“Ik was de persoon die van de fancy hotels plots naar Afrika ging”

Dag Hasselt!

Het is altijd boeiend om met iemand ervaringen uit te wisselen die naar hetzelfde land is afgereisd en ook een cultuurshock doormaakte. Dat is exact waar mijn babbel met Femke Verheyen over ging. Vorig jaar trok zij naar Tanzania voor een projectstage. Vanuit haar opleiding architectuur aan de UHasselt kon ze kiezen om in België bij een architectenbureau stage te lopen of op een groter avontuur te gaan. Ze trok naar het zuiden voor een internationale vrijwilligersstage.

“Nadat ik een info-avond had bijgewoond, heb ik meteen beslist om het te doen. Het was een heel impulsieve beslissing”, zegt Femke enthousiast. “Mijn ouders waren wel even geschrokken maar uiteindelijk is mijn papa zelfs nog naar daar gekomen om te helpen.”

Femke kwam terecht bij de bouworganisatie ‘C-re-a.i.d.’. Ze houden zich vooral bezig met projecten rond architectuur. Gedurende drie maanden verbleef ze in Tanzania waar ze een huis ontwierp voor een lokale familie. “In het begin was de familie heel blij maar toen we eenmaal begonnen, waren ze niet echt vertrouwd met wat we daar allemaal deden. Toen het resultaat er was, waren ze wel heel tevreden. Ze hebben ook altijd geholpen en zorgden ervoor dat ik iedere dag eten op mijn bord had.”

Femke werkte er als enige vrouw, wat ze geweldig vond. “Ze vonden het daar eigenlijk ook tof dat een vrouw het eens voor het zeggen had. In het begin was het wel iets moeilijker bij de mannen omdat vrouwen daar heel weinig gezag hebben. Ze wouden dan niet meteen luisteren. Ook de taal en communicatie was een obstakel. Na een paar weken vorderde het dan wel in de goede richting. Naar het einde toe was het budget eigenlijk op. De werknemers zijn toen nog 2 dagen gratis komen helpen. Het was echt een goede ervaring.”

by Inke Gieghase
by Inke Gieghase

Een evidentie was het wel niet meteen voor Femke. “Ik was de persoon die van de fancy hotels plots naar Afrika ging. Ik had nog nooit zoiets gedaan. In het begin was het wennen voor mij, dat geef ik eerlijk toe. We sliepen dan in een hostel met vier jongens op een heel kleine oppervlakte. Je hebt ook geen degelijke douche of toilet. In de helft van mijn verblijf heb ik een heel grote klik gemaakt. Ik mengde mij meer onder de plaatselijke bevolking. Uiteindelijk kende ze mij de karaokébars ook al als ik binnenliep. Tot op de dag van vandaag krijg ik nog altijd vriendschapsverzoeken op Facebook. Ik had nooit gedacht dat het zo zou zijn.”

“Ik heb zoveel geleerd en voldoening gekregen. De shock was het grootst toen ik terug thuis kwam. Ik heb mij een maand heel slecht gevoeld. Ik wou terug. Ik heb nu nog ergens dat gevoel. Ik zou echt wel mijn leven willen inruilen om in Afrika te kunnen gaan wonen. Ik mis de mentaliteit van daar. Het is moeilijker om hier in België ‘je m’en fous’ te zeggen. In België draait alles rond geld, stress en tijd. Ik was in Tanzania veel gelukkiger zonder al die dingen.”

Heb jij het ook warm gekregen om naar het buitenland te vertrekken? Ik wil in ieder geval al terug op de vlieger stappen. Wist je trouwens dat je voor een stage, inleefreis of vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland een subsidie van Stad Hasselt kan krijgen, die oploopt tot €750? Kijk hier voor meer info.