillen of bakken.

Zin een gerechtje met deze fantastische vruchtgroente? Hier zijn alvast enkele ideetjes ; je kan ook steeds in de zoekbalk aubergine ingeven, ook dat levert tal van leuke receptjes op!

This article was originally published on cuisinevous