Steven Vandeput, nieuwe burgemeester van Hasselt

Indra Engelbosch interviewt Steven Vandeput, nieuwe burgemeester van Hasselt. — by Herve Van de Weyer
Indra Engelbosch interviewt Steven Vandeput, nieuwe burgemeester van Hasselt. — by Herve Van de Weyer

Steven Vandeput, voormailig minister van defensie, __nu burgemeester van Hasselt. Ik ben studente in Hasselt en ik wil weten wat mijn burgmeester ons te bieden heeft. Hoe is het om politieker te zijn? En wat houdt dit allemaal in?

Het prille begin

Meneer Vandeput zijn politieke carrière begon te bloesemen in 2009. Hij kwam hier voor de eerste keer op de lijst van Hasselt, waar hij onrechtstreeks verkozen werd. Nog geen jaar later heeft hij een plaats in de Kamer kunnen bemachtingen. Vier jaar later was hij lijstrekker in Hasselt. Vanaf nu kon hij mee onderhandelen in de federale regering als minister van defensie.

Een hart voor de politiek

De passie voor politiek dateert al van in zijn kinderjaren. Hij groeide op in een gezin van ondernemers die jaren actief waren in de bouwsector. Toch koos hij ervoor om de politieke wereld te verkennen, met zienbaar succes. Zoals elk beroep, heeft een publiek figuur zijn, ook zijn voor- en nadelen: hij moest een deel van zijn vrijheid en tijd opgeven. Een “opoffering” die volgens hem snel vergeten is als je ziet dat je als individu je steentje hebt kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Campagne voeren

Bij de verkiezingen hoort ook het voeren van een ijzersterke campagne. N-VA heeft voor hun Vlaamse campagne veel lof gekregen. Op sociale media was N-VA tijdens de verkiezingsperiode een trending topic. Dagelijks verschenen er wel een of meerdere posts op je Facebook wall. N-VA maakte dan ook de tijd om persoonlijk op elke vraag/opmerking online te reageren. Niet alleen deden ze het op sociale media aanzienlijk goed, maar offline was hun communicatie on point. In Hasselt is er met zo’n 3.000 personen aangebeld om campagne te voeren. Mensen kregen meteen de tijd om hun bedenkingen door te geven waarna er meteen alternatieven konden gegeven worden.

De Hasseltse studenten

Ikzelf ben student in Hasselt en ik vind het uiterst belangrijk dat mijn studentenstad mij lief is. Als student zien wij dat er dingen anders kunnen en dit willen we ook. Tijdens ons gesprek heeft Mr. Vandeput zijn aandachtspunten opgesomd. Hij wil een band met de studentenstad. Alleen is het niet evident om aan jongeren vragen te stellen. Beperkte parking? Deelauto’s zijn in. Hij is als burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en zal die zo goed als mogelijk behouden. Niemand wil zich onveilig voelen in zijn/haar stad.

Steven Vandeput en ik

We hadden afgesproken in het OfficeCenter in Hasselt. Een heel hippe locatie met veel bedrijven. Ook N-VA. Mijn eerste indruk was zeer positief. Een intelligente man die met passie over zijn carrière vertelde. Ik merkte dat hij sprak met ervaring, wat het nog interessanter maakte. Ons gesprek had diepgang waar ook ruimte was voor discussie. Ik was ook aangenaam verrast dat Mr. Vandeput om mijn mening vroeg en ook effectief luisterde. Helaas, bestaat er rond politici nog een groot stereotyp; veel zeggen, maar niets doen. Ik ben er oprecht van overtuigd dij hij niet alleen een hart heeft voor de politiek, maar zeker ook voor Hasselt.

This article was originally published on comma