Herman Maes over bloggen en gewoon knallen

undefined — by Unknown
undefined — by Unknown

Bachelor informatiemanagement & support, master industrieel ingenieur elektronica/ICT, blogger én Senior Marketing Technologist. Ik interviewde Herman Maes. Een digitale duizendpoot met ervaring op allerlei gebieden. Van SEO tot Hubspot en van Google Analytics tot Raspberry Pi’s. Hij heeft Casey Neistat ontmoet en al meer dan een miljoen bezoekers op zijn blog gehad. Reden genoeg om eens een praatje te maken.

Marketing, bloggen en video

Wie is Herman Maes?

Herman Maes: “Ik ben een 36-jarige online marketeer. Van opleiding heb ik een bachelor Informatiemanagement & Support en daarnaast een master industrieel ingenieur elektronica/ICT.

“Na een 10 jarige loopbaan als IT-consultant ben ik vier jaar geleden in online marketing terecht gekomen. Dit door mijn passie voor alles rond het web en omdat ik al sinds 2002 met een blog en eigen websites bezig ben.”

Wat zijn voor jou de grootste verschuivingen en veranderingen geweest in het communicatie- en advertisinglandschap afgelopen jaar?

Herman Maes: “De grootste verschuiving is het belang van digitaal geworden. Alles start nu bij digitale marketing en daarrond wordt alles nu opgezet en uitgebouwd.

“Als blogger merkte ik ook goed de opkomst van video. In de eerste jaren als blogger draaide het rond tekst, nadien kwam er social media en werd alles visueel en nu zitten we in het tijdperk van video en vloggers.

“Ook steeds meer en meer bedrijven zijn aan het experimenteren met video om zo de eyeballs van de consumenten te pakken te krijgen. De tijd dat we enkel video zagen op een tv-scherm is al lang verleden tijd.”

Intracto, betalen met een horloge en traffic

Herman is sinds 2014 actief bij Digital Agency Intracto. Dit bedrijf is sinds kort stevig aan het uitbreiden.

Waar ziet Intracto zichzelf als bedrijf over vijf jaar?

Herman Maes: “Met de introductie van Waterland als externe investeerder gaat er nu een grote groeispurt aankomen met overnames. Eerst in de Benelux, maar ik denk dat ze ook daarbuiten zeker gaan rondkijken.

“Dus internationalisering zal er zeker bijkomen, zeker daar we reeds voor vele multinationals werken vanuit de stille Kempen.”

Onlangs schreef je een blog over betalen met wearables via KBC, denk je dat dit project verder uitgerold zal worden?

Herman Maes: “Het project met KBC is puur een proefproject voor die bank om eigen data te gaan vergaren. Google en Apple zijn de grote concurrenten naar een toekomstig banklandschap. Als bank dus blind samenwerken met die partijen is ook alle data blind aan hun geven…”

Je hebt een eigen blog. Wat is een goede manier om traffic naar je blog te krijgen?

Herman Maes: “Als blogger is het natuurlijk altijd super leuk om voor proefprojecten zoals die van KBC als eerste uitgekozen te worden. Voor mijn blog is Google nog steeds de grootste trafiekbron. Met slimme SEO en optimalisaties scoor ik zo geregeld hoger met een review blogpost dan de website van het product zelf.

“Daarnaast is social zeker van belang, omdat daar soms je fanbase je blijft volgen. In mijn geval een combinatie van Twitter, Linkedin en Facebook. Het bezitten van een blog heeft dan ook alles geleerd aan mezelf. Geen betere school dan deze met je eigen tijd en geld.

“Zo heb ik zelf Wordpress, SEO, adverteren, Analytics,… geleerd terwijl ik nog een SAP consultant was. Hierdoor kon ik zo bij Intracto op latere leeftijd doorstromen, doordat ik veel praktijkervaring bij had.

“Ook het produceren van video is iets wat ik mezelf tracht aan te leren om op deze manier de valkuilen en dergelijke zelf te gaan ondervinden. Dit is trouwens een eigenschap die ik altijd zoek bij new hires bij ons. Ga zelf wat experimenteren online met een website, blog of op YouTube. Loop zelf enkele keren tegen de muur en leer het op die manier.” 😊

Lapland, het geheim van bol.com en gewoon knallen

Wie is je favoriete content creator?

Herman Maes: “Mijn favoriete creator is zonder twijfel Casey Neistat. Dankzij mijn blog ben ik in begin 2018 nog geselecteerd om met hem een ontmoeting te hebben op de Fuel conferentie en in een kleine groep met hem te praten. Voor mij het voorbeeld van hard (maar efficiënt) werken, durven je nek uitsteken, tijd maken voor je kinderen en positief in het leven staan.”

Wat is je favoriete video van afgelopen jaar?

Herman Maes:Die van mezelf is eenvoudig maar doet terugdenken aan een magische 48u trip op sneeuwscooters (in -25° tot -35°) in Lapland tijdens onze vakantie daar. Ik ben grote fan van de tech Tuesday video’s van Casey.”

Wat is je favoriete campagne van afgelopen jaar?

Herman Maes: “Als promocampagne werkt onze secretsantaorganizer.com nog steeds super goed. Vele mensen gebruiken deze website, maar weten niet dat wij erachter zitten. Tijdens een salesgesprek haal ik deze geregeld aan en dan werkt dit super goed.”

Wat is een boek dat iedereen moet lezen?

Herman Maes: “Het geheim van bol.com moeten mijn studenten allemaal lezen.” 😉

Als je iemand zou mogen interviewen voor een half uur, wie zou je dan kiezen? Wie dan ook, waar dan ook.

Herman Maes: “Casey Neistat heb ik dus gehad in 2018. Richard Branson heb ik ook reeds zien spreken (slechte spreker trouwens), maar blijf ik ook nog altijd een zot persoon vinden.”

Wat zijn tools die je MOET hebben als je bezig bent met communicatie en marketing?

Herman Maes: “Ik ben grote fan van HubSpot (zelfs voor mijn blog), maar wat ik DE meest miskende tool blijf vinden is Feedly. Een rrs-lezer waardoor ik +100 blogs/websites vanuit 1 app kan volgen en ’s avonds op sneltempo helemaal mee ben in mijn wereldje.”

Wat is voor jou een best practice voor 2019?

Herman Maes: “Kritisch zelf blijven kijken hoe alles steeds weer gaat wijzigen. Momenteel is het posten van foto’s en teksten op je persoonlijke LinkedInprofiel super van bereik, maar binnenkort is dit misschien niet meer zo. Daarnaast ook continu blijven bijleren en jezelf uitdagen. Wil je graag meer weten over video, start een Youtubekanaal en gewoon knallen.”

This article was originally published on comma