Duurzaamheid in communicatie

PUB – By Orbit organiseerde enkele weken geleden “duurzaamheid in marketing en communicatie”. Tien sprekers gaven hun kijk op duurzaamheid. Van de CEO van Faitraide tot de storyteller van de eeuw. Onze generatie wilt groen. Het gaat veel verder dan biovoeding, openbaar vervoer en het algemeen milieubewustzijn. Wij zijn veeleisende wezens geworden. Wij hechten immens veel belang aan het vertrouwen. Niet alleen in mensen, maar des te meer in bedrijven. Maar hoe kunnen multinationals milieubewust zijn? En hoe communiceer je dit naar de consumenten waarvan het vertrouwen geschaad is?

Het winnen van vertrouwen

Vertrouwen is iets delicaat. Het gaat stroef, duurt lang en moet kost wat kost onderhouden worden. Mensen zijn niet meer zo naïef. Althans geloven ze soms nog dat Dreft echt witter dan wit is. Bedrijven dachten er makkelijk van af te komen door te zeggen dat ze “groen” waren zonder enige investering. Guess what, dit werkt helemaal niet goed. Het creëert zelfs het omgekeerde effect. Als de consument moeite moet doen, verwachten ze net hetzelfde van bedrijven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Wij willen bewijzen! Getuigenissen en ervaringen. Wij willen zelf een beeld vormen van een bedrijf. Niemand moet ons iets voorkauwen. Consumenten willen zelf beslissen.

Denk aan de volgende generatie

Oudere generaties denken toch al dat de wereld om zeep is. Dus waarom zouden bedrijven hen dan nog moeten overtuigen? Dat doen ze ook niet meer. Ze focussen zich nu op de kinderen. Dat kan de mensen pas écht overtuigen. Zij willen niet dat hun kinderen opgroeien in een wereld, die je zelfs geen wereld meer zou kunnen noemen. Bedrijven maken hier dan weer gebruik van, drijven dit ook door in hun campagnes om zo empathie te creëren. Voor bedrijven heeft dit twee voordelen. Het vertrouwen winnen van de babyboomers en het behouden van levenslange klanten. Grootouders en ouders spelen geloofwaardigheid door aan hun kinderen.

Team up!

Vele bedrijven die in een put vol geschaad vertrouwen drijven, kunnen er soms niet meer uit. Daarom is het niet altijd slecht om met een echt groen bedrijf de samenwerking aan te gaan. Zoals Fairtrade. Het Fairtrade logo brengt een pak geloofwaardigheid met zich mee. Consumenten vallen voor de naamsbekendheid en expertise van Fairtrade. Zij weten wat dit bedrijf doet en waar ze voor staan. Niet alleen zijn gekende groene bedrijven een slim plan. NGO’s zijn zeker ook een goede partner. De rol van een NGO bestaat uit twee takken. Het bieden van vertrouwen aan de klanten en het nakomen van beloftes.

From far away to close by

Een paar simpele voorbeelden, Nike en Primark. We weten allemaal dat onze kleren en schoenen gemaakt worden door kleine handjes, maar gaan we daarom nooit meer deze winkels binnenstappen? I confess. Ik zeg niet dat ik dit niet erg vind, alleen hoop dat ik nu niet al te harteloos overkom? Ik denk dat er velen zijn die deze “zonde” ook al gedaan hebben. Gelukkig is er een simpele verklaring voor ons wangedrag. Wat ik nu ga zeggen, kan en zal waarschijnlijk wel hard binnenkomen. Het zijn niet onze kinderen. Ik ga dit toch even verduidelijken vooraleer ik mensen steenhard tegen de schenen trap. Het gebeurt niet in ons land, dus voelen wij ons helemaal niet verantwoordelijk. Wij denken: “wat gaat een aankoop verschil maken?” . Geen vrees, het maakt ook bitter weinig verschil. Maar oh wee als dit bij ons gebeurt. Dan zullen we en moeten we een verklaring hebben! Waarom heeft het dan zo lang geduurd vooraleer wij eindelijk tot het besef kwamen?