“Ontwikkelingssamenwerking over de grenzen heen”

Dag Hasselt! Een tijdje geleden woonde ik de vierde Pijlerraad in Hasselt bij. Organisaties die zich vrijwillig inzetten voor een project in het Zuiden kwamen hier samen om ideeën uit te wisselen. Ward Reekmans van de organisatie Laat Laos Leren stelde er zijn gloednieuw project ‘Volunteer Abroad Alliance’ voor. Met een online platform brengt hij organisaties op zoek naar vrijwilligers samen op één plek. Op die manier kunnen ze hun informatie op een uniforme manier aanbieden aan kandidaat-vrijwilligers en de drempel tot ontwikkelingssamenwerking verlagen. Ik was meteen verkocht en vroeg Ward om me meer te vertellen over zijn boeiend initiatief dat begin 2019 gelanceerd wordt.

by Enes Hardal
by Enes Hardal

“Er zijn zoveel kleine organisaties, waardoor geïnteresseerden snel het noorden kwijt raken”, legt Ward uit, “Mijn bedoeling is om een uniform platform te creëren waar organisaties zich aanmelden en kandidaat-vrijwilligers vlot informatie vinden. Transparantie vinden we belangrijker dan de grootste te zijn.”

Vrijwilligerstoerisme

Ward wil samen met alle geïnteresseerde organisaties een antwoord bieden op het vrijwilligerstoerisme. Dat is een vorm van toerisme waarbij mensen die het goed menen voor een vrijwilligersproject naar een ontwikkelingsland trekken. De instanties daarachter rekenen hen vaak duizenden euro’s aan met maar één doel: winst maken. “Jammer genoeg worden zo de noden van de doelgroep in het Zuiden vergeten”, zegt Ward, “Mijn motto luidt: ‘Een vrijwilliger is een hulpmiddel, geen consument.’”

Vrijwilligers kunnen er zeker van zijn dat ze op het nieuwe platform authentieke, impactvolle projecten vinden bij kleinere organisaties. Elke organisatie stelt ook een mentor aan voor de vrijwilligers. “Niemand die in een ivoren toren zit en denkt dat hij of zij het land kent, maar een persoon die zich al jaren inzet voor ontwikkelingssamenwerking”, vertelt Ward enthousiast.

Over grenzen heen

De toekomst van zijn project ziet Ward rooskleurig in. “Het is ontwikkelingssamenwerking over de grenzen van landen en organisaties heen. Door dit platform wordt de stap naar vrijwilligerswerk kleiner. Ik ben dan ook heel optimistisch. Voor Laat Laos Leren slaag ik er in om elk jaar veertig tot vijftig vrijwilligers te vinden, dus waarom zou dit initiatief niet lukken? Natuurlijk is het afwachten hoe het evolueert. Ik zou het fantastisch vinden als ik elke deelnemende organisatie vijftig vrijwilligers per jaar kan toewijzen. Al blijft kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Dat is ons voornaamste criterium. Als ik 1 januari kan lanceren, zal ik heel gelukkig zijn!”

Ik kan in ieder geval niet wachten tot het project online gaat! Het lijkt me enorm handig om alle organisaties op één plaats te ontdekken. Heb jij het ondertussen warm gekregen om naar het buitenland te vertrekken? Een aanzet voor het project kan je hier vinden.

Wist je dat je voor een stage, inleefreis of vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland aanspraak maakt op een subsidie van de stad Hasselt die oploopt tot 750 euro? Kijk hier voor meer info.

This article was originally published on hasseltgoesglobal