‘Never a dull day in paradise'

Jambo Hasselt!

Wat ben ik blij dat ik deze keer niet de vertaling van ‘hallo’ heb moeten opzoeken. Zes jaar geleden trok ik naar Tanzania om daar vrijwilligerswerk te doen en gelukkig zijn er een paar woordjes Swahili blijven hangen. Maar vandaag neem ik jullie niet mee terug op een sentimentele trip richting dit prachtig land. We gaan net iets meer naar het noorden: buurland Kenia. Ik sprak met Nathalie, een straffe vrouw met een minstens even straf project: Kicheche. Via dit project wil ze aan natuurbehoud doen en daarnaast ook het welzijn van de lokale bevolking bevorderen door gezondheids- en onderwijsinstellingen te verbeteren.

Voor ik aan de meer persoonlijke kant van het verhaal begin, geef ik jullie eerst nog even meer details over de vier pijlers van het project mee. Ten eerste is er educatie. Hierbij focussen ze op lager en secundair onderwijs. Ze bouwen en onderhouden scholen, doneren schoolmateriaal en nog veel meer. Daarnaast versterken ze ook de gemeenschap door onder andere zelfhulpgroepen te organiseren die elkaar steunen en zo een inkomen genereren. Verder gelooft Kicheche er sterk in dat gezondheidszorg een basisrecht is en ze steunen dan ook een lokaal ziekenhuis. Als laatste pijler is er nog natuurbehoud waarbij ze ervoor zorgen dat de gemeenschap veiliger kan leven tussen de wilde dieren.

Thuis in Afrika

Toen ik met Nathalie sprak, zat ze voor even in Kenia maar momenteel verblijft ze meestal in Hasselt. Haar kinderen gaan naar school in België en haar man, kat en hond verblijven in Kenia. Zo gaan ze ongeveer acht jaar moeten leven, tot alle kinderen zijn afgestudeerd. Dan kunnen ze terug richting Kenia trekken. ‘Ik was nog maar een aantal maanden oud toen ik voor de eerste keer in Afrika was. Mijn vader woonde en werkte in Congo. Mijn middelbare schooltijd heb ik in België gespendeerd. Ik had er niet meteen aan gedacht om terug te keren naar Afrika. Ik was goed gesetteld hier in België. Op een bepaald moment is mijn broer naar Oeganda vertrokken. Toen ik hem ben gaan bezoeken, herinnerde ik het leven in Afrika terug: de geur, kleur en geluiden. Je hebt het knalrood van de aarde en knalgroen van de natuur. Toen realiseerde ik mij dat ik niet thuis ben in België maar wel in Afrika. Een jaar later was ik er terug', vertelt Nathalie.

Iets teruggeven

Kicheche, het project in Kenia, was nog heel kleinschalig toen Nathalie het overnam van een van haar collega’s. ‘We hebben het verder uitgewerkt en het is altijd mijn baby gebleven. Ik voelde de drang om iets terug te doen. Ik verdien hier de kost maar je moet iets teruggeven aan die mensen waarmee je dagelijks omgaat. Het belangrijkste voor mij is om samen met de gemeenschap te werken. Ook naar natuurbehoud toe is dat belangrijk. Dat kan alleen maar als de community ook kan genieten van de voordelen van toerisme. In Afrika moet je het wel allemaal zelf wat doen. Niet te veel wachten op de overheden, daarvoor moet je heel geduldig of heel invloedrijk zijn.’

Nathalie vertelt me dat het geen droomwereldje is. Ik ga volledig akkoord. Maar dat is België ook niet. ‘Je hebt hier in Kenia ook uitdagingen. Maar daar moet je tegen kunnen of een weg rond vinden.’ Maar langs de andere zegt Nathalie enthousiast: ‘Never a dull day in paradise. Je kan hier vanalles meemaken. Je beleeft een meer intens bestaan. Je gaat terug naar de basics. Je bent niet zeker of je water of elektriciteit hebt vanavond. We zijn toch de gelukkige, economisch gezien. Maar je ziet mensen met veel minder die ook gelukkig zijn. Je leert daar dus ook lessen uit. Je kompas staat anders.’

by Inke Gieghase
by Inke Gieghase

Vrijwilligers gezocht!

Ben jij ook enthousiast na het lezen van het boeiende verhaal van Nathalie? Misschien ben jij dan wel de perfecte vrijwilliger voor Kicheche! Zowel tijdens als naast de schoolperiode kan jij je bijdrage leveren in Kenia. Momenteel zijn ze vooral op zoek naar vrijwilligers in de IT-wereld en handige mensen die kunnen helpen met upcycling.

Interesse? Stuur dan even een mailtje naar Nathalie op nathalie@kicheche.com!

Wist je trouwens dat je voor een stage, inleefreis of vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland een subsidie van Stad Hasselt kan krijgen, die oploopt tot €750? Kijk hier voor meer info.

This article was originally published on hasseltgoesglobal